Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruvinos motociklininkų šventės byla: teismas narplioja cinišką baikerio nužudymą

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja brolių Kutko baudžiamąją bylą, susijusią su baikerio Mariaus Rimkaus žmogžudyste prie Elektrėnų šurmuliavusios tarptautinės šventės metu.
Broliai Kutko
Kaltinamieji broliai Kutko: Virgilijus (kairėje) ir suimtasis Arvydas (dešinėje) / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Broliai Kelbas ir Kreivas Vilniuje teisiami dėl baikerio, pravarde Gražuolis, nužudymo. Jauno motociklų mėgėjo gyvybė buvo atimta itin ciniškai: žudikai įsibrovė į šventę, šovė beginkliam žmogui į nugarą.

Pirmadienio rytą į šios baudžiamosios bylos nagrinėjimą Vilniaus apygardos teisme atvykusio liudytojo Pauliaus Beresnevičiaus teisėjų kolegijos pirmininkė paklausė, ką liudytojas pamena apie kruvinuosius 2011 m. liepos 30-osios įvykius.

„Tai tiek ir pamenu. Atvažiavo ir nušovė žmogų“, – lakoniškai atsakė liudytojas apie dramą, turėjusią užuomazgą dar išvakarėse ir tragišką atomazgą kitą rytą.

„Kas nušovė?“, – liudytojo prašė patikslinti teismas.

Strangersmc.lt nuotr./Marius Rimkus
Strangersmc.lt nuotr./Marius Rimkus

„Aukštesnis“, – atsakė P.Beresnevičius.

„Galėtumėte atpažinti tą asmenį?“, – klausė teisėja.

„Šitas ponas šovė“, – liudytojas tvirtu žvilgsniu parodė ir galva linktelėjo į kaltinamojo Arvydo Kutko (gim. 1972 m.), pravarde Kreivas, pusę. Pastarajam proceso metu yra taikomas suėmimas, jį į teismą vežioja 4 konvojaus pareigūnai.

Tuo tarpu kaltinamasis jo brolis Virgilijus (gim. 1974 m.), pravarde Kelbas, vaikšto laisvėje ir į bylos nagrinėjimą atvyksta geranoriškai.

Kaltinamųjų gynybinė versija susiveda į vieną grėsmingai skambantį sakinį: Arvydas Kutko tik gynė brolį, nes Virgį užpuolė maždaug 20 lazdomis ginkluotų įsiutusių baikerių.

Kaltinamųjų gynybinė versija susiveda į vieną grėsmingai skambantį sakinį: Arvydas Kutko tik gynė brolį, nes Virgį užpuolė maždaug 20 lazdomis ginkluotų įsiutusių baikerių.

Tačiau teisme narpliojant žmogžudystės aplinkybes aiškėja, kad nieko panašaus nebuvo.

15min.lt primena, kad 2011 metų paskutinįjį liepos savaitgalį Elektrėnų marių pakrantėje, netoli Pastrėvio, vyko tradicinė Pabaltijo baikerių paplūdimio tinklinio šventė, organizuojama klubo „Strangers MC“ atstovų.

Nužudytasis Marius Rimkus (gim. 1975 m.) buvo šio Elektrėnuose veikiančio baikerių klubo narys.

Vienas pasiuntė, kitas trenkė

Pirmadienį teisme apklausta nemažai liudytojų. Dalis jų dalyvavo kruvinu incidentu pasibaigusioje šventėje ir galėjo papasakoti, kaip viskas prasidėjo.

Teigiama, kad nužudymo išvakarėse vienas brolių – žemesnio ūgio Virgilijus, buvo atvykęs į šventę su draugu ir keliomis merginomis.

Šventės dalyviai pastebėjo, kad neblaivus Kelbas elgėsi arogantiškai: alus jam buvo per šiltas, muzika bloga, o sriubos, numatytos šeštadienio pusryčiams, jis reikalavo tučtuojau.

Teigiama, kad toks akiplėšiškas elgesys užkliuvo M.Rimkui.

Iš pradžių konfliktas buvo žodinis.

„Žinau, kad pasiuntė na... Marių. Marius jo paklausė, ar jis žino, ką tai reiškia. Kelbas pasakė, kad žino, ir dar kartą pasiuntė, kaip sakoma, ant trijų raidžių“, – teismui be užuolankų pasakojo „Strangers MC“ klubo narys Nerijus Zaleckis (gim. 1974 m.).

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Virgilijus Kutko
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Virgilijus Kutko

Bylos duomenimis, netrukus M.Rimkus nesusitvardė ir trenkė varžovui buteliu per galvą.

N.Zaleckis pasakojo, kad netrukus po konflikto klubo prezidentas Gintautas buvo susiskambinęs su Kelbo broliu A.Kutko, norėdamas užglaistyti incidentą. Baimindamasis, kad Kreivas gali surinkti savo „chebrą“ ir atvažiuoti nusiaubti baikerių stovyklavietės, prezidentas vyresnįjį brolį tikino, kad jie visi, kaip elektrėniškiai, turėtų stengtis sugyventi draugiškai.

Budėjo iki paryčių

Tačiau ir po šio pokalbio baikeriai negalėjo atsipalaiduoti.

„Žinojom, kad jie konfliktiški žmonės, galėjo sugrįžti. Aš pats paskyriau kelis budėtojus. Į stovyklavietę buvo vienas įvažiavimas, žmonės budėjo prie jo iki 3 ar 4 val. ryto“, – teismui pasakojo liudytojas N.Zaleckas. Jis prisipažino paryčiais nuėjęs gulti ir išmiegojęs iki 10 val., tad kruvinojo tęsinio nepamatė.

Apie 7 val. į stovyklavietę įriedėjo „tamsus džipas“, iš jo išlipo varuotojas A.Kutko su broliu V.Kutko.
„Atvažiavo išverstom akim, kaip zombiai“, – tokį įspūdį apie brolius iš liudininkų pasakojimų susidarė pats jų ryte nematęs baikeris N.Zaleckis.

„Gražuolis ir Liudas ateina čia!“ – sukomandavo iš visureigio Kreivas.

Vyrai priėjo prie atvykėlių, prasidėjo aršus, necenzūriniais keiksmais paženklintas žodinis konfliktas, greitai peraugęs į fizinį smurtą.

Teigiama, kad M.Rimkus stovėjo veidu į V.Kutko, o į brolį A.Kutko – nugara.

Šauta iš itin arti, gal net mažiau nei pusmetrio atstumo. Liudytojas pabrėžė, kad antrasis šūvis pasigirdo iškart, M.Rimkui dar nespėjus nukristi nuo pirmojo.

„Pirmasis smogė į veidą, o antrasis šovė du kartus į nugarą“, – per keletą sekundžių įvykdytą išpuolį apibūdino savo akimis iš keliolikos metrų atstumo viską matęs šventės dalyvis Sigitas Antanas Vozgirdas.

Jis teigė, kad buvo šauta iš itin arti, gal net mažiau nei pusmetrio atstumo.

Liudytojas pabrėžė, kad antrasis šūvis pasigirdo iškart, M.Rimkui dar nespėjus nukristi nuo pirmojo.

Kliuvo ir prie brolių priėjusiam kitam nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintam vyrui – Liudvikui Arciševskiui. Jam vienas iš užpuolikų smogė buteliu per galvą.

Peršautą spardė, laistė, o tada vežė į ligoninę

Pašauto baikerio keršytojai dar nepaliko ramybėje. „Priėjo prie gulinčio ir pradėjo jį spardyti“, – minėjo S.A.Vozgirdas.

Maža to, vyresnysis brolis dar nuėjo į mašiną, paėmė butelį alaus ir pradėjo pilti iš viršaus ant gulinčiojo M.Rimkaus.

Tai, kas dedasi, pastebėjo viena moteris. „Nušovė Gražuolį! Kvieskit greitąją!“ – riktelėjo ji.

Ir toliau įvykiai klostėsi netikėtai. Broliai įkėlė sužeistąjį į savo visureigį ir, lydimi vieno baikerio bičiulių ekipažo, nuvežė į ligoninę.

Medikė: sklandė gandai apie narkotikus

Pirmadienį teisme liudytojo Elektrėnų ligoninės medikė, tą naktį budėjusi iki 8 val. ryto. Moteris teismui pasakojo dar nebuvo spėjusi baigti darbų, kai ligoninėje kilo neįprastas sujudimas: „Vienos kolegės paklausiau, kas atsitiko, ji pasakė, kad atvežė lavoną...“

Teismui liudijusi medikė pasakojo mačiusi koridoriuje vaikštantį vaikiną. „Susiėmęs už galvos, susijaudinęs, pergyveno... Aiškino, kad atvežė draugą.“

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Arvydas Kutko
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Arvydas Kutko

Moteris teigė, kad atpažino vyresnįjį brolį Arvydą kaip buvusį įstaigos pacientą.

Teisėjų kolegijos vadovė prašė medikės charakterizuoti brolius. „Ligoniai kreipdavosi kaip ir visi, normaliai. Ligoniai kaip ligoniai,“ – teismui atsakė liudytoja.

Tuo tarpu per apklausą ikiteisminio tyrimo metu ši ligoninės darbuotoja buvo kur kas atviresnė. Ji neslėpė, kad abu broliai – „žinomos asmenybės Elektrėnuose“.

Sklandė gandai, kad jie patys vartodavo narkotikus.

Suimtasis, pravarde Kreivas, posėdžio metu prašėsi į laisvę: „Teismo prašyčiau skirti švelnesnę kardomąją priemonę, kad galėčiau nukentėjusiesiems iš dalies atlyginti žalą.“

„Pastoviai triukšmaudavo, mosuodavo rankomis, jo bijodavome“, – per apklausą policijoje apie A.Kutko yra sakiusi Elektrėnų medikė.

Policininkas: neleidome įsigyti ginklo

Teismui liudijo ir vienas Elektrėnų policijos komisariato pareigūnas. Policininkas priminė, kad dar 2009 m. A.Kutko kreipėsi į pareigūnus, prašydama oficialaus leidimo įsigyti savigynai ginklą. „Paaiškėjo, kad asmuo nėra nepriekaištingos reputacijos“, – liudytojas paaiškino, kad anksčiau teistam vyresniam broliui atsisakyta išduoti licenciją pistoletui.

„Arvydą Kutko pažįstu kaip asmenį, darantį administracinius pažeidimus“, – iš ankstesnių, raštu užfiksuotų pareigūno paaiškinimų pacitavo teismas.

Laisvėje rūpintųsi žalos atlyginimu?

Baudžiamojoje byloje liko apklausti dar keturis liudytojus. Kitas posėdis suplanuotas gruodžio 3 dieną.

Beje, lapkričio pabaigoje baigiasi A.Kutko suėmimo terminas, todėl pirmadienį teisme buvo sprendžiamas klausimas dėl griežčiausios kardomosios priemonės pratęsimo.

„Bylos duomenys, kaltinamojo asmenybė ir nustatytos aplinkybės duoda pagrindą manyti, kad suėmimo pagrindai nėra pasikeitę ir išnykę“, – bylą kuruojantis prokuroras siūlė teismui ir toliau laikyti šį kaltinamąjį suimtą.

Savo ruožtu pats Kreivas kalbėjo taip: „Teismo prašyčiau skirti švelnesnę kardomąją priemonę, kad galėčiau nukentėjusiesiems iš dalies atlyginti žalą. Jau daug liudytojų apklausta, negalėčiau daryti jiems įtakos.“

Nutartį dėl A.Kutko suėmimo pratęsimo teismas skelbs lapkričio 8 dieną.

Tuo tarpu nuosprendį baikerio žmogžudystės pagrindinėje byloje žadama paskelbti tik kitais metais.

VIDEO: 15min.lt - baikerio žmogžudystės byla teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius