-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimės „Achemoje“ priežastis: Jonavos politiko sūnus užduso įkvėpęs azoto 

Trečiadienį Jonavoje palaidotas savaitgalį įmonėje „Achema“, amoniako ceche miręs 39 metų Žanas Dabašinskas. Ž.Dabašinskas – Jonavos rajono savivaldybės tarybos nario Algimanto Dabašinsko sūnus. Pirminiais duomenimis, Ž.Dabašinskas užduso įkvėpęs azoto.
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų
„Achema“ / „Achema“ nuotr.

Tyrimą dėl vyro mirties atlieka Valstybinė darbo inspekcija, ikiteisminis tyrimas pradėtas ir policijoje, nelaimės aplinkybes aiškinasi taip pat įmonėje „Achema“ sudaryta komisija. 

„Mirties priežastis – uždusimas. Išsamūs ekspertizės atsakymai bus maždaug po dviejų savaičių“, – „Jonavos žinioms“ sakė šiandien sūnų palaidojęs žinomas rajono politikas A.Dabašinskas. Jis yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovas.

Tuo, kad mirties priežastis susijusi su darbo specifika, neabejojama. Vyras rastas sukniubęs ant įrengimų, kur ėjo imti mėginius. Mėginiai šioje vietoje buvo imami ir iki tol. 

„Aš pats bendrovėje „Achema“ dirbu jau 40 metų, sūnus įmonėje dirbo jau 15 metų. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ 

Jis buvo operatorius, buvo atestuotas, išlaikęs egzaminus ir turėjo dirbti jam skirtoje vietoje. 

Kodėl jis buvo rastas negyvas pavojingoje zonoje, kur buvo pučiamas azotas, kodėl jis ten ėjo imti mėginius – aš nežinau. Reikia klausti cecho viršininko, kalbėtis su technologiniu personalu. 

Įkvėpus azoto mirtis gali ištikti labai greitai. Azotas išstumia iš oro kvėpavimui reikalingą deguonį, jis sukelia asfikciją – dusulį.

Nuo išsamesnių komentarų aš susilaikysiu, nes daugiau tiesiog nieko nežinau. Žinau tiek, kad sūnus ten buvo vienas. Dėl įvykio yra atliekamas tyrimas“, – sakė A.Dabašinkas. 

Įkvėpus azoto mirtis gali ištikti labai greitai. Azotas išstumia iš oro kvėpavimui reikalingą deguonį, jis sukelia asfikciją – dusulį.

„Azotas veikia smegenis, žmogus nejaučia, kad jam bloga. Panašiai kaip apsinuodijimas smalkėmis. Pasidarė silpna, pargriuvo – tai gali nutikti per kelias minutes“, – sakė A.Dabašinskas.  

Apie nelaimę A.Dabašinskui pranešė bendrovės „Achema“ generalinis direktorius: „Generalinis direktorius man paskambino sekmadienio rytą ir pasakė, kad mano sūnus Žanas rastas negyvas“.

Rimgaudo Budrio/Jonavoszinios.lt nuotr./Jonavos r. savivaldybės tarybos narys Algimantas Dabašinskas
Rimgaudo Budrio/Jonavoszinios.lt nuotr./Jonavos r. savivaldybės tarybos narys Algimantas Dabašinskas

AB „Achema“ gamybos direktorius Vilius Stankevičius sakė, kad dar sunku pasakyti, kodėl nutiko nelaimė: „Darbuotojo mirtis ir ši nelaimė sukrėtė visą „Achemos“ kolektyvą. Mes patys esame šokiruoti, kaip galėjo atsitikti toks atvejis, nes Žanas Dabašinskas – tikrai patyręs, anksčiau buvo ir SUD (savanoriškos ugniagesių draugijos) narys. Jis – patikimas darbuotojas, ne kartą atlikęs tokį pat darbą“. 

„Amoniako cechas jau kuris laikas sustabdytas ir neveikia, remontuojamas. Šis įvykis tikrai sunkiai suvokiamas, nes tą pačią savaitę tyrimai analizėms iš šio įrenginio buvo imti jau 5 kartus, esant tokioms pačioms sąlygoms.

Tyrimus analizėms darbuotojai ima ir šią savaitę. 

Tai, kas atsitiko – tikrai rimta, todėl bendrovėje generalinio direktoriaus įsakymu sudaryta speciali įvykio tyrimo komisija ir visoje gamykloje vykdomas neeilinis darbo saugos ir darbo tvarkos taisyklių bei jų laikymosi patikrinimas. 

Mes bendradarbiaujame su visomis tyrimus atliekančiomis valstybinėmis institucijomis ir laukiame oficialių išvadų.

Šita situacija mums tikrai sudėtinga ir moraline prasme, nes netekome savo kolegos, aktyvaus jonaviečio, mūsų didelės achemiečių šeimos nario. Visi jaučiame moralinę atsakomybę prieš artimuosius ir šeimą“, – sakė V.Stankevičius.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius