-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegalų gabentojai stringa pasienyje su Latvija

Šiaulių rinktinės pasieniečiai šią savaitę baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje du Estijos piliečiai kaltinami neteisėtu užsieniečių gabenimu per valstybės sieną. Visą surinktą medžiagą apie įvykdytą nusikaltimą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai perdavė Panevėžio apygardos teismui. Nelegalų gabentojams gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.
Tai estų taksi, kuriuo buvo gabenami penki nelegalai.
Tai estų taksi, kuriuo buvo gabenami penki nelegalai. / VSAT nuotr.

VSAT Šiaulių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai pradėjo tirti šį įvykį, kai pernai naktį iš gruodžio 30–osios į 31–ąją pasienyje su Latvija, Pasvalio rajono Škilinpamūšio kaimo ribose, buvo sustabdytas taksi automobilis „Volkswagen Caravelle“ estiškais numeriais. Nelegalios migracijos prevenciją ir kontrolę Lietuvoje vykdantys pasieniečiai šia mašiną pagal rizikos faktorius pasirinktinai sustabdė, kai taksi įvažiavo iš Latvijos.

VSAT pareigūnams automobiliu vykę du estai – 30 metų vairuotoja moteris ir 46 metų keleivis – pateikė tvarkingus kelionės dokumentus. Tačiau automobilyje sėdėję 5 vyrai neturėjo jokių asmens tapatybes patvirtinančių dokumentų. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo 16, 22, 23 ir 27 metų  afganistaniečiai ir 23 metų pakistanietis, ketinę iš Estijos nelegaliai patekti į Vokietiją.

Tyrimo metu VSAT pareigūnai išsiaiškino, kad abiem estams, tėvynėje dirbantiems taksistais, už nelegalų kelionę sumokėta 15  tūkst. estiškų kronų.

Pasieniečių sulaikyti afganistaniečiai ir pakistanietis Pasvalio rajono apylinkės teismo sprendimu buvo patalpinti į VSAT Užsieniečių registracijos centrą, o nelegalų gabentojai buvo suimti pusketvirto mėnesio.

Pernai VSAT Šiaulių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėjo 6 ikiteisminius tyrimus. Ši nusikalstama veika  laikoma sunkiu nusikaltimu, už kurį  gali grėsti laisvės atėmimas iki 10 metų.

Pastaraisiais metais VSAT pareigūnai pasienyje su Latvija sulaikė asmenų, kurie per Lietuvą į kitas Europos Sąjungos šalis gabeno Irako kurdus, Moldovos ir Bangladešo piliečius, ukrainiečius, gruzinus bei kitų tautybių buvusios Sovietų Sąjungos gyventojus.

Pavyzdžiui, 2009 m. birželį Pasvalio pasieniečiai patikrinimui sustabdė automobilį „Audi 80“ ir „Citroen Berlingo“, kuriais 33 ir 52 metų Latvijos piliečiai gabeno penkis Irako kurdus. Šiaulių rinktinės pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą ir perdavė bylą Panevėžio apygardos teismui.

Rugsėjį šis teismas abu latvius pripažino kaltais. 52 metų latviui skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė ir turto konfiskavimas, išieškant konfiskuotino turto vertę – 1205 Lt, o 33 metų vyrui skirta 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmė su turto – 300 dolerių bei paimto automobilio „Audi 80“ – konfiskavimu.

Lietuvai tapus Šengeno erdvės nare ir panaikinus pasienio tikrinimus prie Europos Sąjungos vidaus sienų, ypač suaktyvėjo trečiųjų šalių piliečių nelegalaus gabenimo verslas. Pastebima, kad nusikalstamos veikos organizatoriai renkasi jiems paprastesnį nelegalų gabenimo į Europos Sąjungą kelią. Iš Rusijos į Estiją ar Latviją ir vėliau per Lietuvą nelegalai gabenami į patrauklesnes nei Baltijos  Europos šalis – Italiją, Ispaniją, Vokietiją ir kt. Neteisėtam užsieniečių gabenimui per Lietuvos teritoriją pasirenkami įvairiausi maršrutai, naudojamos įvairios transporto priemonės, dažniausiai bandant maskuoti neteisėtą gabenimą (pavyzdžiui, taksi automobiliais). Nelegalus nusikaltėliai aprūpina ir klastotais lietuviškais dokumentais.

VSAT duomenimis, kasmet Lietuvoje prarandama daugiau kaip 40 tūkst. asmens dokumentų, kurių didžioji dauguma, manoma, yra parduodama trečiųjų šalių piliečiams ar nusikalstama veika besiverčiantiems asmenims. Pastebėta tendencija, kad pastaruoju metu Lietuvoje klastoti dokumentai realizuojami tiek šalies viduje, tiek užsienyje esantiems užsieniečiams.

Yra žinoma, kad Lietuvoje masiškai gaminamos ir visiškos klastotės – asmens tapatybės kortelės, vairuotojų pažymėjimai, tad bendras neteisėtoje apyvartoje cirkuliuojančių klastotų lietuviškų dokumentų skaičius yra dar įspūdingesnis.

Šiaulių rinktinės pareigūnai ypač didelį dėmesį skiria nelegalios migracijos prevencijai ir kontrolei šalyje, neteisėtam trečiųjų šalių piliečių gabenimui per valstybės sieną, telkia visas turimas pajėgas šiai neteisėtai veikai užkardyti. Tačiau prognozuojama, kad nelegalaus trečiųjų šalių piliečių gabenimo mastai per Lietuvos teritoriją tik didės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius