-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš arti – naujai atidaryta policijos elitinio padalinio „Aras“ būstinė

Trečiadienį Vilniaus pakraštyje Lietuvos teisėsaugos grietinėlė susirinko ne šiaip sau. Visi kartu jie iškilmingai atidarė naują policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ būstinę, į kurią elitinio padalinio pareigūnai persikėlė iš apgailėtinos būklės pastato.
Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ moderni būstinė
Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai ir jų ginkluotė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bene nuo pat policijos antiteroristinių operacijų rinktinės įkūrimo pradžios „Aro“ kovotojai glaudėsi apšiurusioje skylėje. Apverktinos būklės pastato remontas buvo per brangus, todėl niekas nesivargino atnaujinti patalpas, kuriose elitinio padalinio pareigūnai treniruojasi, dirba ir miega.

Kai kurie „Aro“ kovotojai tokias darbo sąlygas priėmė kaip įžeidimą.

Vienas iš jų, nepabūgęs policijos vadovybės, kartą rėžė į akis policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui: „Jeigu toks yra požiūris į mus, tai išformuokit mus ir tegul nebūna tokio padalinio.“

Policijos vadovą tai privertė suklusti ir ieškoti būdų, kaip surasti antiteroristinių operacijų rinktinei tokias patalpas, kurių nusipelnė „Aro“ pareigūnai.

„Supratome, kad turime kažką daryti. Mes negalime toliau taip palikti. Bet tuo pačiu supratome, kad lėšų neturime tiek, kad jų užtektų visiems – ir „Arui”, ir apylinkės inspektoriams, ir kriminalinės policijos darbuotojams, ir atlyginimų pakėlimui“, – sakė L.Pernavas.

Anksčiau šis pastatas priklausė kriminalistams, tačiau pradėjus policijos reorganizaciją jie buvo iškelti kitur. Atnaujinus ir pritaikius antiteroristinių operacijų rinktinės poreikiams, pastatas buvo perleistas „Arui“.

Trečiadienį L.Pernavas kartu su „Aro“ vadu Viktoru Grabausku neslėpė džiaugsmo, galėdami perkirpti simbolinę juostelę priešais įėjimą į naują teroristų medžiotojų būstinę Minsko plente.​

VIDEO: Duris atvėrė naujoji antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ būstinė

Pasibaigus formalumams V.Grabauskas spaudos atstovams suteikė išskirtinę galimybę pažvelgti į „Aro“ būstinės vidų ir trumpai papasakojo apie elitinio padalinio gyvenimo ritmą.

Anot jo, aštuoni kovotojai yra nuolatos pasiruošę bet kurią akimirką reaguoti į iškvietimą tramdyti pavojingų nusikaltėlių ir teroristų.

Su savimi jie turi pagrindinius „Aro“ pareigūno darbo įrankius – šalmą, neperšaunamą liemenę, neperšaunamą skydą, automatinį ginklą G-36 ir pistoletą MP5.

Teroristų medžiotojų būrio vadas pažymėjo, jog papildomi ginklai ir ekipuotė gali priklausyti nuo antiteroristinių operacijų padalinio kovotojų specializacijos.

Vis dėlto „Arui“ trūksta naujų ginklų ir ekipuotės – jų turima yra arba pasenusi arba netinkama naudoti.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais didelio visuomenės susidomėjimo sulaukė faktas, jog kai kurių neperšaunamų liemenių galiojimas yra pasibaigęs. Daugiau nei 100 kovotojų dalinosi vos 25-iomis liemenėmis, kurios buvo tinkamos naudoti.

Facebook/Susimeskim „Arui“ ant liemenės nuotr./Visuomenės nupirktos liemenės pavyzdys
Facebook/Susimeskim „Arui“ ant liemenės nuotr./Visuomenės nupirktos liemenės pavyzdys

Tuo pasibaisėję žmonės sukūrė feisbuko grupę „Susimeskim „Arui“ ant liemenės“, kurios dėka pavyko surinkti 11360 eurų.

Kaip tik praėjusią savaitę policijos antiteroristinių operacijų padalinį pagaliau pasiekė už šiuos pinigus nupirktos šešios liemenės.

Tiesa, V.Grabauskas sakė, kad jau paskelbti viešieji pirkimai reikalingai ginkluotei nusipirkti. Dalis jos antiteroristinių operacijų rinktinės pareigūnus turėtų pasiekti po keleto mėnesių.

Policijos vadovybė neslėpė, jog kad ir kokia moderni būtų naujoji būstinė, kol kas ji negali pilnai patenkinti „Aro“ pareigūnų poreikių – kovotojams žūtbūt reikalinga šaudykla ir kliūčių ruožas. Tai tikimasi įgyvendinti iki 2019 metų pabaigos.

„Mes esam užsibrėžę, kad 2019 metais šita bazė bus visiškai sutvarkyta, – sakė L.Pernavas. – Aš noriu pabrėžti dar kartą, jeigu kažkas sako, kad esat geriausi, tai tegul nors pirštą pajudina, kad tikrai būtumėt patys geriausi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius