-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra: privalomosios tarnybos kario mirties paslaptį gali atskleisti ekspertai

Prokuratūra pateikia visuomenei daugiau detalių apie kario savanorio mirties aplinkybių tyrimą. Tiriama ir galimai netinkamų medikų pareigų atlikimo aplinkybė. Esminio deontologinio ekspertinio tyrimo atsakymo tikimasi sulaukti iki šių metų pabaigos.
Lietuvos karių priesaika
Asociatyvinė iliustracija: Lietuvos karių priesaika / Vyr. eil. Agniaus Obadausko nuotr.

Reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią netikslią, visuomenę klaidinančią informaciją apie kario savanorio mirties aplinkybių ikiteisminį tyrimą, Generalinė prokuratūra pateikia tyrimo eigos santrauką:

Šių metų gegužės 16 d. Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad Kauno infekcinėje ligoninėje mirė nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys M. J.

Pirminė mirties priežastis – ūmus infekcinis susirgimas.

Lietuvos kariuomenės Karo policijos ikiteisminio tyrimo valdyboje 2016-05-16 buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kario mirties priežasties nustatymo, kurį kontroliuoja ir organizuoja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūra.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl kario M. J. mirties priežasties nustatymo. 2016-08-19 gautoje teismo medicinos ekspertų išvadoje nurodyta mirties priežastis, kuri neturi nieko bendro su viešai minima jersinioze.

Tiriama ir galimai netinkamų medikų tarnybinių pareigų atlikimo aplinkybė, todėl buvo nuspręsta skirti deontologinį ekspertinį tyrimą. Šis tyrimas paskirtas siekiant nustatyti gydytojų, dalyvavusių M.J. priėmimo ir gydymo procesuose galimai padarytus pažeidimus, kurie galėjo turėti įtakos dėl M. J. mirties.

Kol buvo laukiama specialisto išvados dėl mirties priežasties, (be kurios deontologinė ekspertizė neatliekama) buvo ruošiamasi deontoliginiam ekspertiniam tyrimui, t. y. su deontologais suderinti klausimai, surinkti visi kario savanorio M. J. medicininiai dokumentai, ekspertams pateikta santrauka apie byloje nustatytas reikšmingas aplinkybes ir gavus specialisto išvadą dėl mirties priežasties nustatymo tą pačią dieną išsiųsta užduotis atlikti deontologinį ekspertinį tyrimą.

Deontologinio ekspertinio tyrimo atsakymo tikimasi šių metų gruodžio pradžioje.

Papildomai yra išsiųstas raštas į Karinę medicinos tarnybą dėl tam tikrų aplinkybių patikslinimo. Taip pat, dar bus tikslinami liudytojų parodymai – daromos papildomos apklausos.

Ikiteisminiame tyrime nuo pat įvykio dienos iki dabar yra sistemingai dirbama ir šiuo metu yra apklausti 25 liudytojo statuso turintys asmenys. Bendraujama ir renkama informacija ir iš kitų, byloje liudytojo statuso neturinčių asmenų, nes šie nenurodė bylai reikšmingų aplinkybių. Kai kurie asmenys yra apklausti papildomai.

Surinkta visa medžiaga apie mirusiojo kario M. J. gydymo eigą – nustatyti tikslūs laikai, kada kreipėsi, kokiais laiko intervalais buvo gydomas, surinkti įrodymai, kokios būklės karys M. J. buvo pristatytas į gydymo įstaigą iš Ruklos PKSPC (yra filmuota medžiaga), surinkti visi jo medicininiai dokumentai, kuriuose matoma gydytojų gydymo taktika.

Gavus deontologinio ekspertinio tyrimo išvadą bus priimti atitinkami procesiniai sprendimai. Bylos tyrime visi procesiniai veiksmai buvo atliekami kaip įmanoma greičiau, tačiau daryti įtakos ekspertizės atlikimo laikui nei tyrėjas, nei prokuratūra negali.

Su kario mama I. J. buvo bendraujama telefonu, ji informuota apie sūnaus mirties priežastį ir ikiteisminiame tyrime paskirtą deontologinį ekspertinį tyrimą. Mirusio kario mama informuota, kad gali kreiptis dėl susipažinimo su bylos medžiaga ir informuota, kaip tai padaryti.

Vienas naujienų portalas ir viena televizija, viešindama informaciją, nesikreipė į prokuratūrą dėl duomenų, susijusių su šiuo ikiteisminiu tyrimu, pateikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius