Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamoji teroristė Eglė Kusaitė: „Mane mušė trys rusai!“ (atnaujinta 16 val., video, nuotraukos)

Antradienį surengtas netikėtas teismo posėdis byloje dėl jaunos klaipėdietės, įtariamos ketinimais susisprogdinti Rusijoje, suėmimo.
E.Kusaitė
E.Kusaitė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį Vilniaus apygardos teismo rūmuose nuo 13 val. vyksta savotiškas teisėsaugos spektaklis.

Teisme netikėtai surengtas posėdis E.Kusaitės byloje, kuriame sprendžiamas klausimas dėl įtariamosios terorizmu suėmimo termino pratęsimo.

Į posėdį atvyko dešimtys žiniasklaidos atstovų, įtariamosios motina ir margas būrys rėmėjų. Tarp E.Kusaitės palaikytojų yra ir Garliavos apgultimi pagarsėjusios kompanijos aktyvistų. Į teismo salę Drąsiaus Kedžio sekėjai atvyko tiesiai iš pievelės prie Generalinės prokuratūros, kur pirmadienį pradėjo bado akciją.

Prieš posėdį Eglė buvo gerai nusiteikusi, šypsojosi artimiesiems ir gausiai susirinkusiems rėmėjams. Ji dar spėjo riktelėti: „Mane mušė trys rusai!“

„Jokių sužalojimų Kusaitei nebuvo padaryta“,  – jau per teismo posėdį tikino šią bylą kuruojantis prokuroras Justas Laucius. Jis aiškino, kad visos E.Kusaitės apklausos vyko dalyvaujant jos advokatui, joks smurtas prieš ją naudojamas nebuvo, tai patvirtina ir medikų pažymos. 

Tuo metu posėdyje paskelbta 10 minučių pertrauka.

Pasibaigus pertraukai teisėja Teresėlė Kazlauskienė paskelbė tenkinanti E.Kusaitės gynejų prašymą pridėti prie bylos kai kuriuos naujus dokumentus.

Savo ruožtu naują, bet praeitame analogiškame teismo procese jau girdėtą prašymą pateikė prokuroras J.Laucius. „Šioje byloje yra valstybės paslapčių“, – pareiškė prokuratūros atstovas ir tuo motyvuodamas paprašė uždaro posėdžio.

Padaryta dar viena posėdžio pertrauka, o po jos teisėja T.Kazlauskienė paskelbė, kad prokuroro prašymas netenkintinas. Bylos toliau nagrinėjama viešame teismo posėdyje.

Gresia įkalinimas iki gyvos galvos

Prokuroras pareiškė, kad vakar buvo baigtas ikiteisminis tyrimas E.Kusaitės byloje. Jai įteiktas galutinis pareiškimas dėl padaryto nusikaltimo. J.Laucius pabrėžė, kad pasikeitė E.Kusaitės statusas šioje byloje: anksčiau ji buvo kaltinta tik sunkiais, o dabar – jau itin sunkiais nusikaltimais.

Prokuratūros atstovas priminė, kad E.Kusaitei už vieną iš inkriminuojamų nusikaltimų gresia iki 10 metų nelaisvės, tuo tarpu už kitą – nuo 10 iki 20 metų ar net iki gyvos galvos. 

Prokuroras J.Laucius paprašė galimybės išsamiau žodžiu paaiškinti, kodėl prašo ir toliau E.Kusaitę laikyti už grotų. Jis pasakojo, kokiam baisiam teroro aktui ji ruošėsi, aiškino, kad ištrūkusi į laisvę gali ne tik slapstytis, bet ir vykdyti naujus nusikaltimus.

Juolab E.Kusaitė, anot J.Lauciaus, net neturi tvirtų socialinių ryšių.

Prokuroras aiškino, kad kaltinamoji negerbia aplinkinių, visus kitatikius, kurie nėra musulmonai, vadina kiaulėmis ir yra linkusi juos žudyti.

„Net būdama suimta E.Kusaitė siekia kontaktų su asmenimis, kurie taip pat yra įtariamieji šioje byloje“, – tikino J.Laucius.

Priekaištai giminėms ir žurnalistams

Generalinės prokuratūros atstovas per posėdį bandė smogti ir įtariamosios artimiesiems, taip pat kai kuriems žiniasklaidos kanalams.

Anot prokuroro, E.Kusaitės giminės siekia neteisėtai daryti įtaką bylos tyrimui, mokydami merginą keisti parodymus. „Tu tylėk, mes tave ištempsim“, – J.Laucius netgi citavo, kaip su įtariamąja bendrauja jos motina ir teta.

Prokuroro duomenimis, artimieji šioje istorijoje įkalbėjo veikti E.Kusaitės naudai kai kuriuos įtakingus asmenis, taip pat pasirūpino, jog žiniasklaidos priemonės paskleistų dozę užsakytos tendencingos informacijos.

„Prašom tylos salėje! Čia ne spektaklis! Pasijuoksite, kai išeisite iš salės“, – taip susirinkusius asmenis ramino teisėja, kai E.Kusaitės motiną prajuokino prokuroro žodžiai, jog mergina veikė prieš NATO šalių pajėgas.

Laisvėje dirbtų ir nuotykių neieškotų

Pati E.Kusaitė teismo prašė pakeisti jai taikomą griežčiausią kardomąją priemonę. Mergina prašė visų pirma atsižvelgti į jos silpną sveikatą: širdies ydą, depresijos požymius.

Taip pat E.Kusaitė akcentavo sudėtingą savo motinos sveikatos būklę. „Tai, kad esu suimta, ją sekina ir emociškai, ir fiziškai“, – aiškino jauna moteris.

E.Kusaitė tikino, jog vos išėjusi į laisvę puls intensyviai ieškoti darbo. Ji minėjo anksčiau dirbdavusi organizacijoje „Caritas“, visuomeniniais pagrindais slaugė pagyvenusius asmenis. Tokia veikla, anot Eglės, domintų ir dabar. 

„Aš žadu gyventi pas savo motiną ir daryti viską, kad ateityje tokie dalykai, kaip mano sulaikymas, nepasikartotų“, – minėjo E.Kusaitė.

Įtariamosios teroristės advokatės aiškino, kad nėra jokio pagrindo laikyti ją už grotų. Anot gynėjų, merginai pateikti įtarimai nepagrįsti ir net nelogiški.

Verdiktą šioje byloje teismas žada skelbti poryt, liepos 22 dieną. Po šios dienos posėdžio abi šalys pateikė žiniasklaidai karštų komentarų. Nuo įtampos ir tvankumo salėje prokuroras J.Laucius stojo prieš kameras suprakaitavęs, tuo tarpu E.Kusaitės motina ir teta irgi emocingai reiškė savo nuomonę (žr. vaizdo medžiagą apačioje). 

VIDEO: 15min.lt - Prokuroras Laucius: smurtas prieš Kusaitę nebuvo naudojamas
VIDEO: 15min.lt - Kusaitės mama ir teta: tai saugumiečių sąmokslas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius