Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Geriausias 2015-ųjų VSAT detektyvas – Lazdijų rinktinės tyrėjas Edgaras Garbenčius

Geriausiu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvu tapo organizuotą cigarečių kontrabandininkų gaują demaskavęs Lazdijų rinktinės pasienietis Edgaras Garbenčius. Nugalėtoju jį paskelbė tradicinio konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ komisija, o laureatas apdovanotas specialiame iškilmingame renginyje antradienį.
Prieš nelegalią migraciją nukreipta operacija „Žara“
Asociatyvinė iliustracija: kontrabandininkai sumanūs, tačiau VSAT detektyvai būna dar sumanesni. / VSAT nuotr.

VSAT Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiojo tyrėjo E.Garbenčiaus iniciatyva pasieniečiai ėmėsi atidžiai domėtis Dzūkijoje veikusios itin gerai organizuotos cigarečių kontrabandininkų grupuotės veikla. Buvo gauta duomenų, kad keli Alytaus apskrities gyventojai, kartu su Baltarusijos piliečiu organizavę neteisėtą rūkalų gabenimą į Lietuvą per vadinamąją „žaliąją sieną“, ieško būdų kontrabandines cigaretes gabenti vilkiku per Raigardo arba Šalčininkų pasienio kontrolės punktus. Grupuotė, kurioje veikė ir du buvę pasieniečiai, mezgė korupcinius ryšius, derėjosi dėl vilkiko su rūkalais praleidimo iš Baltarusijos per valstybės sieną.

Patyrę kontrabandininkai buvo ėmęsi itin griežtos konspiracijos – keliolika kartų keitė mobilaus ryšio telefonus ir jų korteles, susirašinėjo sutartomis frazėmis, kaitaliojo transporto priemones, susitikimus bei pasitarimus organizuodavo įvairiose vietose – tiek nuošaliose, tiek viešose.

E.Garbenčius bei jam talkinę kolegos užfiksavo, kaip kruopščiai ruošiamasi pirmo stambaus krovinio gabenimui. Nuo praėjusių metų rugsėjo iki šių metų vasario kontrabandininkai organizavo seriją slaptų susitikimų, į Lietuvą bei atgal į Baltarusiją per Raigardo punktą nuolat zujo ir lietuvių bendrininkas baltarusis. Tvarkingus dokumentus sienai kirsti turėjęs užsienietis nuolat vykdavo į pasitarimus, derino ne tik rūkalų įsigijimo bei jų vežimo per sieną niuansus, bet ir rūpinosi tabako gaminių krovinio gabenimu į Lenkiją.

Šių metų gegužės pabaigoje Alytuje pareigūnai sulaikė krovininį vilkiką, kuriuo pagal tranzito deklaraciją iš Baltarusijos per Lietuvą į Lenkiją neva buvo gabenamas medžio granulių krovinys. Netrukus išsiaiškinta, jog tai tebuvo maskuotė – sunkiasvorėje transporto priemonėje buvo 700 dėžių, iš viso 350 tūkst. pakelių, kontrabandinių baltarusiškų cigarečių. Jų vertė Lietuvos rinkoje, įskaitant visus privalomus sumokėti mokesčius, yra daugiau kaip 840 tūkst. eurų.

Netrukus antrankiai buvo uždėti su šiuo krovinio gabenimu siejamiems šešiems lietuviams ir dviem baltarusiams. Jiems dėl kontrabandos pareikšti įtarimai bei paskirtos kardomosios priemonės – dokumentų poėmiai, rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, nuolatinis registravimasis policijos įstaigose.

Antra vieta šių metų geriausio VSAT detektyvo konkurse atiteko Vilniaus rinktinės Imuniteto poskyrio vyriausiajam tyrėjui Mindaugui Kuprevičiui ir tos pačios rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiajam tyrėjui Mariui Andrukoniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius