Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitinė didžiuojasi rekordiniu narkotikų kontrabandos sulaikymu ir cigarečių fabriko demaskavimu

Lietuvos muitinės pareigūnai 2013 metais sulaikė kontrabanda ir neteisėtai gabentų prekių už daugiau nei 48 mln. litų. Didžiausią pernai sulaikytų prekių dalį sudaro tabako gaminiai.
Kėdainiuose sulaikytas krovinys
. / Policijos nuotr.
Temos: 2 Muitinė Tabakas

Muitinės pareigūnai praėjusiais metais sulaikė 117 mln. vnt. cigarečių, įvertintų 45 mln. litų. Tai kiek mažiau nei 2012 m. (tada sulaikyta 168 mln. vnt.), bet daugiau nei 2011 m. (112 mln. vnt. ).

Vis dėlto vienu iš svarbiausių kriterijų, vertinant kovą su rūkalų kontrabanda, išlieka tabako gaminių pardavimai legalioje rinkoje. Išankstiniais Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pernai legalūs pardavimai išaugo daugiau nei 3 proc. palyginti su 2012 metais.

Cigaretes slėpė saulės baterijų pakuotėse

Smarkus smūgis šešėliui buvo nelegalaus tabako fabriko, slapta veikusio Vilniaus pakraštyje, Avižieniuose, likvidavimas. Ši šešėlinė įmonė gamino rūkomąjį tabaką suktinėms, buvo bepradedanti ir cigarečių falsifikatų gamybą. Rūkomasis tabakas ir cigaretės slapstyti žuvų pašaro, tariamų saulės baterijų pakuotėse, taip pat – vandens pilstymo aparatuose, kompiuteriuose.

Iš fabrikėlio teritorijoje rasto tabako buvo galima pagaminti apie 75 tūkst. pakelių cigarečių, kurių preliminari vertė siektų 444 tūkst. Lt.

Ne vieną nelegalų tabako fabrikėlį regėjusius pareigūnus pastarasis nustebino savo antisanitarinėmis sąlygomis. Viename įmonės „ceche“ baloje mirkęs, apipelijęs tabakas buvo smulkinamas, kitame, naudojant betono maišykles, maišomas su aromatinėmis medžiagomis ir kitais priedais.

Nelegalioje įmonėje rastos tabako žaliavos ir produkcijos vertė siekė apie 224 tūkst. Lt. Iš fabrikėlio teritorijoje rasto tabako buvo galima pagaminti apie 75 tūkst. pakelių cigarečių, kurių preliminari vertė siektų 444 tūkst. Lt.

Tai jau penktas nelegalus tabako fabrikas, muitinės pareigūnų likviduotas Lietuvoje pastaraisiais metais. Nelegalūs tabako fabrikai, kuriuose darbavosi ar juos įkūrė Lietuvos piliečiai, bendradarbiaujant Muitinės kriminalinės tarnybos ir užsienio šalių teisėsaugos pareigūnams, taip pat aptikti Didžiojoje Britanijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse.

MKT nuotr./Cigarečių kontrabanda
MKT nuotr./Cigarečių kontrabanda

Tai, kad vis didesnę reikšmę kovojant su tarptautiniu nusikalstamumu įgyja bendradarbiavimas tarp įvairių šalių institucijų, atskleidžia Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai metu vykdyta tarptautinė kovos su sukčiavimu operacija. Jos metu nustatyti tarptautiniai sukčiavimo mechanizmai, gabenant akcizines prekes tarp ES valstybių. 

Narkotikų vertė juodojoje rinkoje apie 40 mln. litų

Įspūdingų rezultatų Lietuvos muitinės pareigūnai pernai pasiekė kovoje su narkotikų kontrabanda.

2013 m. gegužės mėn. muitininkai Lavoriškių kelio poste sulaikė didžiausią narkotikų kontrabandos siuntą Lietuvos istorijoje – 768 kg hašišo. Dar 216 kg hašišo muitinės pareigūnai sulaikė vos po poros savaičių.

Konfiskuotos narkotinės medžiagos buvo sunaikintos – sudegintos didelės kaitros krosnyje.

Iš viso pernai muitinės kriminalistai sulaikė 1, 131 toną įvairių narkotikų (hašišo, amfetamino, naujųjų psichoaktyvių medžiagų), kurių vertė juodojoje rinkoje būtų skaičiuojama maždaug 40 mln. litų. Konfiskuotos narkotinės medžiagos buvo sunaikintos – sudegintos didelės kaitros krosnyje.

Dėl narkotikų kontrabandos 2013 m. pradėta pusantro šimto ikiteisminių tyrimų (užpernai – analogiškai pradėta 70 ikiteisminių tyrimų). Daugiausia ikiteisminių tyrimų pradėta dėl bandymų kvaišalus siųstis paštu. Muitinės pareigūnai primena, kad lengvabūdiškumas, patiems siunčiantis neaiškios kilmės medžiagas ar leidžiant savo vardu tai daryti atsitiktiniams pažįstamiems, gali turėti labai skaudžių pasekmių. Asmenims, kurie parsisiuntė narkotinių, psichotropinių medžiagų paštu, dažniausiai gresia ne administracinė nuobauda, o baudžiamoji atsakomybė, reali laisvės atėmimo bausmė.

Pakišas „užmiršta“ dokumentuose

Kova su kontrabanda ir kitais muitinės teisės aktų pažeidimais neatsiejama nuo antikorupcinės aplinkos muitinėje formavimo. Pernai užfiksuota daugiau kaip tūkstantis „pinigų užmiršimo“ muitinei pateikiamuose dokumentuose atvejų, apie kuriuos nustatyta tvarka pranešė 400 muitinės pareigūnų.

Narkotikų naikinimas
Narkotikų naikinimas

Tuomet, kai nustatoma, kad pinigai pareigūnams duodami, siekiant išvengti pažeidimų fiksavimo, pradedami ikiteisminiai tyrimai. 2013 m. dėl muitinės pareigūnų papirkimo pradėta 14 ikiteisminių tyrimų, nuteista tiek pat kyšius davusių asmenų.

Apie bet kokio pobūdžio korupcijos apraiškas Lietuvos muitinėje bei kitus muitų teisės aktų pažeidimus asmenys gali pranešti nemokamu Muitinės departamento pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44 arba elektroniniu paštu budetmd@cust.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius