-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dyzelino vagys užteršė upę

Vagims, pragręžusiems po Apaščios upe nutiestą produktotiekį ir ketinusiems iš jo vogti dyzeliną, neišdegė – gręžinys aptiktas kaipmat. Tačiau į upę vis tiek išsiliejo apie keturias tonas kuro.

„Jaučiuosi taip, tarsi dirbčiau Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir saugočiau gamtą nuo naftos, trykštančios iš po žemių“, – praėjusį šeštadienį LŽ sakė Panevėžio aplinkos apsaugos departamentui vadovaujantis Valdemaras Jakštas. Nuo šeštadienio ryto iki vėlyvo vakaro jis organizavo aplinkosaugos darbus Apaščioje ir stebėjo, kad būtų kuo mažiau pakenkta gamtai.

Milimetrinė skylutė

Naftos ištekliais garsėjantys Jungtiniai Arabų Emyratai prisiminti ne šiaip sau. Šeštadienį, gegužės 16-ąją, piktadariai išgręžė produktotiekyje keturių milimetrų skylutę. Tikėtina, kad nelemtą darbą vagys atliko šeštadienio naktį: skylę išgręžė, tačiau žarnos prijungti nespėjo. Beje, skylė padaryta toje vietoje, kur esama upės brastos, o produktotiekį semia maždaug metras vandens.

Vagims, pragręžusiems po Apaščios upe nutiestą produktotiekį ir ketinusiems iš jo vogti dyzeliną, neišdegė – gręžinys aptiktas kaipmat.

„Rytą, apie pusę dešimtos, paskambino man vietos gyventoja ir pranešė jaučianti aštrų dyzelino kvapą, o Apaščioje matanti vaivorykštines dėmes“, – LŽ šeštadienį pasakojo Biržų rajono aplinkos apsaugos inspektorė Elona Pipiraitė. Išgirdusi tai, aplinkosaugininkė skubiai nuvyko į Totorių kaimą, esantį už 8 kilometrų nuo Biržų, ir įsitikino, kad upe iš tiesų teka dyzelinas. Netrukus buvo sukviesta daugybė pagalbos tarnybų, produktotiekį eksploatuojančios akcinės bendrovės „Mažeikių nafta“ specialistų, atvyko net narų brigada. Manyta, jog jų pagalbos prireiks nustatant taršos vietą. Tačiau vyrams nerti neprireikė – aptikta, kad produktotiekis pažeistas vos metro gylyje.

Keitė upės vagą

Iš Rokiškio atgabenta technika buvo pakreipta upės vaga, o pažeistas produktotiekio vamzdis atkastas ir skubiai užvirintas. Upėje pastatytos net šešios užtvaros, turinčios surinkti dyzeliną. Paimti vandens mėginiai. Apie tai, kad Apaščia užteršta, perspėti kaimynai latviai. Jie irgi pažadėjo savo teritorijoje pastatyti dvi užtvaras, sulaikančias teršalus. Biržų rajono policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo vogti dyzeliną.

Kaip pabrėžė E.Pipiraitė, teigiama yra tai, kad pastebėjus teršalus imtasi itin skubių priemonių, todėl ištekėjo ne daugiau kaip keturios tonos dyzelino. Jis užteršė pusketvirto kilometro upės vagos. Kad užterštoje teritorijoje būtų nugaišę vandens gyvūnų ar paukščių, nepastebėta. Aplinkosaugininkės nuomonė, šios dyzelino vagystės padariniai turėtų būti likviduoti gana sparčiai.

Vagystės kartojasi

Dyzelino surinkimu Apaščioje rūpinasi gausus būrys aplinkosaugininkų ir gelbėjimo tarnybų specialistų. Jie su siaubu prisiminė prieš porą mėnesių aptiktą dyzelino vagystės iš produktotiekio vietą Rokiškio rajono vienkiemyje, netoli Juodupės. Išsiliejęs dyzelinas Rokiškio rajone teberenkamas iki šiol. „Ir kuo mes ne nafta plūstantys Jungtiniai Arabų Emyratai?“ – plėtojo mintį Panevėžio aplinkos apsaugos departamento vadovas V.Jakštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius