-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje galutinę stadiją pasiekė „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ ginklų byla – be britų ir airių pagalbos

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį nusprendė baigti nagrinėti „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ ginklų kontrabandos bylą, nepaisant prokurorės prašymo dar laukti atsakymų iš Jungtinės Karalystės ir Airijos teisėsaugos.
Michaelas Campbellas
Michaelas Campbellas / „Scanpix“ nuotr.

Sprendimas byloje turėtų būti skelbiamas rudenį, prieš tai rugpjūčio 30 dieną suteikus paskutinį žodį teisiamųjų suole sėdinčiam Airijos piliečiui.

„Nei ekstradicijos, nei teisinės pagalbos prašymos pagalbai neįvykdyti, ir darome išvadą, kad nėra vilties, kad jie bus įvykdyti“, – teismo posėdyje sakė teisėjas Viktoras Kažys, komentuodamas pusantrų metų trukusį tarptautinį susirašinėjimą.

Apeliacinis teismas nagrinėja skundą, kurį pateikė 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Michaelas Campbellas (Maiklas Kembelas). Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu dėl paramos teroristinei grupei, ginklų laikymo ir rengimosi vykdyti ginklų kontrabandą.

Britų saugumo provokacijos auka prisistatantis M.Campbellas ir ketvirtadienį tikino esąs nekaltas.

„Byla yra visiškai sukurta remiantis neteisėta veikla“, – trumpoje kalboje teigė 40-metis airis.

Jo advokatė Ingrida Botyrienė teismą tikino, kad nusikaltimai buvo išprovokuoti britų saugumo tarnybos MI-5, o juos įgyvendinant neteisėtai veikė ir Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Jos teigimu, byloje nėra duomenų, kad M.Campbellas priklausė „Tikrajai Airijos respublikonų armijai“ – sukarintai grupuotei, kuri priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje.

Bylos nagrinėjimas užtruko, kai pernai teismas nusprendė, kad joje reikia apklausti nuteistojo brolį Liamą (Lijamą) ir kitą kaltinamąjį Brendaną McGuiganą (Brendaną Makgiganą).

Šiuos asmenis Jungtinė Karalystė ir Airija išduoti atsisako dėl prastų kalinimo sąlygų, nors dėl L.Campbello dar laukiama Londone įsikūrusio Aukščiausiojo Teismo sprendimo. Dabar abu įtariamieji, kurių byla išskirta į atskirą nuo M.Campbello, yra laisvėje.

Prokurorė Aida Japartienė teismo posėdyje paprašė daryti pertrauką ir tikino, kad ekstradicijos byla gali būti baigta liepą, ir po to galima tikėtis apklausų.

Tam paprieštaravo M.Campbellas ir jo advokatė, kuri teigė, kad bylinėjimasis gali užtrukti ilgiau, be to, pasak gynėjos, minėti asmenys turbūt atsisakytų pateikti parodymus.

„Akivaizdu, kad (byloje) nebus jokių veiksmų“, – sakė M.Campbellas.

40-metis M.Campbellas ketvirtadienį į teismo posėdį buvo atvestas surakintas antrankiais, jį teismo salėje saugojo keturi Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Stebėti bylos ketvirtadienį į teismą atvyko ir Airijos ambasados atstovai.

M.Campbellas buvo suimtas 2008 metų sausį Vilniuje, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Prokuroras anksčiau yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Lietuvos prokurorai teigia, kad ginklų įsigijimo operaciją organizavo jo brolis L.Campbellas, vadinamas vienu iš „Tikrosios Airijos respublikonų armijos vadovų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius