-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 07 /12:53

Narkotikų kontrabanda įtariamą J.Mulvey teismas išdavė Jungtinei Karalystei

Vilniaus apygardos teismas penktadienį nusprendė per tarptautinę operaciją Lietuvoje sulaikytą britą Jamesą Mulvey, įtariamą 44 mln. svarų sterlingų vertės narkotikų kontrabanda, perduoti baudžiamajam persekiojimui Jungtinei Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystei.
Užfiksuotas įtariamojo sulaikymas
Užfiksuotas įtariamojo sulaikymas / Didžiosios Britanijos policijos nuotr.

Pats J.Mulvey neprieštaravo, kad būtų išduotas Jungtinei Karalystei.

„Nematau problemų, aš nekaltas, tad nėra bėdų“, – Vilniaus apygardos teismo posėdyje penktadienį svarstant Generalinės prokuratūros prašymą dėl jo perdavimo supaprastinta tvarka pagal Europos arešto orderį teisėjai Jolantai Čepukėnienei sakė J.Mulvey.

Jis neturėjo jokių prašymų teisėjai ir nereiškė jai nušalinimo.

Prašymą išnagrinėjusi teisėja paskelbė, kad sprendimas dėl užsieniečio perdavimo bus priimtas tą pačią dieną. Pasak J.Čepukėnienės, J.Mulvey bus nedelsiant informuotas apie sprendimą, jam bus įteikti dokumentai jam suprantama kalba. Teisėjo posėdyje dalyvavo anglų kalbos vertėja.

Generalinės prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė teismo posėdyje sakė, kad prokuratūroje buvo gautas Jungtinės Karalystės Birmingemo magistrato teismo kovo 29 dieną Europos arešto orderis, įtariant nusikaltimais, susijusiais su narkotinių medžiagų kontrabanda veikiant bendrininkų grupe.

Įtariama, kad narkotinių medžiagų kontrabandą J.Mulvey vykdė nuo 2006 metų gegužės iki 2007 metų rugsėjo. Kokainas ir kanapės vežtos iš Nyderlandų per Jungtinę Karalystę ir į Airiją. Nustatyta 14 kontrabandos epizodų.

Jungtinės Karalystės įstatymai už šiuos nusikaltimus numato maksimalią bausmę iki gyvos galvos, tačiau užsienio valstybė Lietuvai pateikė garantiją, kad sistema numato bausmės sušvelninimą ar atleidimą nuo bausmes.

J.Mulvey pagal Europos arešto orderį buvo sulaikytas Kaune ir netrukus suimtas trims mėnesiams. Prokurorė R.Požarskienė informavo, kad antradienį suimtasis supažindintas su Europos arešto orderio turiniu, jam išaiškinta perdavimo tvarka ir teisinės pasekmės.

„Jis sutiko būti perduotas supaprastinta tvarka, bet neatsisakė specialiosios taisyklės, kad perduodamas tik už tas veikas, kurios nurodytos Europos arešto oderyje“, – sakė prokurorė.

Teismo posėdyje dalyvavo ir advokatė Aušra Saulėnienė.

„Asmeniui sutikus, neturiu pagrindo prieštarauti jo pozicijai“, – teigė ji.

Lietuvos pareigūnai yra skelbę, kad ikiteisminis tyrimas dėl Didžiosios Britanijos piliečio J.Mulvey pradėtas pagal Jungtinės Karalystės pareigūnų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) pateiktą teisinės pagalbos prašymą. Dalis organizuotos grupės narių, kaip parodė tyrimas, nuolat lankėsi Lietuvoje, palaikė ryšius su keliais Lietuvos piliečiais.

FNTT skelbė, kad J.Mulvey Lietuvoje valdė nekilnojamąjį turtą ir kelias bendroves.

FNTT Kauno apygardos valdyba išsiaiškino, kad J.Mulvey Lietuvoje valdo nekilnojamąjį turtą, registruotą Lietuvos pilietės vardu, taip pat kelias bendroves, kurių formali vadovė yra ta pati Lietuvos pilietė. Vykdant teisinės pagalbos prašymą, kovo pabaigoje atliktos kratos trijuose butuose Kaune, taip pat dviejuose automobiliuose, jie stovėjo prie įtariamojo gyvenamosios vietos.

Viename iš butų rastas neturint leidimo laikomas šaunamasis ginklas – pistoletas „Glock“ su dėtuve, joje buvo 14 šovinių, taip pat daugybė kitų šovinių.

J.Mulvey sulaikytas Kaune. FNTT turėjo duomenų, kad įtariamasis ginkluotas, be to, anksčiau teistas už pasipriešinimą pareigūnams. Todėl į pagalbą sulaikant pasitelkti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

J.Mulvey sulaikymo dieną areštuoti dar penki asmenys. Įtariamieji siejami su nusikalstama grupe ir grobstytais mokesčiais, pinigų plovimu.

Tyrimą dėl J.Mulvey atlieka Anglijos ir Velso Nacionalinių nusikaltimų agentūra, Regioninis turto sugrąžinimo skyrius, Regioninis organizuotų nusikaltimų skyrius Vakarų Midlande, o Jos Didenybės mokesčių ir muitų inspekcija – dėl nusikalstamų veikų: valstybės biudžeto apgaudinėjimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir pinigų plovimo. Įtariama, kad padaryta žala siekia apie 3 mln. svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius