Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiaulių apskrities policija pataria, kaip apsaugoti dviratį nuo vagystės

Šiltuoju metų laiku dviratėms transporto priemonėms pirmenybę teikiantiems ir jas eksploatuoti mėgstantiems žmonėms nuotaiką gadina ir nuostolių pridaro ilgapirščiai. Praėjusią savaitę nuo jų nukentėjo šeši Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje gyvenantys dviračių savininkai. Pusė vagysčių buvo užregistruota Radviliškio rajone.
Dviračiai Kopenhagoje
Dviračiai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma Šiaulių apskrities VPK pranešime, dviračių transporto priemonių dažniausiai pasigendama grįžus iš parduotuvių, palikus jas laiptinėje, kieme ar nerakintame sandėliuke. Pavogti dviratį nėra sudėtinga, juo labiau, jei jis paliekamas net neprirakintas prie dviračio stovo ar kokio kito stacionaraus statinio. Vagišiai  tiesiog budi prie prekybos centrų bei kitose viešosiose vietose ir gano akimis nerūpestingus dviratininkus. Ir kai šie šmurkšteli, anot jų pačių, labai trumpam į parduotuvę ar kokį kitą pastatą, ilgapirščiai čiumpa be priežiūros paliktą dviratį ir akimirksniu juo dingsta iš akiračio.

Birželio 21-osios pavakary dviračio neteko Raseinių r., Ariogaloje, gyvenantis paauglys, savo baltą „Matrix“  trumpam palikęs be priežiūros prie kultūros namų. Birželio 24 d. Radviliškio r., Pakiršinio kaime, poilsio parke, buvo pavogtas trumpam paliktas neprirakintas A.M. dviratis.

Dažnai šios transporto priemonės dingsta iš daugiabučių namų kiemų. Žmogus klysta, manydamas, kad savo gyvenamojo namo kieme yra saugu ir jis gali ramiai užbėgti į namus, trumpam palikęs dviratį kieme. Šį mitą griauna praėjusios savaitės įvykiai. Birželio 26-osios vakare Joniškyje iš Draugystės g. esančio daugiabučio namo kiemo buvo nugvelbtas D.Š. (gimusi 1983 m.), dviratis „Eco Boos“.

Tą pačią dieną Radviliškyje iš daugiabučio kiemo  S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje buvo pavogtas V.O. (gim. 1988 m.) sportinis dviratis, kuris net buvo prirakintas spyna prie dujų vamzdžio. Kitą dieną spyna neišsaugojo dar vieno dviračio – Radviliškyje, toje pačioje S.Dariaus ir S.Girėno g., buvo pavogtas prie bibliotekos esančio dviračių stovo prirakintas berniuko dviratis.

Taigi, nors užraktai vagišius ne visada atbaido, tačiau tai yra viena apsaugos priemonių, tik reikėtų pasirūpinti, kad ji būtų kokybiška. Dviračio rėmą prie nejudančio objekto patartina prirakinti, naudojant tvirtą užraktą, pagamintą iš sustiprinto metalo kilpos arba U raidės formos metalinio strypo. Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, patartina naudoti kelis skirtingo tipo užraktus vienu metu ir taip dar labiau apsunkinti vagių darbą. Esant galimybei, dviratį reikėtų palikti filmuojamoje ar bent jau tokioje vietoje, kurioje lankosi daug žmonių.

Įvertinus vagysčių pobūdį, dviratininkams rekomenduojama nepalikti dviračių be priežiūros nei nakčiai, nei kelioms minutėms ir juos įvežti į rakinamą patalpą. Deja, neretai dviračiai yra pavagiami ir iš sandėliukų ar garažų. Pasitaiko atvejų, kai įsibrovus į sandėliuką ar kitas patalpas, pavagiami visi šeimos dviračiai. Toks atvejis užregistruotas naktį iš birželio 22-osios į 23-ąją Šiaulių r., Beržtvų kaime. Iš neužrakinto V.Š. (gim. 1962 m.) ūkinio pastato buvo pavogti trys moteriški dviračiai.

Taigi neužmirškite sandėliukų, kaip ir gyvenamųjų patalpų, durų užrakinti. Ir  patartina jas rakinti tvirtesnėmis spynomis bei sutvirtinti pačias duris.

Taip pat labai svarbu dviratį pažymėti policijoje. Pareigūnai išgraviruoja dviračio rėmą arba jį pažymi specialiu žymekliu bei jį užregistruoja savo duomenų sistemoje, tad, įvykus vagystei, būna kur kas paprasčiau identifikuoti dviračio šeimininką bei grąžinti jam turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius