-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prognozuotą nusikalstamumo šuolį stabdo policija ir pati visuomenė

Per 5 šių metų mėnesius bendras užregistruotų nusikalstamų veikų skaičius mūsų šalyje, lyginat su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, padidėjo 5,4 procento ir bendras jų skaičius sudarė 35 tūkst. 14 (2008 m. sausio- gegužės mėnesiais 33 tūkst. 208).
Policininkai
Policininkai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Policijos prognozės, skelbtos praėjusių metų rudenį, kad svyruojant šalies ekonomikai daugės turtinių finansinių nusikaltimų, dėka bendrų preventyvių policijos ir visuomenės pastangų pildosi nedidele dalimi.

Kaip praneša Policijos departamentas, nusikalstamos veikos nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams sudaro daugiau kaip pusę visų nusikalstamų veikų, užregistruojamų Lietuvoje, todėl jų skaičiaus pokyčiai labai įtakoja viso nusikalstamumo dinamiką. Pavyzdžiui, vagysčių skaičius, lyginant su praėjusiais metais, padidėjo beveik 3 procentais, tame tarpe vagysčių iš parduotuvių ir kitų prekybos vietų padaugėjo 25 procentais.

Užregistruotų sukčiavimų skaičius augo dar labiau – 46 procentais ir jų skaičius per aptariamą laikotarpį buvo 1 tūkst. 948. Šios nusikalstamos veikos yra bene labiausiai įtakojamos pokyčių šalies ekonomikoje ir su tuo susijusio gyventojų gerbūvio.

Registruotų nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, skaičius per 5 šių metų mėnesius yra 894 ir palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu yra didesnis beveik 14 procentų. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, šios rūšies nusikaltimai kriminologų yra priskiriami latentiniams. Todėl registruotas jų skaičius neatspindi realaus prekybos narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis masto, bet parodo teisėsaugos darbo rezultatus.

Policijos analitikai prognozuoja, jog pastaruoju metu bankams sumažinus verslo ir privačių asmenų kreditavimą, Lietuvoje gali atsirasti ar daugėti asmenų, kurie užsiims neteisėta finansine veikla, siūlydami paskolas. Tokia veikla gali susidomėti ir organizuotos nusikalstamos grupės, turinčios nusikalstamu būdu gautų grynųjų pinigų.

Kaip teigia policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, „nusikalstamumas yra sudėtingas socialinis reiškinys, kuris turi savo dėsningumus ir yra veikiamas aplinkos, tačiau dėl jo kompleksiškumo, prognozuoti pokyčius yra sudėtinga. Kita vertus, jei prioritetai nustatomi tinkamai ir imamasi reikiamų priemonių, prognozės gali ir nepasitvirtinti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius