Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Policijai pasidavęs P.Rastenis davė parodymus, pareigūnai aiškinsis, kas padėjo jam slapstytis

Ketvirtadienį pasistūmėjo į priekį rezonansinis ikiteisminis tyrimas, susijęs su kruvinu konfliktu sostinės Žirmūnų rajone, kai vienas automobilyje „Volvo“ pietavęs vyras buvo nudurtas, o kitas sužeistas. Penktadienį teismas spręs, ar yra pagrindas policijai pasidavusį įtariamąjį P.Rastenį laikyti suimtą. Dar vėliau tyrėjai ketina pasidomėti, kas galimai padėjo nužudymu įtariamam 33 metų vilniečiui slapstytis.
Paulius Rastenis
Paulius Rastenis / 15min montažas

10 parų kažkur tūnojęs, ieškomiausiu įtariamuoju tapęs ir teisėsaugos galimybėmis jį surasti suabejoti privertęs Paulius Rastenis trečiadienio pavakarę netikėtai pats žengė per Vilniaus 1-ojo policijos komisariato slenkstį.

Šis sostinės pareigūnų padalinys įsikūręs visai netoli tos vietos, kur vasario 13-ąją susiklostė lemtingi įvykiai.

Užpraeitą pirmadienį per pietus, 12 val. 30 min., Vilniuje, Žirmūnų g., namo kieme, per konfliktą P.Rastenis peiliu sužalojo kitus vyrus: vieną, gimusį 1984 m. (durtinės žaizdos krūtinėje ir klube), ir kitą, gimusį 1989 m. (durtinės žaizdos nugaroje), kurie dėl sužalojimų paguldyti į ligoninę.

Tą pačią dieną 13 val. 55 min. vyresnysis iš nukentėjusiųjų ligoninėje mirė, našlaičiais liko du mažamečiai. O P.Rastenis pabėgo ir pasislėpė.

Komisariato duris pravėręs P.Rastenis prisistatė vardu ir pavarde, pasakė, kad yra tas, kurio ieško.

Pareigūnai savo ruožtu vilnietį informavo, kad jis, kaip įtariamasis, yra sulaikomas.

P.Rastenis į nuovadą atvyko vienas. Atsivesti advokato jam ir nebuvo prasmės.

„Įtariamasis buvo patalpintas į laikinojo sulaikymo kamerą, prieš tai apžiūrėtas, ar neturi draudžiamų, pavojingų daiktų. Tada iš specializuoto padalinio atvyko kiti pareigūnai, kurie jį išsivežė“, – 15min papasakojo Vilniaus apskrities policijos 1-ojo komisariato viršininkas Gintaras Barzdukas.

Vilniaus apskrities VPK nuotr./Laikinojo sulaikymo kambariai policijos komisariate
Vilniaus apskrities VPK nuotr./Laikinojo sulaikymo kambariai policijos komisariate

Vakarą ir naktį įtariamasis praleido areštinėje. Pareigūnai pradėjo skaičiuoti 48 valandas nuo jo pasidavimo policijai pradžios.

Viena vertus, kol jis slapstėsi, teismas už akių jau buvo paskyręs P.Rasteniui kardomąjį suėmimą. Tačiau griežčiausios kardomosios priemonės galiojimo terminas iki šiol nėra numatytas.

Tai reiškia, kad vėliausiai iki penktadienio vakaro prokuratūros atstovai turės kreiptis į ikiteisminio tyrimo teisėją, o teismas turės lemti P.Rastenio likimą.

Vilniaus apskrities policijos nuotr./Paulius Rastenis
Vilniaus apskrities policijos nuotr./Paulius Rastenis

Bylą kuruojantis Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Rolandas Imbrasas 15min sakė, kad formaliai P.Rastenis nebūtinai turi likti suimtas. Jei pagal naujausius tyrimo duomenis įtariamajam pakaks švelnesnės kardomosios priemonės arba nereikės jokios, teoriškai jis gali būti paleistas.

Tačiau praktiškai sunku įsivaizduoti, kad sunkiais nusikaltimais įtariamas ir dar nuo teisėsaugos ilgokai slapstęsis vyras nekeliaus į Lukiškes. Maksimalus teismo valia galimas jo suėmimo terminas yra 3 mėnesiai.

Beje, ar pareigūnai aiškinsis ir analizuos, kur slapstėsi įtariamasis, o tuo pačiu – kaip dirbo kriminalistai, jo nerasdami?

„Manau, ateityje tai gali būti aktualu. Kol kas koncentruojamės į kitus dalykus,“ – teigė prokuroras R.Imbrasas.

P.Rastenis pastaruoju metu bendradarbiauja su pareigūnais ir iš esmės padeda tyrimui: pateikia savąją įvykių versiją, atsakinėja į kylančius klausimus.

Prokuroras sakė, kad ateityje turėtų būti nustatyta, kaip slaspstėsi įtariamasis. Jei paaiškėtų, kad kažkas padėjo jam tai daryti – pagalbininkų vaidmuo galėtų būti irgi įvertintas kaip nusikalstama veika, reikalaujančia baudžiamosios atsakomybės.

R.Imbrasas pripažino, kad P.Rastenis pastaruoju metu bendradarbiauja su pareigūnais ir iš esmės padeda tyrimui: pateikia savąją įvykių versiją, atsakinėja į kylančius klausimus.

Būtent tai šiuo metu yra tyrėjų prioritetas: išsiaiškinti kruvino incidento Žirmūnuose priežastis, tikslią eigą ir kitas aplinkybes.

Įtarimų sulaukęs P.Rastenis įgijo teisę turėti advokatą. Jei negalėtų ar nenorėtų samdyti teisininko pats – gynėją paskirtų valstybė.

15min žiniomis, penktadienį įtariamojo laukia kelionė į teismą. Bus sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės. Jei norės matyti P.Rastenį suimtą, prokuratūros atstovai jo suėmimo būtinybę turės motyvuoti.

Jei vėliau teisme būtų įrodyta, kad P.Rastenis nukentėjusiuosius užpuolė iš chuliganiškų paskatų, jam grėstų laisvės atėmimas iki 20 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius