Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Ilgai vilkinta Valstybinės ligonių kasos vadovo Algio Sasnausko byla artėja prie finišo

Vilniaus apygardos teisme prie pabaigos artėja baudžiamoji byla, kurioje dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo kartu su Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovu Algiu Sasnausku teisiami Robertas Janickas, Vytas Sinkevičius, Justinas Vyšniauskas, Mindaugas Zlatarinskas ir juridinis asmuo „Gelsauga“.
A.Sasnauskas su advokatu teisme
A.Sasnauskas (dešinėje) su advokatu teisme / Rūtos Strakšaitės nuotr.

Rezonansinė byla, Vilniaus apygardos teisme gauta dar 2012 m. pradžioje, tik dabar artėja finišo tiesiosios link. Pagal optimistinį planą, šį baudžiamąjį procesą iki 2013 m. pabaigos tikimasi užbaigti.

15min.lt primena, kad pirmasis posėdis iš viso šešių fizinių ir juridinių asmenų byloje buvo surengtas dar 2012 m. balandį. Tačiau daug posėdžių iš eilės dėl įvairių priežasčių žlugo. 

Pagarsinti kaltinamąjį aktą šioje byloje prokurorui pavyko tik 2013 m. vasarį.

Šį penktadienį teismas apklausė du paskutinius liudytojus – buvusius Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojus. Dar vienos liudytojos, išvykusios į užsienį, parodymus teismas perskaitė.

Po to teisėjams beliko pagarsinti byloje surinktą medžiagą. Kito posėdžio metu laukiama prokuroro ir advokatų baigiamųjų kalbų. Po to, kai kaltinamieji tars paskutinį žodį, teisėjas išeis rašyti nuosprendžio.  

Kaip skelbta anksčiau, piktnaudžiavimu įtariamo Valstybinės ligonių kasos vadovo Algio Sasnausko ir kitų kaltinamųjų byla teismą pasiekė po STT atlikto ikiteisminio tyrimo. A.Sasnauskas kaltinamas susitaręs su bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertu Robertu Janicku, pavedė savo pavaldiniams – VLK Informacinių technologijų departamento direktoriui Justinui Vyšniauskui, to paties departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjui Mindaugui Zlatarinskui ir VLK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjui Vytui Sinkevičiui – organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga“.

Bendrovės darbuotojas kaltinamas dėl padėjimo piktnaudžiauti, dokumento suklastojimo. Šių nusikalstamų veikų padarymu kaltinama ir bendrovė „Gelsauga“.

M.Zlatarinskas, J.Vyšniauskas, V.Sinkevičius ir A.Sasnauskas, sėdę į kaltinamųjų suolą, liko dirbti VLK.

Tuometis sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys yra sakęs, kad teisėsaugos dėmesio sulaukusio pavaldinio nušalinimo nesvarstęs – esą sprendimą dėl to šioje situacijoje gali priimti tik teismas.

A.Sasnauskui buvo skirta tarnybinė nuobauda – papeikimas. Ji skirta už aplaidumą formuojant 2010 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervą bei disponuojant rezervo lėšomis. Tačiau teismas šią nuobaudą vėliau panaikino.     

Prokurorai ikiteisminį tyrimą dėl PSDF rezervo formavimo balandžio pabaigoje nutraukė, tačiau rekomendavo šioje istorijoje įvertinti VLK darbuotojų tarnybinę atsakomybę. Tai ir buvo padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius