Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į smulkųjį verslą grįžta reketininkai

Visagine, Ignalinoje, Švenčionyse, Šalčininkuose smulkieji verslininkai, kaip ir prieš dvidešimt metų, tyliai kenčia nuo reketo.
Pistoletas
Pistoletas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nė vienas LŽ kalbintas verslininkas nesutiko skelbti savo pavardės viešai. „Bėdų ir taip pakanka – nusikaltėliai, naudodamiesi blogėjančia kriminogenine padėtimi, ima reikalauti pinigų už „apsaugą". Panašiai buvo prieš dvidešimt metų", – LŽ pasakojo vienas prekybininkas.

Įsirengęs kioską jis prekiauja maisto produktais ir gaiviaisiais gėrimais. Verslininko prekyvietę ne sykį lankė jauni vyrukai ir siūlė savo „apsaugą". Jam nesutikus išdaužė kiosko langus.

Kitas verslininkas pasakojo, kad nusikaltėliai bandė prievartauti turtą, o iškvietus apsaugos darbuotojus vakare supjaustė jo automobilio padangas.

Tačiau LŽ kalbintas Švenčionių rajono policijos komisariato viršininkas Arvydas Sinis teigė, kad oficialiai į policiją niekas nesikreipė. „Daugelį metų apie turto prievartavimą iš verslininkų nieko nesu girdėjęs", – sakė jis, teigdamas, kad pareigūnai tikrai pajėgūs išaiškinti turto prievartavimo atvejus ir ištirti bylas.

Panašiai kalbėjo ir Visagino policijos komisariato viršininkas Jonas Cicėnas. „Tikriname visą informaciją, kuri mus pasiekia. Turto prievartavimo atvejų neužfiksuota", – teigė J.Cicėnas.

Vienas turto prievartavimo atvejis šįmet tirtas Šalčininkų rajone. Asmuo grasindamas reikalavo kito piliečio pinigų. Tačiau baudžiamosios bylos tyrimas buvo nutrauktas.

„Komisariate esame apie tai kalbėję ir priėjome prie išvados, kad apie turto prievartavimo atvejus viešai nepranešama, nes tai gali būti „skolų išmušinėjimas", – LŽ dėstė Visagino policijos komisaro Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Saulius Klungis.

Anot jo, tai irgi yra nusikaltimas. Tačiau skolų turintys asmenys, kurie nukenčia nuo skolininkų, dažnai linkę tylėti.

„Savavaldžiavimo atvejų, kuomet neteisėtais būdais bandoma atsiimti už prekes ar paslaugas negautus pinigus, sunkmečiu gali pasitaikyti daugiau", – sakė S.Klungis.

Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis LŽ sakė, kad oficialių turto prievartavimo atvejų, palyginti su pernai ar užpernai, šių metų pradžioje užfiksuota mažiau.

„Apie paaštrėjusią situaciją ir įsigalintį organizuotą nusikalstamumą duomenų neturime", – sakė A.Matonis. Tačiau jis pridūrė, kad spręsti konfliktų su turto prievartautojais nukentėjusieji neturėtų savo jėgomis.

„Tyliai mokėdami duoklę verslininkai problemų neišspręs, o tik jas pagilins. Primygtinai raginame tuos, kurie susidūrė su nusikalstama veika, apie tai pranešti policijai", – LŽ kalbėjo A.Matonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius