-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltinimai Bronislovui Burgiui: pedagogas siūlė rūkiusią moksleivę išmesti per langą?

Kauno apylinkės teisme vyksta buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriaus 65 metų Bronislovo Burgio bylos nagrinėjimas. Joje pedagogas kaltinamas sistemingu psichologinės prievartos naudojimu prieš 17 metų moksleivę. Trečiadienį parodymus davė liudytojai.
Bronislovo Burgio teismas
Bronislovo Burgio teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip rašė 15min.lt, B.Burgis moksleivei pernai pasiūlė palikti KTU gimnaziją dėl to, kad ji pažeidė mokyklos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas.

Bylos duomenimis, moksleivei nesutikus savo noru palikti gimnazijos, B.Burgis jai pradėjo grasinti.

Išvykos į Vilnių metu taip pat viešoje vietoje rūkęs moksleivis mokyklą paliko. Jis į ją buvo įstojęs 2014 m. rugsėjo 1 d. Tuo tarpu merginos tėvai kreipėsi į teisėsaugą, o jų dukra toliau mokosi gimnazijoje.

Šiurpūs grasinimai

Nukentėjusiosios meginos klasės auklėtoja Daiva Sutkevičienė teisme pasakojo, kad rugsėjo 17 d. klasė lankėsi Vilniuje. „Eidama Gedimino prospektu, pajutau cigarečių dūmų kvapą ir pamačiau rūkančius moksleivį ir moksleivę. Juos sudrausminau, o, grįžusi į Kauną, kitą dieną paskambinau B.Burgiui, kuris tada atostogavo, ir pranešiau apie šį pažeidimą“, – pasakojo pedagogė.

Teigta, esą B.Burgis sakęs, jog nusižengusią mokyklos taisyklėms moksleivę reikėtų išmesti per langą, bet ji sunki, jis jos nepakeltų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad B.Burgis atėjo į nukentėjusiosios klasę ir visiems girdint ėmė grasinti merginai. Teigta, esą B.Burgis sakęs, jog nusižengusią mokyklos taisyklėms ir nenorinčią palikti gimnazijos moksleivę reikėtų išmesti per langą, bet ji sunki, jis jos nepakeltų. B.Burgis esą aiškino pašalinęs ne vieną rūkiusį moksleivį.

Bylos duomenimis, B.Burgis moksleivei pažėrė ir daugiau grasinimų: „Arba mes tave pripažįstame psichiškai nesveika, nepakaltinama, arba tu išeini iš čia (...). Tu išeik pati, nes rytoj tokį variklį įjungsiu... Sukviesiu visus žurnalistus, kad tave filmuotų ir fotografuotų. Kad ir kur eitum, visi žinos, kad esi nepakaltinama. Tavo gyvenimas bus labai kreivas. Visą gyvenimą žinosi, kad tu labai kreivai baigei mokyklą.“

Prokuroro teigimu, šiuos pedagogo žodžius moksleivė įrašė į savo telefoną.

Auklėtoja grasinimų negirdėjo – buvo šokiruota

Klasės auklėtoja Daiva Sutkevičienė teisme tikino negirdėjusi, ką kalbėjo atėjęs į jos pamoką B.Burgis: „Jis į pamokas nesiverždavo, tai buvo neeilinis įvykis, aš buvau šoke ir dėl to negirdėjau, ką jis kalbėjo. Per 15 mano darbo metų tai buvo pirmas kartas.“

Pedagogė teigė vėliau sulaukusi B.Burgio prašymo paskambinti moksleivės tėvams ir pasakyti jiems, kad nereikalausiąs moksleivės pašalinimo iš mokyklos ir nori taikytis. „Jie man atsakė, kad dar turi apie tai pagalvoti“, – kalbėjo D.Sutkevičienė.

Pedagogė teigė sutinkanti su B.Burgio ketinimais pašalinti rūkiusius moksleivius, nes tokios yra mokyklos taisyklės.

Leonas Narkevičius teisme minėjo, kad buvę ir atvejų, kai vaikai nebūdavo pašalinami pagauti rūkantys.

B.Burgis po D.Sutkevičienės parodymų teisme jai viešai padėkojo.

Buvęs KTU gimnazijos direktoriaus pavaduotojas, o dabar laikinai einantis vadovo pareigas Leonas Narkevičius teisme minėjo, kad buvę ir atvejų, kai vaikai nebūdavo pašalinami pagauti rūkantys. Teismo paklaustas, kodėl, jis atsakė: „Visaip būdavo, svarstydavome, o sprendimą priimdavo direktorius.“

Moksleivis sutiko būti pašalintas

Teisme liudijęs moksleivis teigė, kad klasėje yra ir daugiau rūkančių, bet auklėtoja pastebėjo tik jį ir klasiokę.

Kitą dieną jis buvo pakviestas pas direktorių į kabinetą. Vaikino tėvai buvo išvykę į užsienį, todėl jis nuėjęs vienas. „Direktorius sakė, kad negerai padariau, susidarė įspūdis, kad jis nusivylęs. Sutikau su juo, todėl pasirašiau man paduotą dokumentą, kad sutinku būti išbrauktas iš moksleivių sąrašų“, – pasakojo moksleivis, kuris dabar mokosi kitoje gimnazijoje.

Nukentėjusios tėvas paklausė moksleivio, ar B.Burgis žinojęs, kad jis yra rūkantis prieš priimant jį į KTU gimnaziją. „Taip, jis žinojo, buvau pažadėjęs mesti“, – atsakė vaikinas.

Jo teigimu, buvę klasiokai buvę labai draugiški ir jam, ir nukentėjusiai byloje merginai. „Tačiau jie sakė, kad direktoriaus sprendimas teisingas, nes taisyklių reikia laikytis“, – sakė teisme vaikinas.

Gavo kompensaciją

Po to, kai moksleivės tėvai kreipėsi į prokuratūrą, B.Burgis paliko gimnazijos vadovo postą, sumokėjo kompensaciją merginos šeimai – 8688 eurų.

Tėvai, gavę kompensaciją, sutiko taikytis, tačiau prokurorai tyrimo nenutraukė. Jų teigimu, pasirašant dokumentą nedalyvavo pats pedagogas, nei B.Burgis, nei gimnazistė vienas kito neatsiprašė. Teisme yra galimybė baigti bylą taikos sutartimi, bet tam būtina, kad kaltinamasis pripažintų, gailėtųsi ir atsiprašytų nukentėjusio asmens.

B.Burgis šito dar nepadarė. Ankstesniame posėdyje jis teigė, kad palauks, kol parodymus duos liudytojai, ir kaltu neprisipažįsta.

Pagal pareikštus kaltinimus dėl sistemingo nepilnametės bauginimo panaudojant psichinę prievartą B.Burgiui gresia laisvės atėmimas iki 4 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius