-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegaliai gabentuose preparatuose – pasaulyje nykstančių leopardų kaulai

Vilniuje gyvenantis kinas neteisėtai gabeno pleistrus, į kurių sudėtį įeina pasaulyje sparčiai nykstančių gyvūnų dalys – leopardo kaulai ir tam tikros rūšies elnių liaukų išskiriama medžiaga muskusas.
Pleistrai
Pleistrai / Muitinės nuotr.

Vilniaus oro uosto muitinės pareigūnai patikrino asmeninį į Vilnių grįžtančio Z. H. bagažą ir rado 407 g lipnios tvarsliavos – pleistrų, į kurių sudėtį įeina leopardo kaulai ir muskusas (ši medžiaga, gaunama iš muskusinio elnio kvapiųjų liaukų, naudojama parfumerijoje bei tradicinėje kai kurių Azijos šalių medicinoje), teigiama pranešime spaudai.

Ir muskusiniai elniai, ir leopardai yra įtraukti į Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) saugomų gyvūnų sąrašus, todėl jų dalys ar gaminiai iš jų gali būti gabenami tik turint atitinkamus leidimus, išduodamus aplinkosaugos institucijų.

Gabenti leopardus ar gaminius, kurių gamybai panaudotos šio gyvūno dalys, kaip minimu atveju, leidimas net nebūtų išduotas, kadangi šiuos gyvūnus, kaip itin greitai nykstančius, CITES konvencija apskritai draudžia naudoti komerciniais tikslais.

Kinijoje pagamintų neva gydomųjų pleistrų naudojimo instrukcijoje parašyta, kad jie skiriami esant reumatui, artritui, nugaros skausmams. Tačiau net ir mažiausias kiekis leopardų kaulų bei muskuso negali būti išgaunamas nesumedžiojus gyvūno, o tai dar labiau pagreitina ir taip negausių gyvūnų populiacijų mažėjimą bei skatina brakonieriavimą.

Gyvūnai ir augalai, jų dalys ar gaminiai iš jų, įvežami į Lietuvą ar išvežami iš jos pažeidžiant CITES ir kitų teisės aktų nuostatas, sulaikomi ir konfiskuojami Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka, o pažeidėjams gresia bauda iki 2 tūkst. Lt. Kai kuriais atvejais numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

CITES konvencijos pagrindinis tikslas, kurio siekia ir muitinė, yra laukinės faunos ir floros rūšių apsauga kontroliuojant tarptautinius gabenimus. CITES Lietuvoje įsigaliojo 2002 m. kovo 9 d., Lietuva buvo 156-oji valstybė, ratifikavusi šią konvenciją.

Pagal gaunamą pelną nelegali prekyba nykstančių rūšių gyvūnais ir augalais pasaulyje yra trečioje vietoje po nelegalios prekybos narkotikais ir ginklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius