-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl griežtos bausmės A.Bružaitė (Jonaitienė) kaltina žiniasklaidą

Prokurorams ir teismams įtaką darė neigiama žiniasklaidos reakcija, kasaciniame skunde tvirtina už savo dviejų mažamečių vaikų nužudymą iki gyvos galvos įkalinta Kelmės rajono gyventoja Alma Bružaitė (Jonaitienė).
Alma Bružaitė (Jonaitienė)
Alma Bružaitė (Jonaitienė) / Rolando Parafinavičiaus/Scanpix nuotr.

Antradienį vykusiame Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) posėdyje nuteistoji prašė panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą arba skirti jai švelnesnę bausmę, nes, jos nuomone, ikiteisminio tyrimo metu buvo pažeistas nekaltumo prezumpcijos principas.

Posėdyje nedalyvavusi A. Bružaitė (Jonaitienė) kasaciniame skunde tvirtino, kad apie ją ikiteisminio tyrimo metu buvo skleidžiama neigiama informacija žiniasklaidoje. Anot moters, ji tuo metu nepagrįstai vadinta vaikžude, o žiniasklaidos teiginiai, kad ji nusikaltimus vykdė tam, formavo neigiamą visuomenės nuostatą.

Moters manymu, dėl tokio spaudimo prokurorai ir teismai buvo šališki ir objektyviai jos bylos nenagrinėjo.

Bandydama pagrįsti savo veiksmus, nuteistoji teigė, kad teismai neįvertino jos psichinės būklės, kuri buvo sukelta stiprių antidepresinių vaistų. A. Bružaitė (Jonaitienė) kasaciniame skunde bandė įtikinti teismą neatsimenanti, kaip nužudė berniukus.

Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Arūnas Meška su A. Bružaitės (Jonaitienės) argumentais nesutiko ir teigė, kad jos skundas yra nepagrįstas.

Prokuroras pažymėjo, kad kalbėti apie neigiamą žiniasklaidos įtaką negalima, nes nuteistoji pati noriai bendravo su žurnalistais.

Kalbėdamas apie vaistų įtaką moters atminčiai, A.Meška tvirtino, kad antidepresantai jos veiksmams įtakos neturėjo, nes iš pradžių ji pati nurodė nužudymo aplinkybes.

Be to, prokuroras pažymėjo, kad kasaciniame skunde A. Bružaitė (Jonaitienė) kelia klausimus, kurie jau buvo išnagrinėti apeliaciniame teisme.

LAT dėl nuteistosios skundo sprendimą skelbs lapkričio 18 dieną.

Gegužės 21 dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė A.Bružaitės (Jonaitienės) advokato skundą.

Apeliacinio teismo nutartis negalutinė, bet nuosprendis po jos paskelbimo įsiteisėjo iš karto.

Vasario 29 dieną Šiaulių apygardos teismas A.Bružaitę (Jonaitienę) nuosprendžiu pripažino kalta dėl savo dviejų mažamečių vaikų nužudymo ir skyrė Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroro pasiūlytą griežčiausią bausmę - laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad pirmosios instancijos teismas nešališkai ir išsamiai išnagrinėjo A.Bružaitės (Jonaitienės) padaryto nusikaltimo aplinkybes, o jai paskirta bausmė nėra aiškiai per griežta.

Palikdamas griežčiausią bausmę, Apeliacinis teismas priminė, kad padarytas labai sunkus tyčinis nusikaltimas, dėl asmeninių paskatų nužudyti du savi mažamečiai vaikai. Be to, teismas atsižvelgė ir į moters asmenybę charakterizuojančias aplinkybes: nuteistoji inscenizavo vaikų dingimą, po nusikaltimo padarymo elgėsi šaltakraujiškai, trumposiomis žinutėmis susirašinėjo su svetimais vyrais ir pan.

Iki šiol Lietuvoje nė vienai moteriai nebuvo paskirta ši aukščiausia įstatymu numatyta bausmė. Įkalinimu iki gyvos galvos buvo baudžiami tik vyrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius