-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​„Mafijos kronikos“: kuriam iš aukštų viršininkų siūlytas kyšis – namas Palangoje?

Pirmadienio vakarą 20.00 val. TV3 atkuriamosios dokumentikos ciklas „Mafijos kronikos su Dailiumi Dargiu“ primins, kokiomis sąlygomis kūrėsi nepriklausomos Lietuvos verslas, kaip įžūliai buvo renkamos duoklės, o reketuotojų įbauginti žmonės, atrodė, sutiks su viskuo, kad apgintų savo gyvybę, šeimą ir turtą.
Reketininkų sulaikymas
Reketininkų sulaikymas / Kadras iš TV laidos

Ne visi šiandien pamena, kaip prieš 26 metus buvo leista privati veikla, pirmieji kooperatyvai. „Visas tas verslas buvo „apdedamas“ mokesčiais. Arba pačių teisėsaugos struktūrų, arba nusikalstamų struktūrų. 90 procentų visų parduotuvių vienokia ar kitokia forma mokėjo tuos mokesčius. Banditams ir ne banditams“, – prisimena advokatas Egidijus Bičkauskas, Seime vadovavęs darbo grupei, kovojusiai su organizuotu nusikalstamumu.

Jis atvirai papasakos ir tai, kaip jam, dirbančiam Seime, visiškai natūraliai siūlė didelio kalibro kyšius. „Klausė, galbūt turiu interesų Palangoje, gal reikia kokio nors pastato“, – priešais „Mafijos kronikų“ kameras prabils E.Bičkauskas.

90 procentų visų parduotuvių vienokia ar kitokia forma mokėjo tuos mokesčius.

Praėjusio amžiaus pabaigoje šalyje įsigalėjo banditizmas, turto prievartavimas tapo masinis. Bet kokia įmonė  – ar kioskas, ar puodžių dirbtuvėlė, ar lentpjūvė, naudotų automobilių iš Vokietijos vežėjai – visi buvo prievartaujami mokėti duoklę. Ir tik nedidelė dalis nukentėjusių žmonių ryždavosi parašyti pareiškimą policijoje. Toji baimė, pastebi operatyvininkai, išlikusi iki šių laikų: aš jį įduosiu, o kas man paskui bus – atkeršys?

„Mafijos kronikose“ pareigūnai atskleis daug neįtikėtinų faktų: egzistavo toks dalykas, kaip reketininkų pažymėjimai, reketas už pusę kainos, anglų kalba kalbinami plėšikai kitąsyk išsigąsdavo ir pabėgdavo. Lietuviai verslininkai buvo beįprantantys:  iki dešimtos mėnesio dienos susimoki mokesčius valstybei, o iki penkioliktos – turto prievartautojams.

Šiems duoklę mokėjo ir garsus Kauno choreografas. O kitas kaunietis, pasipriešinęs gaujoms, turėjo ištverti baisiausias dienas savo gyvenime. Policijos archyvuose išlikę šio verslininko ir jo tėvų pasakojimai – vasario 10 d. 20.00 val. „Mafijos kronikose“ per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius