-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažeikiuose imituotas eismo įvykis: iš 851 pro šalį važiavusio vairuotojo sustojo tik 20

Rugsėjo 13 d., Mažeikiuose, Raudonojo Kryžiaus draugijos Mažeikių filialas, paminėjo Pasaulinę pirmosios pagalbos dieną, kurios metu, padedant savanoriams, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Kelių policijos poskyrio specialistui Steponui Liaugaudui ir vyr. patruliui Remigijui Stonkui buvo imituotas eismo įvykis.
Imituotas eismo įvykis
Imituotas eismo įvykis / Telšių aps. VPK nuotr.

Mažeikiuose, Ventos gatvėje, ties pėsčiųjų eismą reguliuojančiu šviesoforu, buvo padėtas dviratis, šalia kurio gulėjo savanoris, imituojantis nukentėjusįjį eismo nelaimėje, skelbia Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Kiek toliau nuo įvykio vietos stovėjo policijos pareigūnai, kurie kartu su Raudonojo Kryžiaus darbuotojais stabdė vairuotojus, nesureagavusius į eismo įvykį ir nesustojusius prie "nukentėjusiojo", nepasidomėjusius, ar jam nereikia suteikti pirmosios medicinos pagalbos. Nemažai dar yra tokių vairuotojų, kurie pravažiuoja pro gulintį žmogų net nestabtelėję, po to teisindamiesi, kad neatkreipė dėmesio, nepastebėjo ar skubėjo.

Šio imituoto eismo įvykio metu nepastebėtas neliko mūsų komisariato pareigūno Artūro Antanavičiaus poelgis, jo neabejingumas. Raudonojo Kryžiaus darbuotojos Vykintos žodžiais tariant – „sujaudinęs iki ašarų ir labai pakeitęs nuomonę apie policijos pareigūnus“.

Pravažiuodamas pro šalį Artūras pastebėjo gulintį "nukentėjusįjį" ir nedelsdamas, tiesiog žaibišku greičiu, puolė iš mašinos prie jo, teikti pirmosios pagalbos (apie imitaciją jis tikrai nieko nežinojo) ir puikiai pritaikė pirmosios pagalbos teikimo žinias. Ir tik tada, kai buvo paaiškinta, kas čia vyksta, pareigūnas nusiramino.

Toks Artūro elgesys – pavyzdys visiems, tiek pareigūnams, tiek ir kitiems eismo dalyviams, nes juk laiku ir efektyviai suteikta pirmoji pagalba – svarbus veiksmas, kuris gali išgelbėti ne vieną gyvybę.

„Nelaimė – didelė ar maža, gali nutikti bet kada ir gali užklupti kiekvieną, todėl mokėti ir suteikti pirmąją pagalbą yra būtina. Juk nesunku, pamačius sukniubusį žmogų, prieiti ir bent pasiteirauti, kas jam atsitiko, o sužinojus priežastį, suteikti pirmąją pagalbą, iki atvyks profesionalūs medikai“, – sakė pirmosios pagalbos mokymus Mažeikių rajone organizuojantys ir vedantys Raudonojo Kryžiaus draugijos filialo atstovai.

Raudonojo Kryžiaus draugijos Mažeikių filialo imituoto eismo įvykio duomenys:
Per pusantros valandos pro imituotą eismo įvykį pravažiavo 851 vairuotojas. Tik 20 vairuotojų, jų tarpe vienas policijos pareigūnas, t.y. tik 2 proc. vairuotojų, sustojo ir buvo pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą.

Nestojusius abejingus vairuotojus stabdė kelių policijos pareigūnai:
– iš jų 59 proc. vyrų, 41 proc. moterų vairuotojų.
– visi vyrai buvo gyvenantys mieste, o moterų tarpe 12 proc. – kaimo gyventojų.
– visi stabdyti vairuotojai žinojo, kaip reikia iškviesti greitąją pagalbą.
– pirmosios pagalbos teikimo žinių neturėjo 39 proc. stabdytųjų;
– 41proc. prieš penkis ir daugiau metų išmokę teikti pirmąją pagalbą žinojo, kaip ją daryti pagal senus standartus;
– 21proc. stabdytųjų – atnaujinę žinias ir mokėjo suteikti pirmąją pagalbą.

Vairuotojams buvo dalijamos pirmosios pagalbos teikimo atmintinės ir visi jie buvo raginami iš naujo pakartoti pirmosios pagalbos teikimo kursą.

Be vairuotojų, pagalbą siūlė ir einantys pro šalį žmonės. Jie nebuvo skaičiuojami, bet didelis jų aktyvumas buvo stebimas. Renginyje dalyvavo 4 darbuotojai, policijos ekipažas su dviem pareigūnais, septyni jaunimo savanoriai, trys suaugę savanoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius