Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kraujo donorystės centro direktorius Artūras Venslauskas Kauno teisme išgirdo nuosprendį

Kauno apygardos teisme išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje UAB „Kraujo donorystės centras“ ir jos direktorius Artūras Jonas Venslauskas kaltinti piktnaudžiavimu, sukčiavimu, dokumentų klastojimu.
A.J.Venslauskas
A.J.Venslauskas / Kraujo donorystės centro nuotr.

A.J.Venslauskas, būdamas bendrovės „Kraujo donorystės centras“ direktorius, atstovaudamas ir veikdamas jos vardu, jos naudai ir interesais, piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi siekdamas turtinės naudos.

UAB „Kraujo donorystės centras“ direktorius, pažeisdamas „Kraujo ir kraujo komponentų įvežimo į Lietuvos Respubliką ir išvežimo iš jos sąlygų bei tvarkos“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro, reikalavimus, 2007–2009 m. laikotarpiu organizavo neteisėtą 84 161 vnt. šviežiai šaldytos kraujo plazmos išvežimą iš Lietuvos Respublikos į Austrijoje esančią gamyklą, ataskaitose nurodydamas, kad veža plazmą perdirbimui, nors ją pardavė ir iš šios veiklos gavo daugiau nei 1,7 mln. eurų pajamų.

Taip apgaule, neturėdamas sveikatos apsaugos ministro leidimo, pateikdamas ministerijai raštus su melaginga informacija, A.J.Venslauskas išvengė didelės turtinės prievolės – grąžinti donorų kompensacijoms skirtas PSDF biudžeto lėšas (228 tūkst. eurų).

Kaltinamasis A.J.Venslauskas kaltu neprisipažino, teigė nežinojęs, kad reikia gauti iš ministerijos leidimą, nors apie kraujo plazmos išvežimą ataskaitos buvo teikiamos, niekas jam priekaištų nereiškė. Nurodė, kad kraujo plazmą į Austriją išvežė, nes Lietuvoje buvo sustabdyta kraujo preparatų gamyba, o kraujo plazmos pertekliaus nebuvo kur dėti. Teigė, kad siekė naudos Lietuvos gyventojams – parvežti Austijoje pagamintų ir Lietuvoje trūkstamų vaistų, tačiau nebuvo sudarytos sąlygos atvežti vaistinius preparatus, perdirbtus iš kraujo plazmos.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Kraujo donorystė

Tokius A.J.Venslausko parodymus teismas įvertino kaip gynybą, siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės, rašoma Kauno apygardos teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Gintarės Veželytės antradienį paviešintame pranešime.

Teismas, atsižvelgdamas į bylos duomenis, kaltinamojo, liudytojų, specialistų išvadas ir duotus paaiškinimus posėdžių metu, į tai, kad A.J.Venslauskas anksčiau neteistas, dirba bei atsižvelgdamas į bausmės paskirtį, nusprendė jį pripažinti kaltu ir skirti laisvės atėmimą 1 m. 6 mėn. bausmės vykdymą atidedant 2 metams.

Juridinis asmuo – UAB „Kraujo donorystės centras“ – buvo pripažintas kaltu ir, atsižvelgiant į tai, kad bendrovei iškelta bankroto byla, teismas skyrė įstatyme numatytą bausmę – juridinio asmens likvidavimą.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius