-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime registruota „šuniuko Rudžio“ pataisa

Lietuvą sukrėtusi šuniuko Rudžio istorija sulaukė ir parlamentarų reakcijos. Po Baudžiamojo kodekso pataisos gyvūnų žudikams ir kankintojams grės gerokai griežtesnės bausmės.
Nuo tilto numestas šunelis pateko į gyvūnų globėjų rankas.
Nuo tilto numestas šunelis pateko į gyvūnų globėjų rankas. / Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ nuotr.

Pirmadienį 15min.lt skaitytojai pranešė apie svetainėje ctv.lt publikuojamą kraupų vaizdo įrašą, kuriame sužvėrėję jaunuoliai įamžino savo nusikaltimą.

Filmuotoje medžiagoje matosi, kaip nuo tilto numetamas ir sunkiai sužalojamas šuo. Šunelis, vardu Rudis, išgyveno, o žiaurų nusikaltimą padariusių vaikinų šiuo metu ieško policija.

Grės kalėjimas iki 4 metų

„Darbietė“ Dangutė Mikutienė su frakcijos seniūnu Vytautu Gapšiu trečiadienio rytą Seimo sekretoriate įregistravo Baudžiamojo kodekso 310 straipsnio, kuriame kalbama apie žiaurų elgesį su gyvūnais, pataisą.

„Šuniuko Rudžio“ pataisoje numatoma, kad už  gyvūno nužudymą, sužalojimą arba kankinimą būtų baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Šiuo metu už tokius nusikaltimus numatomas areštas arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

„Darbiečiai“ siūlo, kad nusikaltimas prieš gyvūną būtų laikomas apysunkiu ir bauda už jį siektų iki 200 MGL (26 tūkst. Lt). Planuojama šią pataisą į darbotvarkę įtraukti ateinančią savaitę.

Dabar jaučiasi nebaudžiami

„Manau, kad nuo nusikaltimo gyvūnui iki nusikaltimo žmogui yra vienas žingsnis. Gyvūną nužudęs ir adekvačios bausmės nesulaukęs žmogus nebejaučia ribos, atsiranda nebaudžiamumo sindromas. Tada jis nebemąstys keldamas ranką prieš žmogų. Todėl ir jaunimo smurto atvejų, ir patyčių mokyklose yra labai daug, nužudymų taip pat“, – kalbėjo pataisą pateikusi Seimo narė.

Šiuo metu kitose šalyse už žiaurų elgesį su gyvūnais baudžiama griežčiau nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, Čekijoje už tokį nusikaltimą asmuo gali būti įkalintas iki dvejų metų, tačiau rengiamas įstatymo pakeitimas, kuriuo viršutinė sankcijos riba būtų pakelta iki penkerių metų.

Pataisas žadėjo ir kiti seimūnai

Vokietijoje už tai gresia laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų. Jungtinėje Karalystėje – įkalinimas iki 51 savaitės ir bauda iki 20 tūkst. svarų; Italijoje – iki trejų metų ir bauda iki 160 tūkst. eurų;  Švedijoje – iki dvejų metų.

Kai kuriose JAV valstijose, jeigu žiaurus elgesys su gyvūnais yra susijęs su kitais nusikaltimais, galima sulaukti net ir įkalinimo iki gyvos galvos. Rusijoje, jeigu nusikaltimą įvykdė grupė iš anksto susitarusių asmenų (kaip šiame vaizdo įraše), numatytas laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tokią informaciją parlamentarams antradienį pateikė ir paprašė jų apsvarstyti galimybę sugriežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais naujienų portalas 15min.lt. Kreipėmės todėl, kad tai jau nebe pirmas atgarsio sulaukiantis gyvūno nukankinimas mūsų šalyje. Dar daugybė tokių atvejų lieka nepastebėti.

Tai, kad svarstys pataisų teikimą, naujienų portalui 15min.lt žadėjo ir konservatorius Jurgis Razma bei „prisikėlėlis“ Antanas Nedzinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius