-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internetinės pažintys jaunuoliui pravertė darant 238 nusikaltimus

Panevėžietis įtariamas internetinių pažinčių metu išviliojęs iš žmonių elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Teismui perduotose dviejose bylose ištirtos 238 nusikalstamos veikos.
Kompiuterio klaviatūra
Kompiuterio klaviatūra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Gailutė Vilkienė perdavė dar vieną su internetinėmis pažintimis ir sukčiavimais susijusią nusikaltimų nuosavybei, informatikai ir finansų sistemai baudžiamąją bylą su daugiau kaip pusantro šimto ištirtų nusikalstamų veikų – jų padarymu kaltinamas panevėžietis R.B. internetinių svetainių lankytojams apgaule siūlydavo galimybę užsidirbti šimtą kitą ar net du tūkstančius litų. 

Dar panašių 84 nusikalstamų veikų padarymu  R.B. kaltinamas jau nagrinėjamoje teisme kitoje baudžiamojoje byloje. 

Valstybės kaltinimą palaikanti prokurorė Gailutė Vilkienė teigia, kad kaltinamasis, užmezgęs pažintis internete, iš nukentėjusių asmenų siekdavo išvilioti svetimus internetinės bankininkystės ir sąskaitos valdymo duomenis bei apgaule įgyti svetimą turtą. R.B., piktnaudžiaudamas nukentėjusiųjų pasitikėjimu ir neteisėtai realizuodamas svetimus naudotojų tapatybės patvirtinimo priemonių duomenis, atlikdavo finansines operacijas ir ėmė greituosius kreditus.   

„Labas, siūlau užsidirbti papildomų pinigų...“, tokius ir panašius laiškelius gavę interneto svetainių lankytojai tikėdavosi lengvo uždarbio. Išgalvota istorija apie mokesčių inspekcijos užblokuotą asmeninę sąskaitą jaunuoliui padėdavo gauti iš įvairių šalies miestų ir rajonų jam parašiusių žmonių leidimą neva pervesti pinigus į jų sąskaitą ir sužinoti svetimus internetinės bankininkystės prisijungimo duomenis. Tarp nukentėjusiųjų yra įvairių profesijų žmonių – medikų, pardavėjų, konditerių, kasininkių, nemaža studentų.

Panevėžio apygardos prokuratūros Panevėžio apylinkės prokurorė Gailutė Vilkienė teigia, kad teismui perduotose dviejose bylose ištirtos 238 nusikalstamos veikos ir dar tiriamos panašios kitos parodė, jog mūsų visuomenėje yra nemaža naivių žmonių, besitikinčių kone veltui laimėti šimtus ar tūkstančius litų. Internetu besinaudojantys jauni žmonės, ypač ieškantys darbo ar bet kokio kito pajamų šaltinio, susigundo siūlomu lengvu uždarbiu ir būna apgauti sumaniai veikiančių sukčiautojų.

Tariamo darbdavio nusikalstamas veikas nutraukė pareigūnai, demaskavę sukčiautoją ir paėmę žmonėms apgaudinėti naudotą kompiuterį ir du mobiliojo ryšio telefonus.

Panevėžio apygardos prokuratūra praneša, kad už neteisėtą disponavimą įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, prisijungimo kodais ir kitokiais duomenimis baudžiama viešaisiais darbais, bauda, areštu arba laisvės atėmimu, už svetimo turto įgijimą apgaule – viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų, už neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą – bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius