-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno teismas pradėjo sudėtingą valdininkų piktnaudžiavimo ir technikos vagystės bylą

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį atvertė didelės apimties bylą, kurioje devyni asmenys kaltinami keturračių ir žemės ūkio technikos vagystėmis ir prekyba. Byloje taip pat teisiami du Kauno savivaldybės ir du Vilkaviškio savivaldybės valdininkai, kaip įtariama, piktnaudžiavę tarnybine padėtimi ir registravę vogtą techniką.
Kauno apygardos teisme
Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienio posėdis neįvyko, nagrinėjime nepasirodžius susirgusiam kaltinamajam bei negalėjus atvykti vienam advokatui.

„Nors nėra pripažinta, bet bet kuriuo momentu byla gali būti pripažinta kaip greičiau nagrinėtina, sudėtinga byla, turinti prioritetą prieš kitas bylas“, – posėdžio metu kalbėjo teisėjas Ramūnas Antanavičius.

Jis teiravosi dėl galimybės ateityje esant reikalui išskirti bylą, tačiau pasitarus su prokurore nuspręsta, kad to padaryti greičiausiai nepavyks.

„Dėkime visas pastangas, kad šie posėdžiai vyktų“, – į bylos dalyvius kreipėsi teisėjas.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad neteisėtai buvo įregistruota 119 žemės ūkio technikos ir keturračių motociklų. Dalis registruotos technikos buvo pagrobta Lietuvoje bei užsienio valstybėse. Tyrimo metu pagrobta technika grąžinta savininkams. Šioje byloje 19 asmenų pripažinti nukentėjusiaisiais – jie yra iš visos Lietuvos. Dauguma jų nežinodami įsigijo vogtą techniką iš teisiamųjų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nusikalstamos veikos organizavimu įtariamas Gildas Varnagiris, gimęs 1981 metais, 2011-2013 metais kartu su kitais teisiamaisiais – Jonu Raudeliūnu, gimusiu 1989 metais, Arūnu Bajorinu, gimusiu 1967 metais, ir kitais tyrimo metu nenustatytais asmenimis, siekė nuslėpti bei įteisinti savo paties ir kitų asmenų nusikalstamu būdu įgytą turtą – pagrobtus keturračius motociklus bei žemės ūkio techniką.

G.Varnagiris gaudavo iš bendrininkų pavogtų keturračių motociklų ir kitos žemės ūkio technikos techninius duomenis bei asmenų, kuriems ši technika bus parduodama arba asmenų, kurių vardu technika bus fiktyviai registruojama, asmens dokumento kopiją bei gyvenamosios vietos adresą.

Po to šie duomenys būdavo perduodami siekiant suklastoti technikos nuosavybės įsigijimo, registracijos ar kitus dokumentus: Didžiosios Britanijos nuolatinio eksporto liudijimus, Vokietijos transporto priemonės registracijos liudijimus, taip pat Ispanijos transporto priemonės techninės apžiūros korteles, Džordžijos valstijos sertifikatus, ir kita.

Suklastojus technikos dokumentus, ji buvo apdrausta, sumokėta už jos registravimą. Tuomet kaltinamasis kreipėsi į Kauno ir Vilkaviškio savivaldybes, kad ši technika būtų įregistruota Lietuvos traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registre konkretaus asmens vardu ir būtų galima gauti technikos registracijos liudijimus, techninės apžiūros talonus, valstybinius numerius.

Du Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistai – Rasa Dargienė ir Andrius Girdžius – bei du Vilkaviško savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistai – Michailas Počepovičis bei Alė Šarkauskienė – kaltinami piktnaudžiavę tarnybine padėtimi, siekę turtinės naudos bei neteisėtai įregistravę vogtą techniką.

Registracijos liudijimai buvo išrašyti neapžiūrėjus registruojamos technikos.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, ar valdininkai gavo už tai atlygį, tačiau neatmetama galimybė, kad jie techniką galėjo registruoti tiesiog siekdami išlaikyti gerus santykius su G.Varnagiriu.

Kitas posėdis byloje numatytas spalio 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius