Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 29 /10:12

Policijos smūgis narkomafijai: tyrimas dėl narkotikų platinimo virto tarptautine operacija Graikijoje

Penktadienį Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu Kauno apskrities VPK ir Kauno apygardos prokuratūros atstovai atskleidė neeilinio tyrimo detales. Narkotikų platinimo atvejį tyrę pareigūnai užsikabino už siūlo galo ir kartu su kolegomis surengė tarptautinę operaciją.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai kartu su Kauno apygardos prokuratūros prokurorais, atlikdami tyrimą dėl elektroninėje erdvėje platinamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, išaiškino asmenis, kurie internetinėse platformose galimai vykdė narkotinių medžiagų gamybos mokymo ir kvaišalų platinimo veiklas. Tarp pirkėjų galimai buvo ir nepilnamečių.

Internetinę erdvę stebėję Lietuvos policijos pareigūnai nustatė, kad narkotinės medžiagos į mūsų šalį patenka iš Graikijos. Buvo nuspręsta susisiekti su Graikijos pareigūnais ir pagal lietuvių pateiktą informaciją Graikijoje buvo išaiškinta narkotikų laboratorija, sulaikyti penki įtariamieji, kurie narkotines medžiagas tiekė ne tik į Lietuvą bei kitas Europos sąjungos valstybes, bet ir į Jungtines Amerikos valstijas, Australiją.

VIDEO: Graikijoje sulaikyta narkomafija: narkotinės medžiagos iš ten pateko ir į Lietuvą

„Nuo gegužės mėnesio pradėti tyrimai, dėl skirtingų asmenų daromų nusikalstamų veikų. Tai yra atsisiuntimo ir galimai prekybos sintetiniais narkotikais Lietuvoje. Buvo nustatyti penkiolika asmenų. Jauniausiam yra 16 metų, kuris galimai prekiavo su bendraamžiais. Įtariamieji sulaikyti įvairiuose Lietuvos miestuose – Kaunas, Vilnius, Elektrėnai, Pasvalys, Ukmergė.

Išimtos narkotinės medžiagos – įvairių rūšių sintetiniai narkotikai, kanapės. Išimta grynųjų pinigų virš 20 tūkstančių, kriptovaliutos. Tyrimo metu nustatyta, iš kur gaunami narkotikai, kaip patenka į Lietuvą, buvo vykdoma stebėsena. Su kolegomis buvo padarytas bendras tyrimas ir jo metu nustatyta asmenys kurie gamino ir tiek narkotines medžiagas praktiškai visai Europai“, – sakė Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Aleksej Gubenko.

Sukti, tačiau išnarplioti keliai internetinėse erdvėse

Tarptautinio tyrimo metu nustatyta, kad narkotinių medžiagų pardavėjai Lietuvoje įgyja narkotines medžiagas per internetinių platformų kanalus ir slaptas interneto prekyvietes, aprūpinančias kvaišalais kelias Europos šalis. Tiriant platintojų veiklą, šių metų gegužės – rugsėjo mėnesiais buvo pradėti 8 ikiteisminiai tyrimai, nustatyta ir sulaikyta 15 asmenų, kurie Lietuvoje galimai vertėsi narkotinių medžiagų platinimu.

Sulaikyti asmenys narkotines medžiagas galimai įsigydavo dideliais kiekiais iš tų pačių šaltinių, atsiskaitant kriptovaliutomis, o vėliau šias medžiagas galėjo platinti minėtų kanalų pagalba – paliekant narkotines medžiagas sutartoje vietoje. Tarp sulaikytųjų yra ir nepilnametis, kuris narkotinių medžiagų platinimu galimai vertėsi ugdymo įstaigose.

Kratų metu rastas kiekis nebevirto tūkstantinėmis dozėmis

Atlikus daugiau nei 20 kratų, rasta sintetinių narkotinių medžiagų bei kanapių auginimo vieta. Iš kai kurių pareigūnų rastų sintetinių narkotinių ir psichotropinių medžiagų, jas skiedžiant, yra gaminami garinimui skirti „Smile“ psichotropiniai skysčiai. Įtariama, kad iš kratų metu rastų narkotinių medžiagų buvo galima pagaminti apie dešimt tūkstančių dozių.

Už tai gresia ir laisvės atėmimas iki gyvos galvos

Tyrimo metu taip pat buvo nustatyti narkotinių medžiagų Lietuvos prekeiviams tiekimo būdai iš Graikijos bei slaptų kanalų, kuriais buvo vykdoma prekyba, dalyviai.

Bendradarbiaujant su Europolu ir Graikijos teisėsauga, dalinantis svarbia informacija, Graikijoje buvo nustatyta narkotinių medžiagų gamybos laboratorija ir su tuo susijusi grupuotė.

„Pirmiausia noriu pasveikinti Lietuvos policiją su puikiu darbu ir bendradarbiavimo rezultatu, kurio metu pavyko išaiškinti sintetinių narkotikų gamintojus ir platintojus. Operacijos metu rasta laboratorija, sulaikyti penki asmenys.

Sulaikymo metu konfiskuota daugiau nei 50 kilogramų sintetinių narkotikų. Jie šiuos narkotikus platino ne tik Europoje, bet ir JAV, Australijoje. Taip pat konfiskavome daugiau bei 125 tūkstančius eurų, prabangius automobilius“, – sakė nuotoliniu būdu prisijungęs Graikijos pareigūnų atstovas.

Graikijoje įtariamiesiems gresia bausmė iki gyvos galvos, Lietuvoje – laisvės atėmimas iki 15 metų.

Nepilnamečiams – padidintas pareigūnų dėmesys

Pareigūnai atkreipia dėmesį, jog pastaruoju metu stebimas narkotinių medžiagų ir elektroninių cigarečių bei jų papildų vartojimo paplitimas tarp nepilnamečių asmenų. Siekiant užkardyti narkotinių medžiagų platinimą nepilnamečiams Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje, organizuota ilgalaikė prevencinė priemonė „Narkotinės ir psichotropinės medžiagos tarp nepilnamečių“. Vykdant šią priemonę įsitraukė įvairūs Kauno apskrities policijos padaliniai – kriminalinės policijos padaliniai, teritoriniai policijos komisariatai, bendruomenės pareigūnai.

Tokios ir panašios prevencinės priemonės, skirtos užtikrinti viešąją tvarką, užkardyti nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinių medžiagų vartojimu ir platinimu, nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, vartojančius ir platinančius narkotines medžiagas. Jų metu patruliuojama mokymo įstaigų teritorijose, jų prieigose bei kitose nepilnamečių susibūrimo vietose. Taip pat vedamos prevencinės priemonės – susitikimai su švietimo įstaigų administracija, savivaldos pareigūnais, bendruomenėmis, švietėjiškos priemonės – prevenciniai, asmeniniai pokalbiai su probleminiais nepilnamečiais, jų tėvais ar globėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius