Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po Ritos Bričkuvienės gyvybę Aukštupėnuose nusinešusios vėtros artimieji ieško kaltininkų

Šeštadienio vakarą visoje šalyje siautėjusi vėtra pridarė ne tik nuostolių, bet ir nusinešė vieną gyvybę. Lūžtantis medis prispaudė ir mirtinai sužalojo Kupiškio rajono, Aukštupėnų kaimo, gyventoją. Moteris žuvo prie pat savo namų, kai išėjo į kiemą pasižiūrėti vėtros aplaužyto dvikamienio medžio. Netikėtai lūžo antrasis medžio kamienas, kuris ir užmušė moterį. Be motinos liko penkių mėnesių dukra. Kamienas taip pat prispaudė ir sužalojo ugniagesį.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Egidijaus Krikščiūno nuotr.

Sekmadienį toje vietoje, kur žuvo moteris, degė žvakutės. Vos už keliolikos metrų nuo įvykio vietos gyvenantys artimieji dar negalėjo susitaikyti su mintimi, kad 39-erių metų Ritos Bričkuvienės tarp jų jau nebėra.

Įvykio vietoje sutiktas žuvusiosios brolis sielvartavo dėl sesers netekties. Sigitas Grigaliūnas prisiminė, kad jo seseriai apie nulaužtą medį pranešė motina, kuri kaip tik tuo metu, kai lūžo pirmas kamienas, ėjo pas kaimynę. Grįžusi namo motina apie tai papasakojo dukrai. Pastaroji nusprendė vėtros padarinius apžiūrėti iš arčiau.

Anot pašnekovo, vėtros nulaužtą medį buvo planuojama pjauti. Deja, uždelsta buvo per ilgai.

„Šitą medį jau seniai reikėjo nupjauti. Jis menkavertis, supuvęs. Sakėme apie tai ir seniūnui. Jis pažadėjo pjovimo darbus suorganizuoti vėliau, bet viskas buvo atidėliojama. Gatvė čia taip pat neapšviesta, nieko nesimato. Tikrai ieškosime teisybės. Seniūnas turėtų prisiimti atsakomybę“, – sakė žuvusiosios brolis Sigitas Grigaliūnas.

Egidijaus Krikščiūno nuotr./Įvykio vietoje
Egidijaus Krikščiūno nuotr./Įvykio vietoje

Tuo metu Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas su tokiais kaltinimais nesutinka ir teigia, kad šis kelias jam nepavaldus. Seniūnas tvirtina, kad dėl šio medžio pjovimo į jį taip pat niekas nesikreipė.

„Aš neturiu teisės tų medžių pjauti. Visi medžiai yra arba kelio zonoje, arba privačioje valdoje. Jei tai medis privačiame sklype, medį prižiūrėti ir jį pjauti gali pats valdos savininkas. Kam priklauso šis medis – dabar pasakyti negaliu. Reikėtų matuoti. Mano manymu, šis medis stovėjo kelio zonoje, tad už jo priežiūrą atsakingi regiono keliai. Mūsų gyvenvietėje tikrai daug senų medžių. Prieš dvejus metus nemažai medžių išpjovėme, tačiau visi darbai vyko kitoje kelio pusėje“, – tvirtino Kupiškio seniūnas.

Kupiškio seniūnas Julius Vytautas Semėnas svarstė, kad dėl nelaimės kalčiausia pati žuvusioji. Anot vyro, pastebėjusi vieną nulaužtą kamieną moteris turėjo suprasti, kad toks pats supuvęs yra ir antras kamienas, kuris taip pat gali netikėtai lūžti.

„Kodėl jai ten reikėjo eiti? Žmonės juk niekuo nepagelbės ugniagesiams. Nelaimę lėmė neatsargumas. Labai skaudi nelaimė, dar vakar pareiškiau užuojautą šeimai“, – tvirtino Julius Vytautas Semėnas.

Egidijaus Krikščiūno nuotr./Įvykio vietoje
Egidijaus Krikščiūno nuotr./Įvykio vietoje

Žuvusiosios brolis Sigitas Grigaliūnas kaltinimų pažėrė ne tik seniūnui, bet ir vėtros padarinius šalinusiems ugniagesiams gelbėtojams.

Vyras teigė, kad dėl nelaimės atsakomybę turėtų prisiimti ir ši specialioji tarnyba, kurios darbuotojai, anot pašnekovo, neužtikrino saugumo ir neapskaičiavo, kokią teritoriją atitverti stop juosta. Žuvusiosios brolio teigimu, ugniagesiai nepagalvojo, kad antrasis kamienas irgi gali lūžti.

Egidijaus Krikščiūno nuotr./Įvykio vietoje
Egidijaus Krikščiūno nuotr./Įvykio vietoje

Lūžtantis antrasis kamienas tą vakarą prispaudė ne tik moterį, bet ir vieną iš dirbusių ugniagesių. Jam mirtinų sužalojimų išvengti pavyko. Šiuo metu Panevėžyje gydomas ugniagesys tvirtina, kad žuvusi moteris buvo perspėta nesiartinti prie medžio, tačiau šių nurodymų ji nepaisė.

„Medis nukrito man ant galvos ir peties. Buvau su šalmu. Jis mane apsaugojo. Kolega sakė, kad medis net numušė šalmą. Po smūgio aš praradau sąmonę. Į vietą su kolega atvykome dviese. Aš kaip skyriaus vadas pradėjau žvalgybą. Nuėjau prie medžio šaknų ir pastebėjau, kad kamienas išpuvęs. Kolega pradėjo kamieno pjaustymo darbus, o aš ėjau link automobilio ir ketinau pradėti tverti teritoriją stop juosta, nes tolumoje pastebėjau, kad pradeda rinktis žmonės. Man einant iki automobilio iš kažkur atsirado moteris. Aš sugrįžau ir liepiau jai pasitraukti. Tuo metu lūžo medis, aš dar pribėgau prie moters, norėjau jai padėti, bet praradau sąmonę. Atsibudau greitosios pagalbos automobilyje. Kad moteris žuvo sužinojau tik tada, kai mane atvežė į Panevėžį“, – teigė ugniagesys gelbėtojas Mindaugas Anikevičius.

Ugniagesys tvirtina, kad į bet kokį įvykį dažnai susirenka būriai žiūrovų, kurie jokių nurodymų nepaiso. Smalsuolių, norinčių mobiliaisiais telefonais įamžinti įvykį nesustabdo nei stop juostos, nei pareigūnų perspėjimai.

Anot ugniagesio, šios nelaimės pagrindine priežastimi ir tapo moters smalsumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius