-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Italiją iš Lietuvos importuoti galimai radioaktyvūs medienos produktai

Italijos teismas nurodė atšaukti iš Lietuvos importuotą 10 tūkst. tonų galimai radioaktyvios medienos kuro siuntą, pranešė vietos žiniasklaida.
Radiacinės saugos centras
Radiacinės saugos centras / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Medienos granulės buvo ištirtos, kai šiaurinėje Aostos Slėnio regiono dalyje nuspręsta jas patikrinti dėl prasto degimo. Tyrimo rezultatai parodė, kad medienos produktuose buvo rastas radioaktyvaus cezio 137 (137Cs).

Anot vietos teismo, patys medienos produktai nėra pavojingi, bet grėsmę kelia pelenai ir dūmai, kai jie deginami.

Jei italų kolegos nustatė didelius 137Cs radionuklido kiekius, tai tikrai yra ne Lietuvos mediena ar jos gaminiai, – patikino Radiacinės saugos centras.Pranešama, kad medienos produktai buvo importuoti iš Lietuvos praėjusį rudenį ir buvo pardavinėjami 11 regionų Italijos šiaurėje ir pietuose.

Radiacinės saugos centras (RSC) savo ruožtu pranešė ėmęsis veiksmų, siekdamas išsiaiškinti Lietuvos medienos gamintojus ir eksportuotojus, kurie galėjo radioaktyviosiomis medžiagomis užterštą medieną eksportuoti į Italiją.

RSC po avarijos Černobylio atominėje elektrinėje (AE) kasmet atlieka medienos bei jos gaminių radiologinius tyrimus. Įvertinus, kad Lietuva taip pat nukentėjo nuo Černobylio AE avarijos ir kad Lietuvos teritorija buvo ir tebėra užteršta 137Cs radionuklidais, gali būti, kad mažų minėtų radionuklidų kiekių bus randama atskirose teritorijose ir atskiruose medienos gaminiuose ir Lietuvoje.

Tačiau, pasak RSC, 137Cs kiekiai tokie maži, kad jie negali turėti įtakos papildomai gyventojų apšvitai, kuri viršytų tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje nustatytus gyventojų apšvitos lygius.

„Jei italų kolegos nustatė didelius 137Cs radionuklido kiekius, tai tikrai ne Lietuvos mediena ar jos gaminiai. Užteršta mediena gali būti atvežta iš Baltarusijos, Ukrainos ar Rusijos, t. y. iš tų sričių, kurios daugiausia buvo užterštos 137Cs po avarijos Černobylio AE“, – teigiama RSC pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius