-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno prokurorų žodžiai: Andrius Ūsas užduso vandenyje

Pirmadienį, balandžio 4 d., Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, atlikę Andriaus Ūso mirties priežasčių ir aplinkybių tyrimą, nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą.
Kauno apygardos prokurorai E.Palaima (kairėje) ir V.Kakoškinas
Kauno apygardos prokurorai E.Palaima (kairėje) ir V.Kakoškinas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Ūsas buvo pagrindinis įtariamasis taip vadinamoje Kauno pedofilijos byloje. Jau negyvi keturi šios mįslingos istorijos veikėjai.

Žiniasklaidos priemonėms informacijos apie nutrauktą A. Ūso mirties aplinkybių nustatymo bylą šiandien suteikė Kauno apygardos prokuratūros ONKT skyriaus vyriausiasis prokuroras Vladimiras Kakoškinas ir to paties skyriaus prokuroras Egidijus Palaima.

Užduso vandenyje

V.Kakoškinas pareiškė, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai konstatuoti, jog A.Ūso mirties priežastis – nelaimingas atsitikimas, t.y. uždusimas vandenyje.

35 metų A.Ūso kūnas buvo aptiktas 2010 m. birželio 13 d. po pietų Alytaus rajone, Eigirdonių kaime. Paskambinę į policiją vietos gyventojai pasakė netoli kaimo aptikę keturratį motociklą, o šalia jo veidu į vandenį gulintį negyvą vyrą. Vandens lygis telkinyje buvo labi nedidelis.

Lemtingąjį savaitgalį A.Ūsas su žmona Goda ir draugais buvo išvykęs poilsiauti į savo draugo sodybą Alytaus rajone. Draugams jis pasakė norįs pasivažinėti motociklu.

Pirko degtinės

Pirmadienį, balandžio 4 d., Kauno apygardoje vykusioje konferencijoje žiniasklaidai prokuroras E.Palaima papasakojo, kaip atrodė paskutinioji A.Ūso gyvenimo diena.

Prokuroro teigimu, iš draugų sodybos A.Ūsas išvažiavo apie 13 val. 14 val. jis atvyko į Vyšniūnų kaimą (Alytaus raj.) ir čia nusipirko keturis 0,2 litro talpos degtinės butelius.

Apie 15 val. 30 min. A.Ūsas rastas negyvas. Skrodimo metu jam nustatytas 3 promilių (sunkus) girtumas. Iš keturių A.Ūso pirktų degtinės butelių rastas tik vienas, pilnas.

Prokuroras E.Palaima patvirtino, kad A.Ūsas pastaruoju metu vartojo psichotropnių vaistų, tačiau nepatvirtino, kad jie, reaguodami su alkoholiu, galėjo sukelti pavojų gyvybei.

Pakriko nervai

A.Ūso našlė Goda Ūsienė 15min.lt sakė ramiai sutikusi žinią apie tai, kad Kauno prokurorai nutarė nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl jo mirties priežasties nustatymo.

„Mes manome, kad prokurorai padarė visus būtinus veiksmus, tirdami mano vyro mirties aplinkybes. Priešingai nei kita pusė, mes nelinkę nepagrįstai užsipulti teisėsaugininkų“, – kalbėjo G.Ūsienė.

A.Ūso motina Aldona Ūsienė, kalbėdama apie prokurorų spendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl jo mirties, sakė: „Tiesiogine prasme mano sūnus gal ir nužudytas, tačiau jį sužlugdė baisūs kaltinimai, šmeižtas. Paskutinėmis gyvenimo dienomis jis buvo kaip nesavas, saujomis gėrė vaistus. Būdavo, atsisėda ant kėdės ir siūbuoja, žiūrėdamas į vieną tašką. Iš kai kurių požymių manau, kad prieš vykdamas į sodybą jis jautė, kad jau nebeilgai gyvens“.

Byla pasruvo krauju

Jau keturias gyvybes nusinešusi istorija prasidėjo 2008 m. gruodžio paskutinėmis dienomis, kai Garliavos gyventojas parašė pareiškimą Kauno Panemunės PK, esą A.Ūsas tvirkino (vėliau teigė, kad prievartavo) jo mažametę dukrą. Kaip nusikaltimo bendrininkę, sąvadautoją, jis nurodė savo buvusią sugyventinę, mergaitės motiną Laimą Stankūnaitę. Tuo metu D.Kedys ir L.Stankūnaitė bylinėjosi dėl dukters globos, A.Ūsas atstovavo L.Stankūnaitę kaip visuomeninis gynėjas.

Bylos tyrimas užtruko. D.Kedys ėmė tvirtinti, kad pedofilų orgijose dalyvavo ir Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir nenustatytas asmuo, vardu Aidas. D.Kedys taip pat tvirtino, kad nusikaltimo bendrininkė buvo ir Violeta Naruševičienė, esą taip pat pardavinėjusi savo dukrą pedofilams.

2009 m. spalio 5 d., kaip įtariama, D.Kedys nušovė J.Furmanavičių, V.Naruševičienę ir pasislėpė. D.Kedžio kūnas rastas 2010 m. balandžio pabaigoje prie Kauno marių (Kauno raj.). Oficiali mirties priežastis – užspringo skrandžio turiniu.

Nors nėra nustatyta nė vieno gyvo įtariamojo, pedofilijos byla toliau bus nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme. Šiuo metu mažametės D.Kedžio dukros globa paskirta jos tetai, D.Kedžio seseriai, Kauno apygardos teismo teisėjai Neringai Venckienei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius