-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžyje – didėjantis neblaivių vairuotojų skaičius ir nauji kovos su smurtautojais būdai

Panevėžio apskrities VPK vadovybė žiniasklaidos atstovams pristatė pirmojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus. Susitikimo metu įvardytos sritys, kuriose situacija gerėja, tačiau kai kur fiksuojami ir didesni nusikalstamų veikų rodikliai nei pernai per tą patį laikotarpį.
Reido akimirka
Reido akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Per pimąjį šių metų ketvirtį Panevėžio apskrities policija gavo šiek tiek mažiau pranešimų – 10 982. Pernai tuo pačiu laikotarpiu užfiksuotas skaičius – 11 661. Nežymus pranešimų padidėjimas užfiksuotas Panevėžio mieste ir rajone, kituose apskrities miestuose pranešimų gauta mažiau.

Panevėžio apskrities VPK viršininkas Egidijus Lapinskas teigia, kad Panevėžio apskrities policininkų reagavimas į skubius A lygio įvykius pagerėjo – buvo planuota 81 procentas, pasiekti 96 procentai.

Per pirmuosius tris mėnesius policijos pareigūnai visoje apskrityje už administracinės teisės ir kelių eismo taisyklių pažeidimus surašė 8393 protokolus. Iš šių pažeidimų 2000 buvo užfiksuoti dėl viešosios tvarkos trikdymo.

Panevėžio aps. VPK nuotr./(iš kairės) Vidas Sabonis, Egidijus Lapinskas, Mindaugas Ambraziūnas
Panevėžio aps. VPK nuotr./(iš kairės) Vidas Sabonis, Egidijus Lapinskas, Mindaugas Ambraziūnas

Išaiškinama daugiau girtų vairuotojų, bet daugėja ir jų sukeltų avarijų

Šiemet per pirmąjį ketvirtį kilo daugiau eismo įvykių. Sužeistų žmonių skaičius taip pat padidėjo, tačiau tragiškų baigčių fiksuota ne tiek daug, kaip pernai.

Dažniausios priežastys, kurios lemia eismo įvykius, tai vairuotojų nesugebėjimas atsižvelgti į oro sąlygas ir pasirinkti tinkamą greitį.

Praėjusių metų pirmas ketvirtis nusinešė 9 žmonių gyvybes, šiemet per avarijas žuvo 7. Iš jų trys žuvo Panevėžio mieste ir rajone. Labai nesėkminga metų pradžia buvo Pasvalio rajone, kur jau žuvo keturi žmonės.

„Dažniausios priežastys, kurios lemia eismo įvykius, tai vairuotojų nesugebėjimas atsižvelgti į oro sąlygas ir pasirinkti tinkamą greitį. Tai viena iš pagrindinių priežasčių. Taip pat išlieka aktualūs ir dviratininkų bei pėsčiųjų, ignoruojančių atšvaitus ir šviesą atspindinčias liemenes, pažeidimai“, – sako Panevėžio aps. VPK viršininko pavaduotojas Mindaugas Ambraziūnas.

Taip pat aktuali išlieka ir neblaivių vairuotojų problema. Per pirmąjį ketvirtį buvo išaiškinti 217 asmenys, prie vairo sėdę girti. Pernai per tris mėnesius neblaivūs asmenys įvykdė 28 eismo įvykius, o šiemet avarijose jau dalyvavo 59 girti vairuotojai.

Vairuotojų sąmoningumas kyla ne taip greitai, kaip norėtume.

„Matome, kad prie vairo sėdančių neblaivių vairuotojų skaičius tikrai nemažėja, o auga. Patys matote, koks yra transporto srautas, todėl gana sudėtinga jame išskirti neblaivius vairuotojus.

Vykdome policines priemones – stabdome, tikriname automobilius, vykdome blokadas – reidus. Stengiamės tą informaciją viešinti, kad žmonės iš anksto pagalvotų apie pasėkmes. Tačiau matome, kad šioje vietoje vairuotojų sąmoningumas kyla ne taip greitai, kaip norėtume“, – kalba M.Ambraziūnas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Mindaugas Ambraziūnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Mindaugas Ambraziūnas

Smurtui artimoje aplinkoje išaiškinti – naujos priemonės

Pastebima, kad šiemet pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje gauta mažiau, bet pradėta daugiau ikiteisminių tyrimų. Per pirmąjį ketvirtį pradėta 340 ikiteisminių tyrimų iš 737 pranešimų apie galimą smurtą artimoje aplinkoje.

„Jei pažiūrėtume į statistiką Panevėžio mieste ir rajone, tai įvykių sumažėjo. Tačiau daugiau pradėta ikiteisminių tyrimų. Šiemet pradėjome 209 ikiteisminius tyrimus. Tai dvigubai daugiau nei pernai. Kokia priežastis? Pagreitintas procesas, kurį mes vadiname „turbo“ procesu.

Vien per šį mėnesį turime jau trylika tokių ikiteismininių tyrimų, kuriuose per 48 valandas visa medžiaga buvo atiduota teismui

Kas tai per procesas? Kai įvyksta smurtas artimoje aplinkoje, įtariamasis yra sulaikomas 48 valandoms. Per šį laiką surenkame visą medžiagą, smurtautoją perduodame teismui ir teismas jam paskiria bausmę.

Visa tai trunka ne ilgiau kaip dvi paras. Tai ir žmogiškųjų resursų taupymas ir greitas sprendimo procesas. Šis „turbo“ procesas yra labai efektyvus. Vien per šį mėnesį turime jau trylika tokių ikiteismininių tyrimų, kuriuose per 48 valandas visa medžiaga buvo atiduota teismui“, – kalbėjo Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariato viršininkas Vidas Sabonis.

Ne visi smurtautojai buvo vyrai. Registruoti penki atvejai, kai ranką prieš antrąją pusę kėlė moteris.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Vidas Sabonis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Vidas Sabonis

Nužudymai su organizuotu nusikalstamumu nesusiję

Pagal pradėtus ikiteisminius tyrimus vyraujantys Baudžiamojo kodekso straipsniai – vagystės, fizinio skausmo sukėlimas, viešosios tvarkos pažeidimai ir grasinimai.

Sunkių ir labai sunkių nusikaltimų skaičius išlieka stabilus.

Dažniausiai fiksuojami vagysčių būdai – turto pasisavinimas išdaužus transporto priemonės ar būsto langą. Dažniausiai vagiamos magnetolos, kompiuteriai, telefonai, akumuliatoriai ir, žinoma, pinigai.

Sunkių ir labai sunkių nusikaltimų skaičius išlieka stabilus. Šiemet, kaip ir per tą patį laikotarpį praėjusiais metais, buvo užregistruoti trys nužudymai. Visuose nusikaltimuose yra nustatyti įtariamieji. Visi įvykiai – buitinio pobūdžio ir konfliktų pasėkmės, todėl policija jų nesieja su organizuotu nusikalstamumu.

Pademonstravo naują kardomąją priemonę – apykoję

Susitikimo su žiniasklaida metu Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Ričardas Rotomskis pristatė intensyvios priežiūros vykdymo ir kontrolės naujovę – apykoję. Šią kardomąją priemonę sudaro 3 pagrindiniai komponentai: nešiojamasis GPS/GSM įrenginys, apykojė ir namų įrenginys.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ričardas Rotomskis demonstruoja apykoję
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ričardas Rotomskis demonstruoja apykoję

Ji pasižymi atsparumu vandeniui, karščiui, šalčiui, smūgiams ir kitiems aplinkos veiksniams. Tai prie kontroliuojamo asmens kojos tvirtinama elektroninė stebėjimo priemonė, perduodanti informaciją stacionariam elektroniniam stebėjimo įtaisui apie kontroliuojamo asmens buvimo vietą.

Asmuo, kuriam bus paskirta ši kardomoji priemonė, privalės laikytis dienotvarkės reikalavimų. Pažeidus ją ar nusisegus apykoję, stebėjimo sistema iš karto fiksuos šį pažeidimą. Prietaisų kontrolę visą parą užtikrins apskrities, kurioje įtariamajam nustatytos buvimo sąlygos, operatyvaus valdymo padalinių pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius