Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Metai nuo šturmo Garliavoje: po mergaitės paėmimo violetinė psichozė išblėso, bet pedofilijos skandalo bombos vis dar sproginėjo

Naujienų portalas 15min.lt pateikia 10 svarbių įvykių, nutikusių per metus nuo lemtingojo 2012 m. gegužės 17-osios ryto, kai per šturmą Garliavoje iš Venckų namų buvo paimta Laimutės Stankūnaitės mažametė dukrelė.
Laimutė Stankūnaitė su dukra
Laimutė Stankūnaitė su dukra / Nuotr. iš „YouTube“

Lietuva dar ilgai nepamirš lygiai prieš metus išaušusio ryto: 2012 m. gegužės 17-ąją specialiosios pareigūnų pajėgos šturmavo Venckų namus Garliavoje ir jėga paėmė mergaitę, kad įvykdytų teismo sprendimą grąžinti vaiką motinai Laimutei Stankūnaitei.

Po šio Lietuvą ir vėl sudrebinusio esminio įvykio vadinamajame pedofilijos skandale įvyko savotiškas lūžis: Garliavos psichozė ėmė blėsti, o kiekvienas vėlesnis sukrėtimas, regis, padėjo vis geriau suprasti, kas yra kas šioje rezonansinėje dramoje.

Metinių proga 15min.lt išryškino 10 svarbių akcentų, paženklinusių pastarąjį laikotarpį.

VIDEO: Mergaitės perdavimo operacija

2012 m. gegužės 17 d. Laimutės Stankūnaitė su mažamete dukra išvežama nežinoma kryptimi ir apgyvendinama konspiraciniame būste. Valstybės paslaptis, kur įsikūrusi motina su vaiku, neišviešinta iki šiol.

Eisenos akimirka: minia šėlo, kai prie Prezidentūros pasirodė plakatai su svarbių mergaitės dramos veikėjų atvaizdais.
Eisenos akimirka: minia šėlo, kai prie prezidentūros pasirodė plakatai su svarbių mergaitės dramos veikėjų atvaizdais.

2012 m. gegužės 18 d. Vilniaus apygardos teismas galutine ir neskundžiama nutartimi nusprendė, kad Kauno pedofilijos byloje dėl kaltinimų A.Ūsui nukentėjusiajai mažametei negalės atstovauti nei buvusi jos globėja N.Venckienė, nei motina L.Stankūnaitė. Pareiga ginti mergaitės interesus patikėta Vilniaus savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovams.

2012 m. gegužės 19 d. Protestuodami prieš teismo sprendimą ir jo vykdymo Garliavoje metodus, į vadinamąją „Teisingumo eiseną“ Vilniuje susirinko šimtai D.Kedžio bei N.Venckienės šalininkų bei jiems prijaučiančiųjų. Po mitingų prie Seimo ir prezidentūros, protestą nutarta perkelti į automagistralę Vilnius–Kaunas.

2012 m. spalio 28 d. Po antrojo Seimo rinkimų rato paaiškėjo, kad D.Kedžio sesers įkurta partija „Drąsos kelias“ Seimo rinkimuose peržengė 5 proc. barjerą, tad ir šeši Neringos Venckienės bendražygiai pateko į valdžią.

Andrius Ūsas
Andrius Ūsas

2012 m. lapkričio 16 d. Penki Policijos departamento (Visvaldas Račkauskas) ir Kriminalinės policijos biuro (Tomas Ulpis, Emilijus Damukaitis, Darjušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis) pareigūnai stojo prieš teismą dėl kaltinimų, kad neužkirto kelio Drąsiaus Kedžio suplanuotam teisėjo ir L.Stankūnaitės sesers nužudymui Kaune.

2012 m. lapkričio 30 d. Pirmosios instancijos Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas po mirties išteisino Andrių Ūsą dėl kaltinimų pedofilija.

2013 m. kovo 15 d. Laimutė Stankūnaitė socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame pareiškė nepasitikėjimą savo apsauga ir paprašė žmonių pagalbos, nes baiminosi net dėl savo gyvybės. Tačiau netrukus jauna moteris sutvardė emocijas, savo ruožtu L.Stankūnaitės apsaugininkai pažadėjo pagerinti jos gyvenimo sąlygas.

2013 m. balandžio 9 d. Seimas nusprendė panaikinti „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę. Prokurorams suteikta galimybė patraukti šią parlamentarę baudžiamojon atsakomybėn.

Neringa Venckienė
Neringa Venckienė

2013 m. balandžio 10 d. Vilniaus apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje velionis Andrius Ūsas po mirties buvo išteisintas dėl kaltinimų mažametės tvirkinimu. Aukštesniam teismui patvirtinus, kad jokios pedofilijos nebuvo, išteisinamasis nuosprendis įsiteisėjo.

2013 m. balandžio 18 d. Naujienų portalas 15min.lt paskelbė, kad Seimui atėmus „Drąsos kelio“ pirmininkės Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę, politikė tiesiog prapuolė. Konkrečių, apčiuopiamų žinių apie buvusią teisėją nėra iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius