-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nužudytos žurnalistės V.Stankutės-Butkienės sesers išpažintis: „Nurimsiu, jei jis sės iki gyvos galvos“

Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme skelbiamas nuosprendis „TV pagalbos“ žurnalistės Viltės Stankutės-Butkienės ir jos draugo Giedriaus Pavasario nužudymo byloje. Lietuvą sukrėtęs įvykis nutiko 2014 m. gruodį. Skausme paskendusi nužudytosios šeima teismo posėdžiuose nedalyvavo, tačiau prisipažino besitikinti, jog žudikas Nerijus Kalaušis sės iki gyvos galvos, nors prokuroras siūlo skirti tik 20 metų kalėjimo.
Viltė Stankutė-Butkienė
Viltė Stankutė-Butkienė / TV3 nuotr.

Tikisi griežčiausios bausmės

Nužudytoji Viltė Stankutė-Butkienė buvo itin artima su savo seserimi Lina Stankute. Kartu jos augo su dviem broliais. Didelėje šeimoje netrūko vienas kito užtarimo. Sesės kartu keliaudavo, kartu mokėsi, kaip prižiūrėti savas dukras. Lina 15min sutiko atskleisti tai, kas dedasi jos širdyje, belaukiant teismo nuosprendžio sesers žudikui.

Aš nenusiraminsiu tol, kol jis nebus nubaustas iki gyvos galvos, – teigė nužudytos Viltės sesuo Lina.

„Prokuroras siūlo jam skirti 20 metų kalėjimo. Man tokia mintis net į galvą nebūtų šovusi. Ką Lietuvoje reikia padaryti, kad nuteistų iki gyvos galvos? Juk Nerijus Kalaušis – recidyvistas, teisiamas jau septintą kartą. Nejau teisme užtenka paverkti ir viskas tau atleista? Nejau juo visi tiki?

Prokuroras tuomet pats antžmogis. Lyg norėtų įžiūrėti, ką tas nusikaltėlis gero turi. O juk turėtų tik kaltinti. Aš nenusiraminsiu tol, kol jis nebus nubaustas iki gyvos galvos“, – teigė nužudytosios sesuo L.Stankutė.

Moteris tikino po įvykio bijojusi likti namuose viena. Išgirdus, jog N.Kalaušį gali pasodinti ne iki gyvos galvos, jai sugrįžo nesaugumo jausmas.

„O jei jis verks, per internetą susipažins dar su kokia vargše mergina, ją kalėjime ves, dar išleis jį anksčiau laiko. Kils pavojus visai visuomenei. Baimę jaus ne tik mūsų šeima. Noriu, kad artimieji jaustųsi saugūs. Jei nuteis jį kalėti ne iki gyvos galvos, skųsiu nuosprendį“, – pabrėžė Lina.

Atsiuntė atsiprašymo laišką

Nužudytosios Viltės šeima uždaruose teismo posėdžiuose nedalyvavo. Jiems buvo per skaudu tai išgyventi. Nė vienas nenorėjo akis į akį susitikti su mylimos Viltės žudiku. Apklausta, tiesa, nuotoliniu būdu, teismo buvo tik Lina.

„Nenorėjau jo matyti. Jokio kontakto su juo nebuvo. Tiesa, netrukus po įvykio iš jo gavau laišką. Atsiuntė į Viltės namus Giraitėje. Iš pradžių galvojau neskaityti, bet paskaičiau. Jis atsiprašė. Prisipažino esąs kaltas, nesuprantąs, kodėl taip atsitiko. „Noriu sėdėti iki gyvos galvos“, – teigė man jis. Tik kažkodėl vėliau viskas pasikeitė.

Jei toks kaltas, kodėl po nužudymo neprisistatė į policiją? Jis viską darė apgalvotai. Žinojo, kaip elgtis po nužudymo, kur slėptis. Žadėjo bėgti į užsienį. Ir jo parodymai labai nenuoseklūs. Kas jam nenaudinga, to, neva, neprisimena“, – tikino Lina.

Šeimos advokatas teismo posėdžiuose nedalyvavusiai Linai pasakojo, kad prieš teisėjus N.Kalaušis dažnai verkšleno, liejo graudžias ašaras, snargliavosi. Tačiau jo kalba vis susikirsdavo, parodymai buvo padriki: iš pradžių jis kalbėjo, kaip mylėjo Viltę, o vėliau bandydavo ją šmeižti, pasakoti blogus dalykus apie buvusią savo mylimąją. Linos teigimu, po atliktos psichinės ekspertizės N.Kalaušis buvo pripažintas pakaltinamu.

„Iš pradžių verkšleno, o kiek pasėdėjęs kalėjime ėmė prisigalvoti gudrybių. Ieškoti lengvinančių aplinkybių. Manęs jis neapgaus. Nemėgau jo nuo pat pirmos susitikimo minutės. Mūsų santykiai buvo oficialūs. Mačiau tikrą jo veidą. Lyg ant jo kaktos būtų parašyta, kad jis negeras žmogus. Jis norėjo, kad mes su sese rečiau susitiktume, nes, matyt, jautė, kad aš nuteikinėju ją prieš jį“, – teigė Lina.

„Jis ją užbūrė“

Linos Stankutės teigimu, sesuo su savo budeliu susipažino internetu, „Facebook“ svetainėje. Tuo metu jis buvo užsienyje, tad abu bendravo per atstumą. Kodėl jis jai patiko, Lina prisipažino nesuvokusi.

Viltė norėjo jame iššaukti gerumą. Vis tikėjosi, kad jis pasikeis. Juk turėjo sunkią vaikystė. Viltė buvo optimistė.

„Jis ją užbūrė. Kalbėjau su psichologais, kodėl geri žmonės susideda su tokiais. Taip jau nutinka. Viltė norėjo jame iššaukti gerumą. Vis tikėjosi, kad jis pasikeis. Juk turėjo sunkią vaikystę. Viltė buvo optimistė.

Ir mane tokia vertė būti. Ji išmokė mane net kapinėse vietoje kryžių matyti pliusus. Tokia ji buvo“, – tikino nužudytosios sesuo.

Iš pradžių, anot Linos, N.Kalaušis stengėsi elgtis gražiai. Tačiau vis išlįsdavo jo pykčio, nesivaldymo priepuoliai. Viltei jis yra grasinęs, jog jei ji nebus su juo, nebus su niekuo: nužudysiąs ją ir nusižudysiąs pats. Vėliau, anot Linos, sesuo ėmė jo bijoti.

Paklausta, ar reiškė teismui civilinį ieškinį ir ar reikalauja moralinės žalos atlyginimo, pašnekovė patikino tiksliai net nežinanti – tuo rūpinasi advokatas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Nerijus Kalaušis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Nerijus Kalaušis teisme

„Ką ten iš jo prisiteisi. Juk pas Viltę į namus jau tuomet jis atėjo tik su kuprine. Nieko neturi. O ir skausmo jokie pinigai nenumalšins“, – atsakė Lina.

Viltė nebūtų atleidusi

Nuo nelaimės prabėgo jau daugiau nei metai. Paklausta, ar nors kiek nuslopo sesers ilgesys, Lina patikino, kad tik blogėja. Nes su kiekviena diena suvokiama, jog Viltė tikrai negrįš. Prisiminimus žadino ir teismo posėdžiai.

Ar Viltė jam atleistų? Nemanau. Ji labiau už viską mylėjo dukterį. O Nerijus Kalaušis paliko jos dukterį be mamos.

„Neisiu į nuosprendžio paskelbimą. Geriau nueisiu į kapus pas sesę. Ar Viltė jam atleistų? Nemanau. Ji labiau už viską mylėjo dukterį. O Nerijus Kalaušis paliko jos dukterį be mamos. Privertė išvažiuoti į kitą miestą. Pakeisti mokyklą, draugus.

Su sese buvome tokios artimos. Kartu leisdavome dukrytes į vieną darželį, kartu keliaudavome...“, – skausmingą pokalbį užbaigė Lina.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Viltės Stankutės-Butkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Viltės Stankutės-Butkienės laidotuvės

Viltės Stankutės-Butkienės dukrytė šiuo metu gyvena su savo tėčiu Vilniuje. Nužudytosios namuose Giraitėje, Kauno rajone, apsistojo šeimą sukūręs vienas iš brolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius