Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš skriejančių sniego rogių stirnas mėnesienoje žudę du Lazdijų brakonieriai atsipirks menka bauda

Karą brakonieriams skelbiantis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis netrukus gali tapti tų pačių brakonierių pajuokos objektu. Miškinių kaime (Lazdijų r.) vieną sausio naktį į stirnas iš skriejančių sniego rogių šaudę trisdešimtmečiai Aurimas Kaminskas ir Gediminas Žaliaduonis išvengė baudžiamosios atsakomybės ir atsipirks tik administracine nuobauda.
Lazdijų palinkos apsaugos agentūros vedėjas Evaldas Brusokas
Lazdijų aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Evaldas Brusokas / Vilmos Danauskienės nuotr.

Nors procesinis sprendimas baudžiamojoje byloje dar nepriimtas, Lazdijų prokuratūra neneigia, kad surinktų įrodymų neužtenka įrodyti brakonierių padarytam nusikaltimui.

Išsigelbėjimo ratu nelegalios medžioklės dalyviams tapo vietos aplinkosaugininkų surašyta pažyma, kurioje konstatuojama, kad brakonieriavimo metu gamtai padaryta žala – nereikšminga.

„Teisėsaugininkai mane apklausė byloje kaip liudininką, be to, mūsų agentūra pateikė pagal nustatytas metodikas apskaičiuotos gamtai padarytos žalos dydį ir svarbą. Stirnos nėra saugotini gyvūnai, preliminariais skaičiavimais, buvo pateiktas ieškinys 10 tūkst. litų sumai“, – sakė Lazdijų rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Evaldas Brusokas.

Būtent gamtai padarytos žalos dydis buvo vienas esminių požymių vertinant, kokia – administracinė ar baudžiamoji – atsakomybė grės dviem įtariamiesiems.

Tyrimas baigtas

„Lazdijų rajono policijos tyrėjai baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl neteisėtos medžioklės ir perdavė bylą prokuratūrai. Byloje nepavyko surinkti įrodymų, jog neteisėtai medžioję įtariamieji vykdė Baudžiamajame kodekse numatytą veiką. Procesinis sprendimas dėl bylos baigties bus priimtas artimiausiomis dienomis, tuomet paaiškės, kokia bus tolesnė šios istorijos eiga“, – 15min.lt ketvirtadienį sakė Lazdijų prokurorė Lina Eviltienė.

Brakonieriai bus perduoti aplinkosaugininkams, kurie spręs, kokią administracinę nuobaudą skirti dviem stirnų medžioklės iš rogių dalyviams.

Į medžioklę – sniego rogėmis

Kaip rašė 15min.lt, sausio 21 dieną mėnesienoje brakonieriai stirnas Miškinių kaime, šalia Galsto ežero esančiose pievose ir negyvenamoje sodyboje, vaikėsi ir šaudė važinėdami sniego rogėmis.

Stirnų medžioklė šalyje uždrausta nuo sausio 1 dienos. Vietos medžiotojų būrelis nebuvo išdavęs medžioklės lapų medžioti ne būreliui priklausantiems asmenims.

Sodyba, kurioje rasti sumedžioti žvėrys ir kurioje vyko žvėrių dorojimo procesas, yra kitoje gatvės pusėje kaip ir vieno Lazdijų rajono policijos komisariato poskyrių pareigūno gyvenamoji sodyba.

Surado pėdsakų ir žvėrių liekanų

Ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtos medžioklės Lazdijų rajono policijos komisariate buvo pradėtas po to, kai, gavę informacijos iš kaimo gyventojų, šių metų sausio 24 dieną Lazdijų rajono aplinkosaugininkai, nuvykę į už poros kilometrų nuo medžioklės vietos gretimame Kučiūnų kaime esančią 30-mečiui Lazdijų miesto gyventojui Aurimui Kaminskui priklausančią sodybą, šios ūkiniame pastate aptiko sumedžioto stirnino liekanas.

Sodybos Kučiūnų kaime, kur buvo rastos žvėries liekanos, savininkas A.Kaminskas dvi paras praleido Lazdijų policijos komisariato areštinėje.

Įtarimai brakonieriavimu buvo pareikšti A.Kaminskui bei greta Lazdijų esančio Bajoriškių kaimo gyventojui 30-mečiui Gediminui Žaliaduoniui.

Iš vyrų, kol vyksta tyrimas, paimti jų legaliai turėti ginklai – iš A.Kaminsko du lygiavamzdžiai medžiokliniai, iš G.Žaliaduonio – lygiavamzdis ir graižtvinis medžiokliniai šautuvai.

Sodybos Kučiūnų kaime, kur buvo rastos žvėries liekanos, savininkas A.Kaminskas dvi paras praleido Lazdijų policijos komisariato areštinėje.

Prisipažino brakonieriavę

Iš pradžių aiškinę, jog medžiojo iki medžioklės draudimo termino, vėliau, priremti įrodymų, abu lazdijiškiai prisipažino brakonieriavę Miškiniuose.

Nors apklausiami patys įtariamieji prisipažino nušovę du žvėris, aplinkosaugininkams pavyko aptikti tik vieno iš jų liekanas.

Teisėsaugininkams nepavyko rasti brakonieriavimo įrankiu laikomų sniego rogių, kurios, skiriant bausmę, būtų konfiskuotinos. Sniego rogės, kuriomis buvo lakstoma laukais šaudant į žvėris, buvo A.Kaminsko nuosavybė – prieš medžioklę jas įsigijęs turguje iš nepažįstamo asmens, po nelegalios medžioklės jas pardavė nepažįstamam asmeniui.

Pagal įstatymą, tokia transporto priemonė yra privaloma registruoti kaip žemės ūkio technika vietos savivaldybės Žemės ūkio skyriuje. Tačiau tas nebuvo padaryta.

Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą medžioklę numato  laisvės atėmimo bausmę ik dvejų metų, medžioklės įrankių konfiskavimą,  leidimo laikyti šaunamąjį ginklą atėmimą, gamtai padarytos žalos atlyginimą.

Administracine tvarka gresianti atsakomybė – mažesnė: 500-1000 litų bauda arba medžiotojo bilieto praradimas nuo 1 iki 3 metų. Jei pavyks rasti lengvinančių aplinkybių, įstatymas brakonieriams netgi suteikia teisę išvengti ir brakonieriavimo įrankių konfiskavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius