Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajūrio gangsterių nužudymu įtarto Romo Šimkaus drama: laisvė ar kalėjimas iki gyvos galvos?

Lietuvos Apeliacinis teismas (LApT) narplioja itin painią baudžiamąją bylą, kurioje Romas Šimkus ir Maksimas Mitreniukas iš Kaliningrado srities įtariami prieš 10 metų nužudę įtakingus nusikalstamo pasaulio veikėjus – Storą, Ploną bei jų vairuotoją Ričardą Užemecką.
Išteisintasis R.Šimkus, kurį prokuratūra siūlo įkalinti iki gyvos galvos.
Išteisintasis R.Šimkus, kurį prokuratūra siūlo įkalinti iki gyvos galvos. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Kaip žinoma, keturiasdešimtmetis R.Šimkus ir šešeriais metais jaunesnis Rusijos pilietis M.Mitreniukas buvo įtariami, kad 2001 metais galėjo žiauriai nužudyti Klaipėdos nusikalstamo pasaulio atstovus, pajūryje veikusios įtakingos „storinių“ gaujos narius – brolius Gintautą (gim. 1971 m., pravarde Storas) ir Rimantą (gim. 1972 m., pravarde Plonas) Žukauskus bei jų bičiulį Ričardą Užemecką (gim. 1969 m.).

Šiuos du vyrus užpernai vasarą netikėtai išteisino Lietuvos apeliacinis teismas, patvirtindamas taip pat netikėtą ankstesnį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį.

Tačiau 2010-ųjų sausį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pranešė, kad grąžino R.Šimkaus ir M.Mitreniuko bylą apeliacinės instancijos teismui.

Atnaujintas procesas beveik baigtas: ketvirtadienį LApT teisėjų kolegija baigė įrodymų tyrimą, liudytojų apklausas, išklausė apeliantų baigiamąsias kalbas. Liko išklausyti tik R.Šimkaus paskutinį žodį, vien tam skirtas posėdis atidėtas net iki spalio 12 dienos.

Ketvirtadienį teisme R.Šimkus jau turėjo progą išdėstyti savo pozicijos esmę. „Buvo du išteisinimai man. Šių nusikaltimų nesu padaręs“, – lakoniškai sakė išteisintasis.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Prokuroras Ruslanas Uainskas
Prokuroras Ruslanas Ušinskas

Savo ruožtu Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui Ruslanui Ušinskui teko pakartoti kaltintojų poziciją: R.Šimkus turėjo būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos, o M.Mitreniukas nusipelnė mažiausiai 20 metų kalėjimo.

Vyrai buvo kaltinami ne tik trijų žmonių nužudymu, bet ir neteisėtu disponavimu narkotikais, nelegalių ginklų ir šaudmenų turėjimu.

„Tiek Šimkus, tiek Mitreniukas yra kalti dėl jiems inkriminuotų nusikaltimų padarymo“, – Apeliaciniame teisme pareiškė R.Ušinskas.

Beje, išteisintasis M.Mitreniukas apeliaciniame teismo procese nedalyvauja. Pasirodo, dar 2010-ųjų rugsėjį Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas yra paskelbęs šio Rusijos piliečio iš Kaliningrado srities paiešką, asmuo ligšiol nerastas.

Uostamiesčio prokuratūros atstovas pabrėžė, kad pagrindinis šios bylos akcentas yra žmogžudystės. „Yra paneigti tiek Šimkų, tiek Mitreniuką išteisinantys motyvai“, – sakė kaltintojas.

Prokuroras dar pridūrė: „Šimkus turėjo pagrindą ir motyvą nužudyti brolius. O Užemeckas buvo nužudytas, nes tuo metu pasitaikė netinkamoje vietoje.“Aukščiausiasis Teismas, panaikindamas pagrįstą Apeliacinio teismo nutartį, tik sudarė sąlygas dar kartą atversti šią bylą, bet nieko nauja čia rasta nebuvo.

Prokuratūros atstovas kalbėjo apie subtilų R.Šimkaus ryšį su tuometine Storo žmona Ina Žukauskiene.

Reikšmingas šiai bylai, tiek prokuratūros, tiek LAT vertinimu, yra dar 1997 metų spalio 11 dieną vykęs telefoninis pokalbis tarp įsimylėjėlių Inos ir Romo, kurio metu pastarasis prasitarė bijantis G.Žukausko fizinio susidorojimo.„Jeigu sužinotų, tu neįsivaizduoji, kas būtų. Storas tikrai užmuštų ir mane, ir tave!“ – nujausdama, ko tikėtis iš tuomečio savo vyro G.Žukausko, R.Šimkui kalbėjo Ina. „Tu taip pasakoji, lyg viena nori gyventi“, – tąsyk I.Žukauskienei atsakė jos mylimasis.

Beje, moteris vėliau ištekėjo už R.Šimkaus. Tačiau I.Šimkienė su šiuo vyru išsituokė ir šiandien liudydama teisme prisistatė jau kita pavarde.

Šiandieniame posėdyje teismas smulkiai narpliojo dar 1997 metų žiemos epizodą, kai R.Šimkaus namuose Klaipėdoje buvo atlikta krata, bet iki šiol nėra aišku, buvo ar nebuvo rasta narkotikų.

Teismui liudijo kratas prieš 14 metų atlikę, policijoje jau nebedirbantys operatyvininkai, taip pat tyrimą kuravusi tardytoja.

„Ši byla yra ypatinga tuo, kad jau per 12 teisėjų rankas parėjusi“, – pastebėjo R.Šimkų ginantis advokatas.

Teisininkas teigė prokuroro skunde pasigedęs konkretumo.

Gynėjas leido sau sukritikuoti Aukščiausiąjį Teismą, kuris, jo žodžiais tariant, „panaikindamas pagrįstą Apeliacinio teismo nutartį tik sudarė sąlygas dar kartą atversti šią bylą, bet nieko nauja čia rasta nebuvo.“

Prokuroro nurodytą žmogžudystės aplinkybę, kad R.Šimkus draugavo su Ina, advokatas įvertino kaip „nelabai rimtą motyvą.“

Apie šios dramatiškos istorijos peripetijas 15min.lt išsamiai jau pasakojo anksčiau (žr. susijusius straipsnius).

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Buvusiems uostamiesčio operatyvininkams ir policijos tyrėjai teisme teko prisiminti 14 metų senumo įvykių.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Buvusiems uostamiesčio operatyvininkams ir policijos tyrėjai teisme teko prisiminti 14 metų senumo įvykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius