-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusikalstamam susivienijimui vadovavę broliai Darius ir Remigijus Vaivados pareiškė, kad jų byla – sufabrikuota

Panevėžio teisėsauga, sutriuškinusi tarptautiniu mastu veikusį nusikalstamą susivienijimą, kurį sudarė apie 30 asmenų, Panevėžio apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą. Į teisiamųjų suolą penktadienį sėdo pagrindiniai bylos veikėjai – broliai Darius ir Remigijus Vaivados bei jiems talkinęs Egidijus Navickas. Vyrai kaltinami neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, pelnymusi iš prostitucijos ir kitais nusikaltimais.
Darius Vaivada
Darius Vaivada / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Penktadienį Panevėžio apygardos teismas  ketino pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl vaiko pirkimo arba pardavimo, prekybos žmonėmis, neteisėto disponavimo suklastotu dokumentu, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, nusikalstamo susivienijimo bei dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos.

Teismo salėje pasirodė 5 kaltinamieji – nusikalstamam susiviejinimui vadovavę broliai Darius ir Remigijus Vaivavos bei jų bendrininkai Egidijus Navickas, Darius Valteris ir Andrejus Jermolenko. 

Tačiau teismui bylos nagrinėjimo pradėti taip ir nepavyko, mat kaltinamieji pareiškė, kad jie ir vieno jų gynėjas nespėjo susipažinti su bylos medžiaga. Kaltinamųjų advokatai taip pat pareiškė, kad prašo nušalinti nuo bylos prokurorą Aurelijų Navicką.

Pasitarusi teisėjų kolegija priėmė spendimą bylos nagrinėjimo nepradėti ir procesą atidėti. Kaltinamųjų prašymas nušalinti prokurorą A.Navicką buvo atmestas, tačiau teisėjai patenkino kaltinamųjų prašymą leisti matytis ir telefonu bendrauti su artimaisiais.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio apygardos prokuroras Aurelijus Navickas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio apygardos prokuroras Aurelijus Navickas

„Viso ikiteisminio tyrimo metu kaltinamieji reikšė įvairiausius priekaištus dėl neva sufabrikuotos bylos. Byla tokia nėra. Ji labai didelės apimties. Remigijus Vaivada taip pat nurodė, kad byloje nėra vertimų iš vokiečių kalbos. Tai yra netiesa. Reikia atidžiai skaityti. Viskas yra. Jie prašė grąžinti bylą prokurorui, bet teismas šio prašymo netenkino. Jie aiškino, kad nespėjo susipažinti su medžiaga. Tačiau aš galiu pasakyti, kad viso ikiteisminio tyrimo metu jie patys vilkino tai, nenorėjo susipažinti su byla. Dalis kaltinamųjų ir jų adovaktų su byla kažkodėl susipažinti spėjo“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas.

Veikė dviejose užsienio valstybėse

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aurelijaus Navicko teigimu, visos nusikalstamos veikos buvo daromos ne Lietuvoje, o Vokietijoje ir Olandijoje.

Narkotinės medžiagos buvo platinamos labai dideliu mastu Vokietijoje, o pelnymasis iš prostitucijos vyko Olandijoje. Nusikalstamą susivienijimą sudarė įvairaus amžiaus asmenys.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Remigijus Vaivada
Tomo Markelevičiaus nuotr./Remigijus Vaivada

Dešimtmetį veikusiam susivienijimui vadovavo broliai

Pareigūnų teigimu, nusikalstamas susivienijimas susideda iš dešimties aktyviausių narių. Jiems vadovavo du broliai – 35-ų metų Darius Vaivada ir dviem metais vyresnis Remigijus Vaivada. Abu asmenys kilę iš Panevėžio krašto, tačiau gyveno ir sulaikyti buvo Dzūkijoje.

Iki šiol broliai Darius ir Remigijus Vaivados į policijos pareigūnų akiratį nebuvo patekę, nors reikalų su teisėsauga ir turėjo.

Tyrimas atskleidė, kad nusikalstamas veikas susivienijimas pradėjo vykdyti dar nuo 2002-ųjų metų, kai grupė asmenų susibūrė bendram tikslui – heroino platinimui Vokietijoje. Gatvės prekybą narkotikais susivienijimas sėkmingai vykdė iki 2012-ųjų metų, kuomet pagrindiniai grupuotės lyderiai Lietuvoje buvo sulaikyti. Lygiagrečiai su narkotikų platinimu buvo užsiiminėjama ir prekyba žmonėmis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Teismo posėdis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Teismo posėdis

Lietuvos pareigūnai dirbo su kolegomis iš Vokietijos. Šios šalies pareigūnai taip pat atlikinėjo tyrimą dėl prekybos narkotikais, tačiau ilgą laiką negalėjo identifikuoti, iš kurios šalies kilę įtariami asmenys. Jų asmenybių Vokietijos pareigūnams nustatyti nepavyko. Prisijungus lietuviams, tyrimas iki nusikaltimų atomazgos truko beveik trejus metus.

Dviejų įtariamųjų ieško

Du nusikalstamo susivienijimo nariai buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes nuo pat pirmos tyrimo dienos sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir padėjo išaiškinti šios žiaurios gaujos nusikaltimus. Dar dviejų įtariamųjų pareigūnai ieško.

Bylą apsunkina tai, kad tyrimas vyksta keliose šalyse. Pasak pareigūnų, dalis asmenų yra pasislėpę nuo tyrimo pradžios ir gali gyventi kažkur Europoje.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Teismo posėdis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kaltinamųjų advokatai

Garsėjo gera maskuote ir žiaurumu

Prokuroras A.Navickas teigė, kad šiuo metu yra keturios nukentėjusiosios, iš kurių dvi nepilnametės – 16 ir 17 metų merginos. Taip pat nukentėjusiais pripažinti ir trys, narkotikus platinti privalėję vyrai. Teigiama, kad nusikalstamo susivienijimo aukų skaičius didės.

Nusikalstamo susivienijimo nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis, kurie buvo griežtai apibrėžti taisyklių, slaptumo. Vieni asmenys merginas verbuodavo, kiti jas veždavo, saugodavo, kankindavo, dar kiti kontroliavo prostitucijos Olandijoje klausimus.

Pareigūnų teigimu, kad susivienijimas buvo gerai organizuotas, patvirtina ir tai, kad net dešimt metų Vokietijoje nevaržomai buvo vykdoma gatvės prekyba narkotikais.

Visi nukentėjusieji susivienijimo narių buvo baudžiami fizinėmis bausmėmis ir piniginėmis baudomis. Kai kurios moterys į Olandiją vyko net ir žinodamos, kad dirbs prostitutėmis, tačiau nesitikėjo tokių sąlygų ir vergovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius