-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per pusmetį iš Lietuvos įkalinimo įstaigų lygtinai paleisti 556 asmenys

Įsigaliojus naujam Probacijos įstatymui, visose 11 Lietuvos įkalinimo įstaigų pradėjo veikti 14 lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų komisijų (Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje – 3, Laisvės atėmimo vietų ligoninėje – 2). Jose pusė atstovų dirba iš organizacijų ar visuomenės atstovų, nesusijusių su bausmių vykdymo sistema.
Laikinojo sulaikymo kambariai policijos komisariate
Grotos / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Nuo praėjusių metų liepos 1 d. įsigaliojus šiam įstatymui, iš Lietuvos įkalinimo įstaigų iki metų pabaigos, t.y. per pusmetį, lygtinai paleisti  556 asmenys.

Daugiausia nuteistųjų lygtinai paleista iš Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos – 225. Iš Marijampolės pataisos namų neatlikę visos bausmės į laisvę išėjo 139 asmenys, iš Panevėžio pataisos namų – 50, iš Alytaus pataisos namų – 33, iš Vilniaus pataisos namų – 30 nuteistųjų.

Per pusmetį iš įkalinimo įstaigų lygtinai paleista 16 asmenų, kuriems taikoma intensyvi priežiūra (uždėtos specialios apyrankės).

Nuo praėjusių metų liepos 1 d.  į laisvę lygtinai išeiti gali tik tie asmenys, kurie noriai stengiasi grįžti į visuomeninį gyvenimą bei jau atliko didžiąją dalį bausmės ir nekelia grėsmės visuomenei. Tuo tikslu yra vertinama, kaip nuteistasis elgėsi bausmės atlikimo metu, kaip noriai ir kiek dalyvavo įvairiose pataisos programose, kaip psichologai ar probacijos pareigūnai vertina jo elgesio pokyčius, ar nuteistasis palaiko santykius su šeima ir rūpinasi artimaisiais, ar stengiasi atlyginti padarytą žalą (jei tokia buvo) ir pan. Išleidžiamiems anksčiau laiko lygtinai asmenims specialios komisijos taip pat nustato ir griežtus įpareigojimus – pvz. mokytis, atlikti viešuosius darbus, tam tikru laiku būti namuose ir kt. – bei atidžiai stebi kaip jų laikomasi.

Kiekvienam probuojamajam, atsižvelgiant į nustatytą riziką padaryti naują nusikalstamą veiką, sudaromas individualus  priežiūros planas. Plane numatomos individualizuotos resocializacijos ir integracijos į visuomenę priemonės, probuojamajam asmeniui taikomos pažangios, Europoje pripažintos ir Lietuvoje aprobuotos elgesio korekcijos programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius