-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos SPA: algos vokeliuose ir atleidimai be darbuotojų žinios

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija patikrinusi įmonę, teikusią sveikatinimo ir grožio paslaugas poilsiautojams, nustatė, kad naujai atidarytas SPA centras naudojosi oficialiai atleistų darbuotojų paslaugomis ir mokėjo jiems neapskaitytą darbo užmokestį.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atlyginimą „vokeliuose“ įmonė išmokėjo 8 darbuotojams, „taupymo“ sumetimais be jų žinios atleistiems iš darbo. Apie galimus pažeidimus įmonėje sąmoningi mokesčių mokėtojai Mokesčių inspekciją informavo VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

Atleido darbuotojams nežinant

„Darbdavio akibrokštas – atleisti darbuotojus jiems nieko nežinant ir organizuoti įmonės darbą taip, tarsi žmonės dirbtų ir atlyginimą gautų legaliai – šokiravo darbuotojus.

Apgaulė išaiškėjo, kai viena iš specialisčių nutarė įsigyti verslo liudijimą veiklai ir sužinojo, kad darbdavio lėšomis nėra draudžiama. Išgirdę apie tai savo situacija pasidomėjo ir kolegos. Paaiškėjo, kad kai kurie iš jų ilgiau nei mėnesį dirba SPA centre, nors yra atleisti. Kilus nepasitenkinimui, dalis jų paliko įmonę“, – sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė, pabrėžusi, kad tokie atvejai reti, o didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir moka laiku.

Atleistiems darbuotojams – aerobikos treneriui, masažuotojai, kosmetologėms ir kt. – įmonės vadovas išmokėjo buvusiose darbo sutartyse nurodytą, tačiau oficialiai į įmonės buhalterinę apskaitą neįtrauktą atlyginimą, iš viso apie 2000 eurų sumą grynaisiais.

Dirbo 5 val. per savaitę

Paaiškinimuose darbuotojai teigė, kad algalapiuose jie nepasirašė, o vienas iš jų pripažino, kad sutiko su sąlyga, jog vietoj pilnos darbo dienos bus fiktyviai įdarbintas trumpesnei dienai, dalį atlyginimo išmokant „vokelyje“. Po kelias valandas per dieną oficialiai dirbo ir daugiau darbuotojų, o įmonės vadovui buvo nustatyta 5 val. darbo savaitės trukmė, t.y. po valandą per dieną, mokant minimalų darbo užmokestį.

Patikrinimo metu įmonės vadovas, bandęs kurti įvairias istorijas apie darbuotojų atleidimą, galiausiai pripažino, jog tokiu būdu siekė išvengti mokesčių. Jam gresia nemažos baudos – už kiekvieną nelegalų darbuotoją, teismo sprendimu, gali būti skirta iki 2896 eurų bauda ir iki 5792 eurų bauda už neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimą; gresia ir mokesčių administratoriaus nurodymas atsiskaityti tik negrynais pinigais. Be to, į valstybės biudžetą įmonei teks sumokėti nuslėptus mokesčius ir papildomai priskaičiuotas sumas.

Baudos – tūkstantinės

Klaipėdos AVMI šiemet ir pernai išaiškino 36 neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo „vokeliuose“ atvejus; nustatyta, kad neapskaitytą darbo užmokestį gavo daugiau nei ketvirtis tūkstančio darbuotojų; jiems išmokėto nepakaityto darbo užmokesčio suma – apie 330 tūkst. eurų. Atlikusi patikrinimus neapskaitytą darbo užmokestį išmokėjusiose įmonėse, Klaipėdos AVMI papildomai priskaičiavo apie 307 tūkst. eurų mokėtinų mokesčių, delspinigių ir baudų. Už šią sumą tris vasaras gėlėmis galima būtų puošti Klaipėdos miesto teritoriją.

Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus, taip pat ir neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimą „vokeliuose“ galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius