-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oro uoste su narkotikais įkliuvęs muitininkas Romualdas Stančikas keliaus už grotų

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį buvusio muitinės pareigūno Romualdo Stančiko baudžiamojoje byloje dėl pasikėsinimo įvykdyti kontrabandą ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.
Muitinės tarnybinis šuo
Asociatyvinė iliustracija: muitinės tarnybinis šuo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Buvusiam muitinės pareigūnui teks trejus metus kramtyti valdišką duoną. Išsisukti nuo atsakomybės įžūliai naikinat įkalčius jam nepavyko.

Išnagrinėjęs vilniečio 43 metų Romualdo Stančiko baudžiamąją bylą, Vilniaus apygardos teismas pripažino jį kaltu dėl pasikėsinimo neturint leidimo per valstybės sieną gabenti narkotines medžiagas (Baudžiamojo kodekso 22 str. 1 d. ir 199 str. 2 d.).

Aukštąjį išsilavinimą turintį vyrą, tuo metu dirbusį Vilniaus teritorinės muitinės Lavoriškių kelio posto vyr. inspektoriumi, įklampino apie 0,4 gramo heroino, kurį jis ketino gabenti į Latviją. Pernai rugpjūčio 31 d. Tarptautiniame Vilniaus oro uoste muitinės pareigūnams atliekant į Rygą skrendančių keleivių kontrolę, tarnybinis šuo pažymėjo vieną jų – kolegą R. Stančiką.

Šis kategoriškai neigė turįs kvaišalų, tačiau tarnybinėse patalpose buvo apžiūrėtas.

Jam nusiavus kojines, abiejose buvo aptikta po nedidelį polietileno maišelį su gelsvos spalvos granulėmis. Be to, R. Stančiko lagamine pareigūnai rado metalinį apie 5 cm ilgio cilindrą su anga, kurioje aptikta baltos spalvos miltelių pėdsakų.

Specialistai patvirtino, kad kojinėse muitininkas slėpė narkotinę medžiagą heroiną, o cilindre būta kokaino.

Muitinės kriminalistai sulaikytąjį nugabeno į savo patalpas apklausti. Kabinete R. Stančikui buvo nuimti antrankiai, kad jis galėtų pasirašyti. Dėdama svarstykles į spintą, tyrėja pasielgė neapdairiai, be priežiūros palikusi įtariamąjį. Šis nesnaudė – čiupo nuo stalo kvaišalus ir ėmė juos ryti ir barstyti pro langą. Pareigūnė šios akimirkos nematė, ji tik pastebėjo, kad R. Stančikui artinasi prie praviro lango, o jam per rankas drimba seilės. Galop supratusi, kad mėginant sunaikinti įkalčius dalis heroino galėjo patekti į sulaikytojo organizmą, tyrėja iškvietė medikus.

Vyras čiupo nuo stalo kvaišalus ir ėmė juos ryti bei barstyti pro langą. Pareigūnė šios akimirkos nematė, ji tik pastebėjo, kad įkliuvęs muitininkas artinasi prie praviro lango, o jam per rankas drimba seilės...

Pasitelkus pagalbon policijos ekspertus, didžiąją dalį kvaišalų pavyko surinkti. Kruopščiai dirbę specialistai gryno ar su seilėmis sumišusio heroino fragmentų rado ant kabineto grindų, palangės, ant automobilių, stovėjusių po langu, stogų, ant aikštelės grindinio. Surinkus šiuos fragmentus nustatyta bendroji kvaišalų masė – 0,377 g.

Teismo medicinos specialistas patvirtino, kad R. Stančiko šlapime rasta morfino, 6-monoacetilmorfino ir kodeino. O tai įrodo, kad muitinės pareigūnas vartojo kvaišalus.

Nagrinėjant bylą teisme paaiškėjo, kad reiso į Rygą išvakarėse R. Stančikas sostinės Sodų gatvėje iš vieno asmens už 500 litų nusipirko nenustatytą kiekį, bet ne mažiau kaip 0,377 g heroino, nugabeno namo ir ten laikė iki skrydžio dienos.

Apklaustas teisiamojo posėdžio metu R. Stančikas kaltu prisipažino iš dalies. Teigė, jog prieš dieną iki sulaikymo pirkęs iki dviejų gramų heroino, kurį laikęs namuose. Skrydžio dieną kvaišalus subėręs į du maišelius ir paslėpęs kojinėse. Sakė pats nežinąs, kodėl taip pasielgęs, tačiau tvirtino tuo metu narkotikų nevartojęs, nors heroino yra bandęs.

Tikėjosi, kad jo prireiks, per atostogas užsienyje susitikus su draugais.

Teismas pabrėžė, kad sulaikytas kaltinamasis buvo valstybės statutinis tarnautojas, prisiekęs ištikimybę Lietuvos Respublikai ir pats savo veikloje privalėjęs užkirsti kelią kontrabandai ir kitiems muitinės pažeidimams. Be to, po sulaikymo jis bandė sunaikinti įkalčius, kas iš dalies jam pavyko. „Pastebėtina, kad ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis keitė savo parodymus, pirmos apklausos metu nepripažino kaltės, vėliau atsisakė duoti parodymus, apklausiamas teisme irgi nebuvo iki galo nuoširdus, neigė akivaizdžius faktus (pvz., dėl narkotikų vartojimo)“, – rašoma teisėjo Artūro Pažarskio priimtame nuosprendyje.

Teismas R. Stančiką pripažino kaltu pasikėsinus įvykdyti narkotinių medžiagų kontrabandą bei neteisėtai disponavus nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų neturint tikslo jų platinti (BK 259 str. 2 d.). Galutinė subendrinta bausmė buvusiam muitininkui – treji metai laisvės atėmimo. Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka, pažymima Vilniaus apygardos teismo vyriausiojo specialisto Gintauto Stalnionio pirmadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius