-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senolio dovana prišaukė nelaimę

Medikai nedrįsta prognozuoti, ar aštuntokas Gytis Š. matys dešine akimi, kurią susižalojo išbandydamas senelio brolio dovaną.
Kauno klinikų koridorius
Kauno klinikų koridorius / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Nelaimė įvyko antradienio pavakarę šio kauniečio tėvo garaže Petrašiūnuose. Ten Gyčio brolis dešimtokas laikė statybinius šovinius, kuriuos jam prieš pusantrų metų padovanojo senelio brolis. Anot 17-mečio, tuo metu jis kolekcionavo šovinius.

Antradienio pavakarę, kai tėvai buvo darbe, broliai prisiminė kolekciją, iš kurios, anot vyresniojo, buvo telikę tik 5 statybiniai šoviniai (likusius „kažkur išmėtė"). Atėję į tėvo garažą, jie pasistatė prie durų kėdę, pritvirtino prie jos spaustuvėlius ir ėmė dėti į juos šovinius.

Pirmuosius tris, nutvėręs garaže rastą plaktuką, susprogdino 17-metis. Du paskutinius paliko jaunėliui. Pirmasis 15-mečio bandymas buvo sėkmingas. Nelaimė įvyko sprogdinant paskutinįjį šovinį.

Iš dešinės akies, į kurią pataikė šovinio skeveldra, pasipylus kraujui, broliai puolė pagalbos į gretimą garažą. Jame dirbę du vyrai, kol 17-metis kvietė greitąją, suteikė nelaimėliui pirmąją pagalbą.

Tą patį vakarą 15-metis buvo skubiai operuotas Kauno medicinos universiteto klinikose. Vaikų akių ligų skyriaus vedėjas Jūratis Žukauskas LŽ patvirtino, kad paauglio trauma labai sunki. „Statybiniai šoviniai pavojingi, nes juose yra magnetų, kuriuos labai sunku išrinkti iš sužalotos akies, - pasakojo medikas. – Šį kartą tai pavyko."

Pasak J.Žukausko, kiekvienais metais tokių atvejų būna bent po vieną du.

Dažniausiai į šį skyrių patenka 8–16 metų pacientai iš visos Lietuvos. Kartais atvežami ir vienų metų mažyliai. Pastarieji būna susižaloję žaislais, pavyzdžiui, vaikiškomis plastmasinėmis žirklėmis. Anot pašnekovo, vienas mažylis buvo įsidūręs į akį rastu švirkštu, tačiau dažniau jie akis susižaloja stiklo duženomis, kai ne laiku ir ne vietoje atsiduria prie išdužusio lango ar durų stiklo.

Pagrindinis, anot J.Žukausko, jų „darbdavys" – savadarbiai sprogmenys arba pramoninės gamybos pirotechnika, kuria naudojamasi ne pagal instrukciją. Skaudžiausia tokia nelaimė, kai sunkiai susižalojo stiklainyje sprogmenis gaminę trys panevėžiečiai, įvyko prieš keletą metų. Vienas paauglys liko aklas, du pavyko išgelbėti.

Gelbėjo šio skyriaus medikai ir ne vieną paauglį, sužalotą neatsargiai elgiantis su ginklais – dujiniais ar oriniais. Ypač sunkias akių traumas, J.Žukausko teigimu, sukelia pirmieji.

Vis dar pasitaiko ir sužalotųjų timpomis, neatsargiais šūviais iš lanko. Pastarųjų ypač buvo padaugėję, kai televizija rodė serialą apie Robiną Hudą.

Tačiau J.Žukauskas nusiteikęs optimistiškai: „Palyginti su tuo, kas buvo prieš 10 metų, akių traumų sumažėjo perpus. Manau, kad tai susiję su legalizuota prekyba pirotechnika. Pavyzdžiui, šiemet per Naujųjų metų sutikimą nesulaukėme nė vieno paciento. Skaudi nelaimė Panevėžyje, kai nuo petardos nukentėjo mažametis, įvyko jau kitą dieną – pasibaigus masiniams šventiniams fejerverkams."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius