Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12 /15:26

Gariūnuose vykdomos kratos, yra sulaikytų asmenų

Vilniaus Gariūnų verslo parke atliekamos kratos, o dėl galimų nusikalstamų veikų yra sulaikytų asmenų, patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Pareigūnai atskleidė organizuotą nusikalstamą mechanizmą, nelegaliai aprūpinantį turgavietes pigiomis kinų prekėmis.
Gariūnai
Gariūnai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

FNTT išplatintame pranešime spaudai skelbiama, kad Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra, glaudžiai bendradarbiaudamos su Valstybine mokesčių inspekcija, operatyvinio tyrimo metu išaiškino gerai organizuotas keturias nusikalstamas grupes. Įtariama, kad buvo nuslėpta dešimtys milijonų litų mokesčių, kuriuos turėjo sumokėti įmonės ir asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus. Išaiškintų grupuočių nariai turėjo konkrečiai jiems pavestas užduotis, vykdė daugybę nusikalstamų veikų – nuo dokumentų klastojimo iki sukčiavimo.

Bendros operacijos metu sulaikyta daugiau nei 60 nusikalstamų veikų vykdymu įtariamų asmenų, nusikalstamos veikos organizatorių, vykdytojų ir padėjėjų darbo vietose, namuose, sandėliuose, prekybos vietose, automobiliuose atlikta per 120 kratų. Jų metu rasti ir paimti nusikalstamą veiką patvirtinantys buhalterinės apskaitos dokumentai, įvairūs juodraščiai, ribotos atsakomybės bendrovių, bankinių sąskaitų duomenys, kompiuteriai ir kompiuterinės laikmenos, kaip įtariama, iš nusikalstamos veikos gauti daugiau nei 1,2 mln. Lt grynųjų pinigų, be dokumentų įsigytos įvairios prekės už daugiau kaip 5 mln. Lt.

Atskleistas gerai organizuotas nusikalstamas tinklas, veikęs ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Lenkijoje. Įvairių prekių gabenimu iš Kinijos į Gariūnus ir kitas turgavietes bei prekybos vietas užsiimančios įmonės per Lenkiją ir Latviją į Lietuvą iš Kinijos gabendavo įvairias prekes ir klastodavo prekių įsigijimo dokumentus, nurodydamos melagingus duomenis apie jų kiekius ir realias kainas.

Pavyzdžiui, žieminės striukės, parduodamos nuo 70 iki 200 Lt, būdavo įsigyjamos nuo 2 iki 7 Lt, suknelės, kainuojančios apie 50 Lt, būdavo įsigyjamos už 50 centų. Išaiškinta ir pinigų mokėjimo už prekes schema: asmenys, turintys verslo liudijimus ir užsiimantys prekybine veikla Gariūnų turgavietėje ir kitose prekybos vietose, be jokių apskaitos dokumentų perduodavo dideles pinigų sumas tam tikriems organizuotos grupės nariams, kurie jas perduodavo kitiems organizuotų grupių organizatoriams. Pastarieji tiesiogiai arba per tarpininkus surinktus iš jiems pavaldžių asmenų pinigus perduodavo dar kitiems organizuotos grupės nariams, o šie, naudodamiesi ribotos atsakomybės bendrovių sąskaitomis, pervesdavo juos į Kinijoje esančių asmenų ir įmonių sąskaitas.

VIDEO: 15min.lt - FNTT pareigūnų ataka prieš Gariūnų magnatus

Prekeiviai atvirauti nelinkę

Atvirai kalbėti patys Gariūnų prekeiviai nenori, tačiau neslepia, kad turgavietė net ūžia nuo įvairiausių gandų. Esą operaciją pareigūnai pradėjo dar penktadienį, kai buvo sulaikytas vilkikas su prekėmis ir dokumentais, kam tos prekės priklauso. Savaitgalį šie asmenys buvo sulaikomi, o pirmadienį patikrinimai vyko jų prekybos vietose Gariūnų prekybos paviljone „Titanikas“.

Kaip 15min.lt sakė viena prisistatyti nenorėjusi turgavietės atstovė, operacija susijusi arba su kontrabanda, arba su žmonėmis, kurie per muitines labai lengvai praleidžia didelius prekių kiekius mažomis kainomis. Esą smulkieji prekybininkai neliečiami, kalba eina tik apie didmenininkus.

Kadras ia FNTT filmuotos medžiagos/Kratos epizodas: Gariūnų verslo parkas
Kadras iš FNTT filmuotos medžiagos/Kratos epizodas: Gariūnų verslo parkas

Patys prekybininkai prisipažįsta, kad nors tokie FNTT pareigūnų reidai nemalonūs, pretekstas juos organizuoti, matyt, buvęs. „Jeigu viskas buvo tvarkoje, tai nėra ko bijoti. Tačiau tai gal turės teigiamų pasekmių – reikia, kad konkurencija būtų sąžininga. Negali būti, kad vienas atveža prekes be muitų ar sumoka labai mažą muito mokestį, o kitas turi sąžiningai viską padaryti“, – aiškino pavardės skelbti nesutikusi prekybininkė.

Panaši istorija jau buvo

15min.lt duomenimis, prieš 2-3 metus irgi buvo sulaikyti vilkikai su prekėmis. Už tas prekes neva iš viso nebuvo sumokėti muito mokesčiai, ir tai buvo ne vienkartinis atvejis. 15min.lt šaltinių teigimu, šių dienų istorijoje figūruoja tie patys žmonės, ta pati įmonė.

Pavyzdžiui, suknelės, kainuojančios apie 50 litų, būdavo įsigyjamos už 50 centų.

„Tas tyrimas nebuvo nutrauktas, nors tai bandė padaryti labai įtakingi žmonės. Kinai patys nežinojo, kad jiems dirbantis žmogus, kuris gaudavo atlyginimą, imdavo pinigus muitų mokesčiams, jų Lietuvoje nemokėdavo. Dabar tai įmonei vadovauja jau kitas žmogus, o prekės į Lietuvą atkeliaudavo per Latviją“, – pasakojo savo pavardžių nenorėję skelbti Gariūnų prekybininkai.

Prekybininkai įsitikinę, kad šių įmonių veikla buvo stebima ir sulaukta momento, kai už prekes nebuvo iš viso sumokėti muito mokesčiai arba nurodytos itin žemos kainos. „Jeigu nurodoma, kad kelnaitės kainuoja 20 centų, tai galima pagalvoti, kad tai tiesa. Bet jeigu pūkinės striukės kaina nurodoma 3 Lt, tai jau neįtikima“, – kalbėjo viena prekybininkė.

Jokios tolerancijos šešėlinei veiklai

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Mykolas Majauskas žurnalistams teigė, kad trečiadienio kratos Gariūnuose atspindi sėkmingą Vyriausybės veiklą su šešėline ekonomika.

„Ne paslaptis, kad dar prieš pusę metų buvo labai atsargiai kalbama apie problemas Gariūnuose ir girdėjome nemažai komentarų, kad yra skriaudžiami smulkūs ir sąžiningi verslininkai. Teisėsaugos veiksmai puikiai atspindi Vyriausybės vykdomą politiką – tai yra nulio tolerancijos piktybinei šešėlinei veiklai“, – sakė premjero patarėjas M.Majauskas.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis nesiryžo prognozuoti, kiek mokesčių galėjo nuslėpti Gariūnų prekeiviai.

„Kokie iš tikrųjų mastai (šešėlinės ekonomikos – red. past.) čia jau mūsų makroekonomistai turi prognozuoti, o kiek nustatytas mūsų FNTT, tai parodys ikiteisminis tyrimas“, – sakė Vidaus reikalų ministras R.Palaitis.

Kadras ia FNTT filmuotos medžiagos/Kratos epizodas: pas įtariamuosius rasta ginklų, aovinių ir pasakiakos sumos grynųjų
Kadras iš FNTT filmuotos medžiagos/Kratos epizodas: pas įtariamuosius rasta ginklų, šovinių ir pasakiškos sumos grynųjų

Papildyta 15.26 val. Trečiadienio popietę surengtoje specialioje spaudos konferencijoje FNTT ir Vilniaus apygardos prokuratūros vadovai negailėjo liaupsių tyrimus atlikusiems pareigūnams ir aiškino, kad šis triuškinamas smūgis davė didžiulės naudos Lietuvos valstybei ir visiems mokesčių mokėtojams. Anot apygardos prokuratūros vadovo Ramučio Jancevičiaus, kol kai kurie asmenys Gariūnuose neteisėtai lobo, kentėjo visi pirkėjai, kuriems tekdavo ženkliai permokėti už prekes.

Atliktą tyrimą R.Jancevičius palygino su tuo, kas vyksta avilyje: pareigūnai informaciją ir kitą tyrimo medžiagą, panašiai kaip bitės medų, rinko ilgai, kruopščiai ir nuosekliai.

Paklaustas, ar tarp suimtų grupuotės narių buvo paprastų Gariūnų prekeivių, prokuroras atsakė taip pat bitininkystės terminais: „Ar jūs matėte, kad tranas neštų medų?“

Anot R.Jancevičiaus, iš sulaikytųjų suimti penki asmenys, kitiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Prokuroras minėjo, kad svarstoma pateikti kaltinimus ir dėl neteisėto praturtėjimo. Grupuotės vadai važinėjo prabangiais automobiliais, turėjo nekilnojamojo turto ir didžiules sumas grynųjų. Jei neteisėtą praturtėjimą pavyktų įrodyti, nusikalstamu būdu gautą turtą valstybė galėtų konfiskuoti.

Atskleista, kad tyrime yra minimas vienas komercinis bankas. Jis neįvardijamas, nes nusikalstamoje veikloje dalyvavo ne visa finansinė institucija, o tik pavieniai jos darbuotojai, padėję Gariūnų magnatams tvarkyti nešvarius piniginius reikalus.

VIDEO: 15min.lt - pareigūnai komentuoja ataką prieš Gariūnų magnatus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius