Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 12 05 /13:01

PVM grobstytojams Kaune talkino mokesčių inspektorius, gaujos vadų praeityje šmėžavo „daktarų“ šešėlis

Pirmadienį Kaune surengta spaudos konferencija, kurios metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apskrities valdybos viršininkas Arvydas Packevičius ir Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Marius Venskūnas atskleidė sudėtingą PVM grobstymo schemą. Sukčiams talkino mokesčių inspektorius, vienas gaujos organizatorių praeityje galimai buvo susijęs su Kauno „daktarų“ nusikalstama grupuote.
M.Venskus (k.) ir A.Packevičius pasakojo apie PVM grobstytojus.
M.Venskūnas (k.) ir A.Packevičius pasakojo apie sukčių gaują. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ši byla iš kitų PVM grobstymo atvejų išsiskiria tuo, kad nebuvo išgryninami pinigai, jie keliaudavo per sąskaitas“, – aiškino prokuroras M.Venskūnas.

Sulaikė didelę gaują

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdyba ir Kauno apygardos prokuratūra išaiškino mieste veikusią 20 asmenų organizuotą grupę, tarp kurios narių – ir Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojas.

Pirminiais duomenimis, atskleista kauniečių organizuota grupė į pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemą buvo įtraukusi kelias dešimtis bendrovių, o apyvarta iš nusikalstamos veiklos siekė apie 10 milijonų litų.

Realizuojant surinktą informaciją, operacijoje dalyvavo 50 FNTT, Kauno apygardos prokuratūros ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų, kurie vienu metu įvairiose miesto vietose atliko kratas įtariamųjų butuose, namuose, automobiliuose, darbo vietose ir  Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojų darbo vietose.

Kratų metu rasti reikšmingi įkalčiai: fiktyvių ir legaliai veikiančių įmonių apskaitos dokumentai, fiktyvių įmonių antspaudai, kompiuterinė  technika ir kompiuterinės laikmenos su juodąja buhalterija. FNTT tyrėjai įtariamųjų namuose, bankų seifuose rado ir paėmė  1,4 mln. litų įvairia valiuta

Prabanga mėgavosi užsienyje

Banko sąskaitose areštuota 2,4 mln. litų, o nekilnojamojo turto – už daugiau kaip 1,7 mln. litų.
Pirminiais duomenimis, 49-erių metų D. K. kartu su kauniečiu 40-mečiu K. Ž  subūrė  organizuotą grupę, į kurios veiklą įtraukė dar 17 asmenų.

„Ši byla iš kitų PVM grobstymo atvejų išsiskiria tuo, kad nebuvo išgryninami pinigai, jie keliaudavo per sąskaitas“, – aiškino prokuroras M.Venskūnas.

Pareigūnai pažymėjo, jog gaujos vadeivos Lietuvoje viešai nedemonstravo savo turtų, bet mėgavosi prabanga užsienyje: gyveno ištaiginguose viešbučiuose, važinėjo brangiais automobiliais.

Organizuota grupė naudojosi nusikalstamai veiklai nuslėpti Kaune įregistruotos uždarosios akcinės bendrovės dokumentais.

Pagrobė du milijonus

Preliminariais duomenis, per tiriamą laikotarpį organizuota grupė apgaule įgijo ne mažiau kaip 2 milijonus privalomo mokėti PVM bei padėjo juridiniams asmenims apgaule išvengti dar ne mažiau kaip 2 mln. litų PVM mokesčio. Į organizuotos grupės veiklą buvo įtrauktos daugiau kaip 40 įmonių, tarp jų ir gerą vardą turinčios Kauno miesto įmonės, kurios naudojosi jų paslaugomis, siekdamos išvengti PVM ar jį įgyti.

Iš viso į nusikalstamą schemą buvo įtraukta apie 50 įmonių, tarp kurių yra ir žinomų, turinčių gerą vardą bendrovių.

Išaiškinti, kad tarp organizuotos grupės narių yra ir Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojas, FNTT Kauno apygardos tyrėjams padėjo glaudus bendradarbiavimas su Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovybe.

Dalyvavo ir mokesčių inspektorius

Kauno apskrities VMI vyresnysis specialistas, kuriam pareikšti įtarimai, teikdavo gaujos vadams informaciją apie įmones, rengiamus patikrinimus.

A.Packevičius užsiminė, jog įtarimai gali būti pareikšti ir kai kuriems kitiems Kauno apskrities VMI darbuotojams.

Išaiškinta, kad grupės organizatoriai, vykdydami nusikalstamą veiklą, iš vieno buvusio Kauno apskrities VMI skyriaus vadovo, kuris šiuo metu dirba vyresniuoju specialistu, gaudavo visą informaciją apie organizuojamus patikrinimus ar mokesčių inspekcijos darbuotojų planuojamus veiksmus.
FNTT tyrėjų atskleistos organizuotos grupės organizatoriai realiai niekur nedirbo, gyveno prabangiuose Kauno centre esančiuose apartamentuose, namuose, važinėjo prabangiais automobiliais, keliaudavo po egzotiškus kraštus.

Atliekant ikiteisminį tyrimą ir pareiškus įtarimus įmonių vadovams, bendrovės suskubo geranoriškai atlyginti valstybei padarytą žalą, tikslinti PVM deklaracijas. Į VMI sąskaitą įmonės jau pervedė dalį apgaule įgyto PVM, daugiau kaip 200 tūkstančių litų, kitą dalį įsipareigojo sumokėti per kelis mėnesius. 

FNTT Kauno apygardos valdyba ir Kauno apygardos prokuratūra toliau tęsia ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo, neteisėto praturtėjimo, neteisėtos įmonės veiklos ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Tyrimas vyksta toliau

Aiškinamasi įtariamųjų ankstesnė veikla naudojant fiktyvias įmones, tikrinamas organizuotos grupės narių turto įsigijimo teisėtumas, atliekami veikiančių įmonių objektų tyrimai.

Mokesčių inspekcijoje pradėtas tyrimas dėl Kauno mokesčių inspektoriaus veiklos. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad VMI pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas dėl Kaune dirbančio mokesčių inspekcijos specialisto galimai neteisėtos veiklos.

Tyrimas pradėtas po bendro FNTT ir VMI tyrimo, kurio  metu VMI darbuotojui pareikšti įtarimai.

VMI pažymi, kad pasitvirtinus įtarimams dėl galimai neteisėtos darbuotojo veiklos, bus priimtas principingas sprendimas dėl jo tolimesnio darbo institucijoje.

VMI primena, kad pasitikėjimo telefonu 1882 galima pranešti ne tik apie mokestinius pažeidimus, bet ir apie netinkamą institucijos darbuotojų veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius