Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prokurorų kaltinimus liudytojai dėl melagingų parodymų patvirtino teismas

Už melagingus parodymus 53 metų biržietei D.V. teks sumokėti daugiau kaip pusantro tūkstančio – 1 tūkst. 560 litų baudą – tokį sprendimą priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs nusikaltimų teisingumui baudžiamąją bylą ir patvirtinęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų kaltinimus. Valstybės kaltintojas siūlė skirti didesnę – trijų tūkstančių 900 litų baudą.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, melagingų parodymų davimu kaltinama liudytoja, apklausta vienoje nužudymo byloje, klaidino pareigūnus, tyrusius grupės bendrininkų padarytus labai sunkius nusikaltimus. Tokius pat kaltinimus melagingų parodymų davimu sudėtingą bylą tyrusiems prokurorams teko pateikti dar dviem asmenims. Buvo liudijama įtariamųjų naudai, nuslėptos kai kurios aplinkybės, norėta padėti išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Nors pareigūnai buvo įspėję, kad už melagingus parodymus gali tekti atsakyti baudžiamąja tvarka, tačiau liudytojos vėliau mėgino suklaidinti ir prokurorus. Vienai liudytojai taip pat teko atsakyti ir už tai, kad ji, sužinojusi apie įvykdytą labai sunkų nusikaltimą – nužudymą, be svarbios priežasties nepranešė teisėsaugos įstaigai arba teismui.

Įstatymas numato, kad kiekvienas asmuo, kuris galėtų žinoti kokių nors reikšmės bylai išspręsti turinčių aplinkybių, gali būti šaukiamas kaip liudytojas. Liudytojai, kaip ir visi kiti proceso dalyviai, gali pasinaudoti įstatymo numatytomis teisėmis,  tačiau privalėtų neužmiršti atitinkamų pareigų ir atsakomybės už jų nevykdymą.

Prokurorų teigimu, kartais sunku suprasti liudytojus, kurie, neprisidėję prie nusikalstamos veikos padarymo, neturėdami tam rimto pagrindo ar motyvo, duoda melagingus parodymus ir klaidina sudėtingą ikiteisminį tyrimą atliekančius pareigūnus. Liudytojo parodymai vertinami kartu su kitomis ikiteisminio tyrimo medžiagoje nustatytomis aplinkybėmis, kurių tyrimas atskleidžia, ar apklaustas asmuo galėjo duoti melagingus parodymus. Todėl asmenys, duodami melagingus parodymus, turėtų nepamiršti, kad ir patys, slėpdami įtariamuosius ir jiems padėdami, gali sulaukti baudžiamosios atsakomybės.

Įstatymas tam, kas davė melagingus parodymus, numato laisvės atėmimo bausmę iki dvejų metų arba kitas bausmes – baudą, viešuosius darbus ir areštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius