-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paauglės dramą narplios teismas

Iš keliasdešimties paauglių, pavertusių paskutinius 15-metės Bernadetos Ramaškaitės gyvenimo mėnesius pragaru, į teisiamųjų suolą pasodinti tik šeši. Likusiuosius nuo akistatos su Temide išgelbėjo jaunas amžius, tada jie dar neturėjo šešiolikos.
Geležinkelis
Kai nusižudė bendraamžių terorizuota R.Ramaškaitė, po traukinių ratais Jonavoje ir Žąsliuose mįslingai žuvo dar du paaugliai. / „Lietuvos žinių“ nuotr.
Temos: 1 Savižudybė

Jonavos Senamiesčio gimnazijos moksleivės B.Ramaškaitės gyvenimas nutrūko 2007-ųjų lapkričio 27-ąją. Tądien Jonavos geležinkelio stoties prieigose ji puolė po traukiniu. Tragedijos vietoje – ant garažų sienos buvo aptiktas paauglės atsisveikinimo laiškas. Tėvų prašyta nepykti vieno poeto žodžiais. Paauglės drama sukrėtė visa Lietuvą. Jos aplinkybių tyrimas užtruko daugiau kaip dvejus metus – dėl užsitęsusių ekspertizių.

Kalti visi

Buvo skirta ir velionės pomirtinė psichologinė–psichiatrinė ekspertizė. Specialistų klausta, ar nėra tiesioginio ryšio tarp jos gyvenimą lydėjusių konfliktų su bendraamžiais ir įvykusios tragedijos. Jiems buvo pateikti individualizuoti kiekvieno įtariamojo veiksmai. Specialistai atsakė, kad kiekvienas iš jų galėjo turėti tam įtakos, bet tragediją iš esmės lėmė priežasčių visuma. Tarp jų paminėti ir velionės asmenybės ypatumai, ir paauglystei būdingos ydos.

Bylą tyrę teisėsaugininkai prisipažino, kad jiems nepavyko nustatyti, kada tiksliai viskas prasidėjo. Pagal tai, kas nustatyta – per paskutinius 14 savo gyvenimo mėnesių velionė tris kartus viešai aiškinosi santykius su bendraamžiais. Pirmą kartą tai vyko dar 2006-ųjų rugsėjį netoli Jonavos Raimundo Samulevičiaus pagrindinės mokyklos, kurioje ji tada mokėsi, ir buvo įvertinta kaip viešosios tvarkos pažeidimas. Toks kaltinimas pateiktas tada ją sumušusiai vyresnei paauglei. Kaip ir kiti šios bylos kaltinamieji, šiandien ji – jau pilnametė. Mergina teigia tada sumušusi auką neva dėl to, kad ši ją melagingai apkalbėjusi.

Neatskleista iki šiol tik tai, kas prieš metus išniekino B.Ramaškaitės kapą. Velionės tėvų įsitikinimu, tai padarė kuris nors iš nuvariusiųjų dukrą į kapus.

Santykiams išsiaiškinti buvo pasirinkta transformatorinė, esanti tarp dviejų Jonavos pagrindinių mokyklų – jau minėtos R.Samulevičiaus ir Justino Vareikio, į kurią sumuštoji netrukus perėjo. Manoma, kad tai buvo susiję su minėtu incidentu.

Trečias kartas nemelavo

2007-ųjų vasarą B.Ramaškaitė įsivėlė į dar vieną konfliktą. Interneto svetainėje one.lt ji ėmė konfliktuoti su kita bendraamže iš Jonavos. Pastaroji šiandien teigia, kad dėl šio konflikto muštynės įvyko pačios Bernadetos iniciatyva – ši pirmoji pasiūlė tokį santykių aiškinimosi būdą.

Nustatyta, kad iš pradžių paauglės susikibo viename jau nugriautame vadinamojo Kosmonautų mikrorajono angare. Ten vieną 2007–ųjų liepos dieną susirinko apie 10 Jonavos paauglių. Šį kartą žiūrovų dirbtinai kurstytas incidentas buvo filmuojamas. Vėliau jo vaizdai išplatinti internete.

Incidentą filmavęs paauglys buvo vienintelis iš šios kompanijos, kurį pareigūnai nubaudė. Visi kiti dar neturėjo 16 metų. „Operatoriui Kipsui“ pritaikytas Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, numatantis atsakomybę už nedidelį chuliganizmą. Jo tėvai nubausti pinigine bauda.

Po dviejų mėnesių 15-metės vėl aiškinosi santykius prie Varnutės upelio tvenkinių. Bėgdama nuo paskui ją besivelkančio patyčių šleifo, B.Ramaškaitė vėl buvo pakeitusi mokyklą – perėjusi į Jonavos Senamiesčio gimnaziją. Šis santykių aiškinimasis baigėsi jai surengta masine egzekucija, kurią stebėjo apie 20 žiūrovų.

Iš pralaimėjusios dvikovą merginos buvo visaip tyčiojamasi. Ir vėl viskas buvo filmuojama, o 15-metę žeminantys vaizdai išplatinti internete. Prabėgus dviem mėnesiams nepilnametė nusižudė.

Išniekintas ir kapas

Kaltinimai dėl B.Ramaškaitės įžeidimo ir viešosios tvarkos pažeidimo pateikti 5 asmenims. Tarp jų bendraamžės, su kuria paauglė mušėsi, nebuvo. Kaip ir auka, ji dar neturėjo šešiolikos. Kaltinimai pateikti tik tiems paaugliams, kurie įvykio metu jau buvo sulaukę minėtojo amžiaus. Vieniems – už suduotą smūgį, kitiems – už įžeidžiamas replikas ir smurto kurstymą.

Dar dviejų paauglių, kuriems tada taip pat jau buvo sukakę 16 metų, atžvilgiu byla išskirta į atskirą tyrimą. Netrukus po incidento jie išvyko mokytis į užsienio koledžus. Tik po kurio laiko paaiškėjo, kad vienas išvykusiųjų – namie likusio įtariamojo dvynys.

Ir šį kartą neliko nenubaustas egzekuciją filmavęs 19-metis. Likusiųjų 11-os šio incidento dalyvių tėvai, kurių vaikus nuo teismo suolo išgelbėjo amžius, įspėti. Tik viena motina šią nuobaudą apskundė.

Neatskleista iki šiol tik tai, kas prieš metus išniekino B.Ramaškaitės kapą. Velionės tėvų įsitikinimu, tai padarė kuris nors iš nuvariusiųjų dukrą į kapus. Tačiau, anot šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusio Jonavos rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Vitalijaus Jaroščenkos, to įrodyti nepavyko. Kol kas nusižudžiusios 15-metės tėvai niekam nepateikė civilinio ieškinio dėl savo vienturtės netekties. Tačiau jie dar gali tai padaryti teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius