-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodojo archeologo namuose specialistai aptiko istorinės vertės turinčių kirvukų bei kitų įrankių

Klaipėdoje teisiamo juoduoju archeologu praminto Nerio Budavičiaus namuose ekspertai pastebėjo ir daugiau sudominusių istorinių vertybių. Kaltinamasis toliau ginasi esąs nekaltas, o istorinius kirvukus ir ietigalį aptikęs atsitiktinai.
Kaltinamojo Neriaus Budavičiaus tėvas Stanislovas į teismą atsinešė ir pasagas. Jis aiškino, kad šios likusios dar nuo Vytauto laikų.
Kaltinamojo Neriaus Budavičiaus tėvas Stanislovas į teismą atsinešė ir pasagas. Jis aiškino, kad šios likusios dar nuo Vytauto laikų. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teisme toliau nagrinėta neteisėtais kasinėjimais ir istorinių vertybių pasisavinimu kaltinamo N.Budavičiaus byla. Advokatų paslaugų atsisakęs vaikinas teisme ginasi pats. Teismas taip ir nesulaukė muziejininkės iš Panevėžio, galėjusios paliudyti, ar iš tiesų jaunas vyras buvo pristatęs radinius. 

Teisėjai – paskaita apie krišnaizmą

Į teismą kaip liudininkas iškviestas kaltinamojo tėvas Stanislovas Budavičius. Buvęs Panevėžio tarybos narys, pats taip pat sėdėjęs kaltinamųjų suole dėl netikrų pinigų laikymo ir realizavimo, pagarsėjęs užmojais atsisakyti Lietuvos pilietybės, teisėjai pirmiausiai ėmė aiškinti apie krišnaizmą. Šį tikėjimą išpažįstantis vyras buvo teisėjos įspėtas laikytis tvarkos. 

Krekenavos seniūnijos Antrųjų Rodų kaimo gyventojas S.Budavičius aiškino esąs kilęs iš dvarininkų šeimos, istorinės vertybės jų giminėje buvo perduodamos kartos į kartą. Jis demonstravo JAV išleistą knygą apie jo giminę. Vyras teigė, kad dvarvietėje, kur stovi jų sodyba, kadaise stovėjusios kalvės, tad natūralu, kad čia buvo galima rasti ir įvairių metalinių rakandų – kirvukų, plaktukų, žiedų. 

Teismui S.Budavičius aiškino, kad kirviais, kuriuos ekspertas datavo maždaug V-X a., naudojosi jo tėvai kasdieniuose darbuose. Esą vienu mama gamindavo koldūnu, kitą tėvas esą naudojo buityje. Jis taip pat abejojo, ar pas sūnų iš tiesų rastas ietigalis, galėjęs būti pagamintas VII-IX a. Jis svarstė, kad tai galėjęs būti įrankis, kuriuo kažkada buvo pasmeigiama mėsa ir kepama, arba tai – tiesiog tvorelės nuo koplyčios fragmentas. 

S.Budaivičius, namuose sukaupęs gausybę istorinių rakandų, teigė ir pats ne kartą juos vežęs į muziejus, tačiau muziejininkai esą nesusidomėjo. Esą kelis eksponatus muziejininkai laikė stalčiuje, vėliau jiems sugrąžino.

Gailėjosi metalo detektoriaus

N.Budavičius informaciją apie turimus kirvukus ir ietigalį buvo patalpinęs internetinėje svetainėje. „Numizmatu“ pasivadinęs vaikinas radinius įvertino 1000 Lt. Vėliau pirkėju apsimetusiam pareigūnui jis aiškino, kad tai iš tiesų ietigalis, esą pats jį pirkęs už 700 Lt. Slapta darytame įraše užfiksuota, kaip N.Budavičius derasi su „pirkėju“. Jis tikino, kad ietigalis aptiktas Rytų Lietuvoje. Vaikinas nurodė ir amžių, kada šis įrankis galėjo būti pagamintas – VII-VIII a. 

Pirkėju apsimetusiam pareigūnui jis tikino turįs ir akmeninę bobos skulptūrėlę. N.Budavičius aiškino, kad šiuo eksponatu domėjosi ir muziejai, esą norėjo ir nupirkti, tačiau jis nesutikęs. 

Tik išėjusį iš kavinės „numizmatą“ sulaikė policijos pareigūnai.  Kaltinamasis tikino buvęs išprovokuotas. 

Paviešintuose telefono pokalbiuose su artimaisiais N.Budavičius guodėsi, kad už savoje žemėje aptiktas vertybes gali sėsti už grotų. „Mama, spausk sūrį, galiu sėsti“, – telefonu aiškino jis motinai.

Teisme pademonstruotos ir nuotraukos iš Budavičių namų Antrųjų Rodų kaime. Kultūros vertybių departamento darbuotojus sudomino ir dar keli kirvukai bei kiti įrankiai. Jie esą taip pat turi istorinės vertės. 

25-erių vaikinas gailėjosi, kad kratą namuose atlikę pareigūnai išsivežė ir metalo detektorių. Jis paprašė teismo jį sugrąžinti. 

Juoduoju archeologu praminto N.Budavičiaus radiniai konfiskuoti, kaip ir jo turėtas metalo detektorius. Kultūros paveldo departamentas byloje pareiškė 1 tūkst. 750 Lt ieškinį.

Maksimali bausmė už kultūros vertybių kasinėjimą ir realizavimą – laisvės atėmimas iki 4 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius