Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasieniečiai į Lietuvą neįleido radioaktyvių malkų krovinių

Pasieniečiai neleido į Lietuvą iš Baltarusijos įvažiuoti dviem krovininiams automobiliams, kuriais gabentos malkos skleidė padidintą radioaktyvų foną. Norma buvo viršyta daugiau kaip du kartus.
Radioaktyvu
Radioaktyvu. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba informuoja, kad trečiadienį apie vidurnaktį VSAT Varėnos rinktinės Tribonių užkardos pareigūnai Šalčininkų kontrolės punkte užfiksavo, kad iš Baltarusijos įvažiuojant krovininiam automobiliui MAN suveikė stacionarus radiacijos matavimo įrenginys. Šis pasieniečių, punktuose atliekančių radiacijos kontrolę, įrenginys fiksuoja, ar pro jį pravažiuojantys automobiliai ir jais gabenami kroviniai neskleidžia padidintos radiacijos.

VSAT pareigūnai sulaikė automobilį, kuriuo buvo gabenamos malkos ir kurį vairavo 25-erių Baltarusijos pilietis. Pasieniečiai automobilį papildomai patikrino ir nešiojamais radiacijos matavimo prietaisais bei nustatė, kad vežamo krovinio jonizuojančios spinduliuotės lygis siekia apie 50 mikrorentgenų per valandą radiacinį foną. Leistinas fonas yra daugiau kaip dusyk mažesnis - 20 mikrorentgenų.

Nepraėjus valandai į Šalčininkų punktą įvažiavo dar vienas krovininis automobilis MAN, vairuojamas 26-erių Baltarusijos piliečio. Jis taip pat vežė malkas. Vėl suveikė stacionarus radiacijos matuoklis, o su nešiojamais prietaisais pasieniečiai nustatė tokį patį normas viršijantį krovinio radiacinį foną - 50 mikrorentgenų.

Abiem vairuotojams ir jų automobiliams VSAT pareigūnai neleido įvažiuoti į Lietuvą ir juos sulaikė. Pagal nustatytą tvarką apie įvykį buvo pranešta Radiacinės saugos centrui.

Nuspręsta neleisti krovinių įvežti į Lietuvą. Pasieniečiai abiem baltarusiams surašė atsisakymus leisti atvykti kertant sieną. Užsieniečiams buvo nurodyta apsisukti ir su malkomis grįžti į savo šalį.

Netrukus abu vyrai su savo krovininiais automobiliais išvyko į Baltarusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius