-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 08 /18:17

Iki gyvos galvos nuteistas Justinas Buta gavo prezidentės malonę ir į laisvę išeis po 9-erių metų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vadovavo Malonės komisijos posėdžiui, kuriame buvo svarstyti 78 nuteistų asmenų prašymai suteikti malonę. Ji malonę suteikė iki gyvos galvos nuteistam Justinui Butai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atsižvelgusi į Malonės komisijos siūlymus, šalies vadovė nuo likusios bausmės atleido arba ją sušvelnino 3 nuteistiesiems.

Tarp jų – iki gyvos galvos turėjęs kalėti Justinas Buta, BNS patvirtino Kalinių globos draugijos pirmininkas Jonas Stašinskas. Jam bausmė pakeista į laisvės atėmimą 25 metams.

J.Buta už tuometinio „Hermio“ banko Šiaulių filialo apiplėšimą ir apsaugos darbuotojo Lino Žuko nužudymą 1996 metais buvo nuteistas mirties bausme. Panaikinus mirties bausmę, jam buvo skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.

Malonė nuteistajam iki gyvos galvos suteikta atsižvelgiant į padarytą pažangą ir į Europos šalių praktiką, kur bausmių peržiūrėjimas yra humaniškesnis. Nuteistasis nelaisvėje yra praleidęs daugiau nei 16 metų, atlikdamas bausmę jis įgijo išsilavinimą, dirba ir savo elgesiu rodo norą pasitaisyti.

Europos šalyse nuteistiesiems iki gyvos galvos yra suteikiamos platesnės galimybės kreiptis į teismą ir siekti švelnesnės bausmės, jei jie daro pažangą. Lietuvos įstatymai, iš esmės nenumatantys teisminės galimybės sušvelninti bausmę nuteistiesiems iki gyvos galvos, išskiria Lietuvą iš kitų Europos valstybių.

Kitiems nuteistiesiems sumažinta piniginė bauda, sumažinta likusi laisvės atėmimo bausmės dalis.

Malonė teikiama pagal pačių nuteistųjų prašymus. Šie prašymai gali būti svarstomi tik įsiteisėjus teismo nuosprendžiui. Malonės gali prašyti visi Lietuvos ir kitų valstybių teismų nuteisti Lietuvos piliečiai. Prašančiajam malonės gali būti dovanota laisvė, sutrumpintas nelaisvės laikas arba sumažinta teismo skirta bausmė.

Malonės komisiją sudaro Lietuvos Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų pirmininkai, teisingumo ministras, generalinis prokuroras, Prezidento patarėjai teisės klausimais, Lietuvos teisininkų draugijos, Kalinių globos draugijos ir Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius