-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 09 /12:32

Dėl 26 kg kokaino nuteistas Nyderlandų pilietis prašo nustatyti, kiek tokių kvaišalų yra daug

Skaičių žaismas tarptautinės narkotikų kontrabandos byloje: olandas Maartenas Sebastianas Spanjaartas su savuoju advokatu įžvelgė, kad 12 metų kalėjimo jam skirta už 26 gramus kokaino, todėl Lietuvos apeliacinio teismo prašoma nustatyti, ar toks kvaišalų kiekis iš tiesų yra labai didelis.
Vytautas Šaltenis ir Maartenas Sebastianas Spanjaartas teisme
Vytautas Šaltenis ir Maartenas Sebastianas Spanjaartas teisme / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Olando, lietuvio ir ispano baudžiamojoje byloje painiavos yra dar ir dėl to, kad narkotikus realiai pačiupinėti galėjo tik Vokietijos policininkai – Lietuvos teisėsauga ir teismai turi tik rašytinę informaciją apie tarptautinės kokaino kontrabandos mastus.

Ši kriminalinė istorija prasidėjo 2011 m. vasarą, kai iš uosto Kolumbijoje jūriniame konteineryje į Lietuvą išplaukė pramoginis bestogis autobusas.

Hamburgo (Vokietija) uoste vietos muitinės paieškos tarnyba aptiko autobuse kokaino siuntą ir pakeitė jį beverčiu skysčiu. Tolesnę kelionę į Lietuvą geltonasis autobusas, stebint pareigūnams, tęsė su „suklastotu“ kroviniu. Tuo tarpu vokiečių kriminalistai nustatė, kad skystyje buvo ištirpinti 26 kilogramai kokaino, ši informacija perduota Lietuvos pareigūnams.

Užbėgant įvykiams už akių – dėl šios 7 mln. litų vertės kokaino kontrabandos 2013 m. vasarą Panevėžio apygardos teisme Nyderlandų pilietis M.S.Spanjaartas kartu su anykštėnu Vytautu Šalteniu ir ispanu Robinsonu Echeverri Cardonu pripažintas kaltu ir nuteistas griežta laisvės atėmimo bausme.

Tačiau Panevėžio teismo nuosprendyje, kuriame minimas tikslus kokaino siuntos kiekis, olandas kartu su savuoju advokatu įžvelgė tokį skaičių: 26, 628 gr.

M.S.Spanjaartas su savuoju advokatu Lietuvos apeliaciniame teisme iškėlė mintį atsižvelgti šioje byloje į Lietuvos sveikatos apsaugos ministro Narkotinių ir psichotropinių medžiagų nedidelio, didelio ir labai didelio kiekio nustatymo rekomendacijas. Ministro įsakyme rašoma, kad labai dideliu kiekiu kokaino laikomi narkotikai, kurių masė viršija 100 gramų. 26,6 gramo kokaino turėtų būti traktuojama tik kaip didelis, o ne labai didelis kiekis narkotikų.

Bylą kuruojančiam prokurorui Aleksandrui Kazakovui toks skaičių žaidimas sukėlė nuostabą, tačiau pareigūnas tam buvo pasiruošęs. Prokuratūros atstovas trečiadienį paprašė apeliacinio teismo atlikti šiame procese nedidelį įrodymų tyrimą – leisti jam pateikti pažymą apie Vokietijos pareigūnų iš autobuso iškrapštytą kokaino kiekį (26 628 gramus, t.y. bemaž 27 kilogramus).

M.S.Spanjaarto gynėjas ir pats nuteistasis tam neprieštaravo. Olando gynėjas irgi paprašė prijungti prie bylos vieną dokumentą.

Nuotrauka iš bylos archyvo/Turistinis autobusas, kurio detalių ertmėse buvo paslėpta 50 kg skysčio su narkotikais, į Klaipėdos jūrų uostą atplukdytas iš Kolumbijos.
Nuotrauka iš bylos archyvo/Turistinis autobusas, kurio detalių ertmėse buvo paslėpta 50 kg skysčio su narkotikais, į Klaipėdos jūrų uostą atplukdytas iš Kolumbijos.

Tuo tarpu nuteistasis V.Šaltenis su savuoju advokatu atlikti įrodymų tyrimą apeliacinio proceso metu nemato reikalo.

Lietuvis tiesiog prašo jį išteisinti, kaip visoje šioje istorijoje niekuo dėtą asmenį. O trečiasis nuteistasis – Ispanijos pilietis Robinsonas Echeverris Cardona – apeliacine tvarka jam nepalankaus teismo nuosprendžio apskritai neskundė.

Kaip skelbta anksčiau, 2013 birželio 21 d. Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį trims bendrininkams, kurie veikdami organizuotoje grupėje kėsinosi gabenti kontrabanda labai didelį kiekį kokaino.

38 metų Nyderlandų pilietis Maartenas Sebastianas Spanjaartas neteko laisvės 12 metų,  42 metų Ispanijos pilietis Robinsonas Echeverris Cardona ir 57 metų Lietuvos pilietis Vytautas Šaltenis  – 11 metų.

VIDEO: Olandas ir lietuvis kokaino kontrabandos byloje

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bendradarbiaudami su užsienio valstybių kolegomis, nustatė labai didelio kiekio kokaino patekimo iš Kolumbijos į Lietuvą kelią.

Apie ketinamą įvykdyti nusikaltimą pranešė Vokietijos Federacinės Respublikos Hamburgo prokuratūra, pateikusi teisinės pagalbos prašymą perimti turistinio autobuso, kuriuo buvo siekiama gabenti kontrabandinę kokaino siuntą, kontrolę.

2011 metų rugpjūčio 28 d. kokaino gabenimu kontrabanda įtariami asmenys buvo sulaikyti Utenos rajone.

Lietuvis V.Šaltenis Klaipėdos uoste išmuitino krovinį ir nugabeno autobusą į provinciją. Savo ruožtu olandas su ispanu, bylos duomenimis, atvyko į mūsų šalį tam, kad išardytų autobusą ir, išgarinę skystį, gautų grynus narkotikus.

Teigiama, kad iš užsienio atvykę du bendrininkai tikėjosi išgryninti kokainą iš autobuso slaptavietėse atgabentų 50 kg skysčio, turinčio daugiau kaip 26 kg šios narkotinės medžiagos.

Pagal turimus duomenis, septynis milijonus litų juodosios rinkos kainomis verta kokaino siunta buvo skirta ne Lietuvai, ji turėjo keliauti toliau.

Nyderlandų piliečio gynybinė versija: jo tėvas tiesiog paprašė padėti parduoti turistinį autobusą, kurio nebereikėjo vienoje saloje, nes verslas nebesisekė. Pirkėjų esą atsirado Lietuvoje.

M.S.Spanjaartu teko atvykti į mūsų šalį, nes prieš pardavimą autobusą reikėjo suremontuoti. Tuo tikslu į Lietuvą atvyko ir mechanikas iš Ispanijos R.E.Cardona.

Lietuvis V.Šaltenis yra prasitaręs, jog žinojo, kad autobuse bus kažkas įdėta, tačiau konkrečiai apie narkotikus net nenutuokė. Todėl už kokaino kontrabandą jis nesijaučia atsakingas.

Beje, M.S.Spanjaarto tėvas laikomas vienu iš kokaino kontrabandos organizatorių, tačiau jis dabar teisiamas atskirai, Panevėžio apygardos teisme nagrinėjamoje byloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius