Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš dešimtmetį nužudyto visaginiečio istorijos atomazga – nuosprendis žudikų trijulei

Penktadienį Panevėžyje paskelbtas nuosprendis dėl 2004 metais Visagine įvykusios žmogžudystės. Šis nusikaltimas buvo atskleistas praėjus dešimtmečiui nuo jo įvykdymo. Trims vyrams, teismo pripažintiems kaltais dėl tyčinio nužudymo organizuotoje grupėje, skirtos 15-20 metų laisvės atėmimo bausmės.
Surakintos rankos
Surakintos rankos / Fotolia nuotr.

2005 metų pradžioje viena visaginietė kreipėsi į policiją dėl prieš keletą mėnesių dingusio sutuoktinio J.B.

Buvo paskelbta jo paieška, bet nepavykus nustatyti, kaip ir kokiomis aplinkybėmis vyras dingo, tyrimas buvo nutrauktas. Tai, kad J.B. buvo nužudytas, o jo kūnas užkastas Ignalinos rajone esančio Gražutės regioninio parko miške, buvo nustatyta tik po dešimtmečio.

2014 metų pabaigoje gavus svarbios informacijos, Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiosios prokurorės Nidos Grunskienės nutarimu ikiteisminis tyrimas dėl dingusio J.B. buvo atnaujintas ir tęsiamas dėl galimo nužudymo, nusikaltimo ar nusikaltimą padariusio asmens slėpimo ir nepranešimo apie nusikaltimą.

Panevėžio apygardos prokuratūroje atnaujintas ikiteisminis tyrimas vėliau perduotas Vilniaus apygardos prokuratūrai gavus informacijos, kad su šiuo nusikaltimu gali būti susiję sostinės nusikalstamo pasaulio atstovai.

Tolimesnį ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, o jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Sergejus Takvareli.

Atnaujinto ikiteisminio tyrimo metu buvo gautos specialistų išvados, apklausti liudytojai, atlikti kiti procesiniai veiksmai.

Buvo sulaikyti 3 įtariamieji – 38 metų visaginietis Jegoras Ščerbatiukas, 40-metis Sergejus Cepajevas, pastaruoju metu gyvenęs Didžiojoje Britanijoje ir 37 metų Aleksejus Babuškinas.

Šis Rusijos Federacijos pilietis pagal Europos Sąjungos orderį į Lietuvą buvo atgabentas iš Vokietijos. Visiems kaltinamiesiems buvo skirtos kardomosios priemonės – suėmimas, rašoma prokuratūros atstovų pranešime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, J.B. buvo nužudytas 2004 metų rudenį, Visagine esančiame garaže. Kaltinamieji įtarė, kad jis bendradarbiavo su teisėsaugos institucijų pareigūnais ir galėjo jiems suteikti informacijos apie narkotikų platinimą Visagino mieste, su kuriuo jie buvo susiję.

Duobę miške, kur buvo užkastas nužudytasis, jie iškasė prieš porą dienų iki žmogžudystės, pasidalijo vaidmenimis, susitarė, ką pasakos po aukos dingimo.

2003 metais pagal gautą operatyvinę informaciją Visagino mieste buvo išaiškinta organizuota grupė, platinusi narkotikus. Sulaikytoje ir vėliau nuteistoje grupuotėje buvo ir kaltinamojo S.Cepajevo brolis.

Tyrimo duomenimis, iš tiesų toje narkotikų byloje jokios informacijos J.B. pareigūnams nesuteikė, tik buvo apklaustas.

Tačiau kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje ir iš anksto parengę nužudymo planą, susidorojo su J.B. Duobę miške, kur buvo užkastas nužudytasis, jie iškasė prieš porą dienų iki žmogžudystės, pasidalijo vaidmenimis, susitarė, ką pasakos po J.B. dingimo.

Panevėžio apygardos teismas gruodžio 9 dieną visus tris teisiamuosius pripažino kaltais nužudžius J.B. dėl piliečio pareigų vykdymo, veikiant organizuotoje grupėje.

J.Ščerbatiukui teismas skyrė 18 metų, A.Babuškinui ir S.Cepajevui – 14 metų laisvės atėmimo bausmes.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Mindaugas Rimkaus teigimu, kaltinamiesiems nepavyko išvengti atsakomybės už nužudymą, nors nuo jo įvykdymo jau buvo praėjęs visas dešimtmetis. „Išaiškinus šį nusikaltimą, suradus nužudytojo palaikus, pagaliau buvo išsklaidyta nežinia, daugelį metų kamavusi be žinios dingusio vyro artimuosius“, – sakė prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius