Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konstantinas Michailovas: paskutinis žodis Medininkų byloje

Vilniaus apygardos teismas baiginėja nagrinėti rezonansinę Medininkų žudynių bylą. „Atskirkime muses nuo kotletų. Vienas dalykas yra emocijos, o kitas – faktai“, – kaltinamasis aiškino, jog šioje byloje nėra jokių jo kaltės įrodymų. Jo paskutinio žodžio pabaigos akcentu tapo užuojauta Medininkų tragedijos aukų artimiesiems.
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį baiginėja nagrinėti rezonansinę Medininkų žudynių bylą, kurioje vienintelis kaltinamasis yra Latvijos pilietis Konstantinas Michailovas.

Posėdžio pradžioje teisėjų kolegija paskelbė, kad dar 3 mėnesiams pratęsė kaltinamajam griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Gavęs teisę tarti paskutinį žodį, K.Michailovas iškart įspėjo: kalbėsiu ilgai ir apie įvairius dalykus.

Kalbos pradžioje skambėjo filosofiškos mintys, kurių esmė – kai žmonės bendrauja, svarbu, kad girdėtų vienas kitą ne tik ausimis, bet ir protu. K.Michailovas tikino, jog Lietuvos visuomenė jau seniai įtikinta jo kaltumu, nors byloje nėra jokių jo kaltės įrodymų. 

Anot jo, visus pastaruosius metus Lietuvos žmonės buvo tikinami, jog „čia teisiamas šaltakraujiškas sužvėrėjęs sovietų kareivis.“

 Vyras siūlė kiekvienam galvoti savo galva, o ne kartoti prokurorų ar teisėjų mintis.

„Aš neįvykdžiau šio nusikaltimo. Nesu niekaip su juo susijęs“, – kartojo kaltinamasis. 

K.Michailovas piktinosi nedorais prokurorais, šališka žiniasklaida, negarbingais teisėjais. Kaltinamasis pabrėžė, jog dalis liudytojų, davę priesaiką teismui sakyti tik tiesą, pasakojo, jog prokuratūros atstovai atvirai juos mokė klastoti parodymus ir bylos duomenis.

K.Michailovui nepriimtina, kad jo bylą nagrinėjanti teismo kolegija atsisakė apklausti apie 100 liudytojų. „Apie kokį nešališkumą galima kalbėti“, – retoriškai klausė kaltinamasis.

Itin vaizdingai K.Michailovas pasakojo apie vieną vizitą į policijos įstaigą. Jis teigė, kad kai buvo ten atvežtas, labai nustebo, jog nėra jo advokatų. „Pamiršk apie advokatus! Tu Lietuvoje. Čia mes sprendžiame, kada jie bus, o kada nebus“, – kaltinamasis tikina išgirdęs iš Lietuvos pareigūno tokius žodžius.

„Čia mes policininkai, o čia mes truputį nusikaltėliai“, – Lietuvos pareigūnų dviveidyste teisme baisėjosi K.Michailovas.

Jis taip pat priminė, jog net 15 kartų dėl įvairių pažeidimų bandė nušalinti jo bylą nagrinėjančius teisėjus, tačiau nesėkmingai.

„Sprendžiame žmogaus ir jo šeimos likimą“, – kaltinamasis teismui siūlė atsakingai žiūrėti į bylą ir savo darbą.

K.Michailovo kalbai trunkant ilgiau nei valandą, teismas padarė 15 minučių pertrauką. Po jos posėdis buvo tęsiamas. „Atskirkime muses nuo kotletų. Vienas dalykas yra emocijos, o kitas – faktai. Jie arba yra, arba nėra“, – aiškino kaltinamasis.

Kaip žinoma, prokuratūra teismui siūlo K.Michailovui skirti griežčiausią bausmę: laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Nėra nei vieno klausimo, į kurį aš prokurorams neatsakyčiau. Kai kurie prokuroro klausimai buvo provokaciniai, tačiau netgi į tokius aš pakankamai konkrečiai atsakiau“, – kalbėjo K.Michailovas.

Vieną sykį, grįždamas automobiliu iš tolimos komandiruotės su draugu, K.Michailovas Rygoje pamatė moters apiplėšimą. Anot jo, tą vakarą jis buvo labai pavargęs, alkanas, svajojo grįžti namo, pabučiuoti žmoną ir atsigulti į lovą. Tačiau jiedu iššoko iš mašinos ir tamsiais kiemais nusivijo plėšiką, o netrukus grąžino nukentėjusiajai rankinę. „O kur dirželis?“, – K.Michailovas prisimena iš šokiruotos moters išgirdęs tokį klausimą vietoj padėkos žodžių.

Kaltinamasis taip pat pasakojo apie meilę savo sūnui bei visiems vaikams, sunkius išbandymus atlaikiusią ir ilgai trunkančią jo santuoką, patriotiškumą, geranoriškumą.

K.Michailovo paskutinis žodis truko apie pustrečios valandos. Pačioje savo kalbos pabaigoje vyras pareiškė užuojautą Medininkų tragedijos aukų artimiesiems. 

„Noriu kreiptis į visų žuvusiųjų artimuosius. Nežinau, ar jums to reikia ir ar jūs manimi tikite, bet Dievas mato, kad kalbu tiesą. Nuoširdžiai jus užjaučiu, kad prieš 20 metų jums teko išgyventi tokį skausmą,“ – sakė K.Michailovas ir pridūrė, jog ir jo paties gyvenime yra buvę analogiškų tragedijų, kai žemė slydo iš po kojų.

„O tikrosios tos tragedijos priežasties aš nežinau“, – pabrėžė kaltinamasis, tačiau pridūrė pagal gyvenimišką patirtį suvokiantis, jog kriminalas čia neatsiejamas nuo politikos.

„Esu įsitikinęs, kad jeigu turėtume galimybę pabendrauti laisvai, be jokių suvaržymų, labai gerai vienas kitą suprastume. Dar sykį išreiškiu jums užuojautą“, – tokiais aukų artimiesiems skirtais žodžiais savąjį pasisakymą pirmadienį baigė K.Michailovas.

Vilniaus apygardos teismas nuosprendį šioje rezonansinėje byloje žada skelbti gegužės 11 dieną 9 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius