Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Per sekmadienio ryto reidą „Ford“ vairuotojas įpūtė 0,44 promilės: ar išgelbės paklaida arba kraujo tyrimas?

Šį ilgojo savaitgalio rytą sostinės kelių policija vėl masiškai tikrino vairuotojų blaivumą. Sekmadienį reidas vyko Molėtų plente ties viena dujų įranga prekiaujančia firma. Pareigūnams įkliuvo du pažeidėjai. Vienas jų itin apmaudžiai viršijo leistiną 0,4 promilės apsvaigimo ribą. Ar „Ford Galaxy“ vairuotojui dar yra šansų išlipti sausam iš balos?
Kelių policijos reidas
Kelių policijos reide įkliuvęs „Ford Galaxy“ vairuotojas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Daugumai Molėtų plente patikrintų vairuotojų Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Kelių patrulių rinktinės pareigūnai jokių pretenzijų neturėjo.

Nepasisekė tik automobilius „Ford Galaxy“ ir „Peugeot 607“ vairavusiems vyrams. Pastarasis į alkoholio matuoklį įpūtė 0,78 promilės ir dėl to, kad neįvertino apsvaigimo, gali kaltinti tik pats save.

O prie „Fordo“ vairo sėdėjęs vyriškis gali guostis, kad šįryt nuo jo nelemtai nusisuko fortūna – vos kelios šimtosios promilės dalys būtų išgelbėjusios jį nuo visų gresiančių nemalonumų.

15min nutarė operatyviai įvertinti „Ford Galaxy“ teisinę perspektyvą: ar verta šiuo atveju kalbėti apie alkoholio matuoklio rodmenų paklaidą ir ar gali vairuotoją išgelbėti kraujo tyrimas.

Į pirmąjį klausimą galima atsakyti labai konkrečiai.

Šiuo atveju vairuotojo blaivumas buvo tikrinamas profesionaliu policijos naudojamu alkoholio matuokliu „Drager Alcotest 6810“. Jo techninėje dokumentacijoje nurodoma, kad paklaida, kai užfiksuotas iki 1,00 promilės neblaivumas, yra ± 0,017 promilės.

Aritmetika paprasta: net ir pritaikius šį dydį Molėtų plente sustabdyto vairuotojo naudai, lieka 0,423 girtumas.

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 422 straipsnio 5-asis punktas numato: Transporto priemonių vairavimas, kai tai daro neblaivūs (nustatytas lengvas neblaivumas (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės)) vairuotojai, užtraukia baudą vairuotojams nuo 300 iki 450 eurų. Be to, už šio straipsnio 5 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vienerių metų iki 1,5 metų.

Duomenų, ar „Ford Galaxy“ vairuotojas per valandą nuo jo patikrinimo nuvyko į medicinos įstaigą pasitikrinti kraujo, 15min neturi. Bet kokiu atveju čia galimi tik teoriniai pamąstymai.

Jei vyriškis alkoholį vartojo išvakarėse, tikėtina, kad jo koncentracija laikui bėgant organizme mažėja. Vadinasi, per kraujo tyrimą, atliktą bent šiek tiek vėliau, jis turėtų šansų „tilpti“ į 0,4 promilės ribą. Jei kartais vairuotojas svaigalais pasivaišino pusryčiams, manytina, kad kraujas parodytų dar didesnius skaičius, nes praėjus laikui alkoholio į kraują būtų įsisavinta daugiau.

Jei byla pasiektų teismą su prieštaringais įrodymais, viską išsiaiškinti ir įvertinti tektų teisėjui. Temidės tarnai turi teisę priimti sprendimą, kaip patys mėgsta sakyti, pagal savo vidinį įsitikinimą. Jei kraujo tyrimas dar rodytų 0,3 ar 0,4 promilės dalių apsvaigimą, teismas galėtų vertinti, kad vyras tuo metu, kai vairavo, dar buvo apsvaigęs, kita vertus, šis formalus rodmuo vairuotojui jau būtų palankus.

Jei kartais pavyktų gauti medikų pažymą apie nulį promilių kraujyje, tikėtina, kad bylą tektų be didesnių išvedžiojimų nutraukti. Esama pavyzdžių (garsusis vilniečio Žilvino Rumino atvejis), kuomet policija alkoholio matuokliu fiksuoja įspūdingus girtumo skaičius, tačiau teismas vadovaujasi pažyma iš medikų apie visišką vairuotojo blaivumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius